Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Jan Smit

Je bent zelf sinds kort vader. Wie denk je dat er strenger zal zijn in de opvoeding? Jij of je vriendin Liza? “Ik vermoed dat ik dat ben. Voor mij is nee echt nee en niet: misschien toch wel. Maar het is nog een beetje vooruitkijken natuurlijk, want Emma (Jans dochter van vijf maanden oud) is nog maar een baby en Fem (Liza’s dochter uit een vorige relatie, red.) is drie. En als zo’n klein meisje je aankijkt, kun je eigenlijk al niet meer kwaad worden.”

Geniet je van het vaderschap?
“Ja, ontzettend! Ik kan me niet meer voorstellen hoe het leven is zonder Emma. Natuurlijk is het een grote verantwoordelijkheid, maar het gaat me heel makkelijk af. Liza en ik zorgen echt samen voor haar. Net, voordat ik de deur uitging, heb ik haar nog een flesje gegeven. Het is wel een voordeel dat ik altijd overdag thuis ben. We hebben geen oppas nodig en als Liza en ik samen de deur uitmoeten, zijn er altijd de oma’s die allebei op zo ongeveer zevenhonderd meter afstand wonen.”

Wilde je altijd al jong kinderen?
“Ja, dat is een weloverwogen keuze geweest. Als kleine jongen wist ik al dat ik een groot gezin wilde. Ik ben er ook van overtuigd dat ik ervoor in de wieg gelegd ben. Ik ben zelf nog steeds een groot kind. Emma en Fem verrijken mijn leven en ik denk dat ik nog wel meer kinderen wil. Toen mijn vader 31 was, had hij al drie kinderen. Inmiddels is hij 54 en vitaal genoeg om er met zijn drie kleinkinderen op uit te trekken. Fietsen, hardlopen, springen op een luchtkussen, hij doet van alles met ze. Het is echt leuk om je ouders zo te zien genieten van die kleintjes.”

Waarom wil je aandacht vragen voor De Dag van het Gezin?
“Ik ben zelf heel erg gericht op thuis. Nu ik net vader ben, is dat alleen maar sterker geworden. Liza, de kinderen en ik beginnen elke dag samen. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Maar er zijn kinderen voor wie dat helemaal niet vanzelfsprekend is. Zij hebben geen ouders meer, zijn te vondeling gelegd of hebben ouders die elkaar de tent uitvechten. Voor hen is niks meer normaal, zij hebben geen basis. Dankzij SOS Kinderdorpen kunnen deze kinderen geplaatst worden bij een SOS-moeder en zodoende toch opgroeien in een gezinssituatie. Ik heb in landen als Suriname en Thailand met eigen ogen gezien hoe blij deze kinderen zijn dat ze een nieuwe kans hebben gekregen en daarom zet ik me ook al twaalf jaar in voor deze stichting.”

Voor de kleinkinderen
Even later poseert Jan buiten voor de Libelle-fotograaf. Een vrouw van middelbare leeftijd gaat naast haar staan om met haar telefoon een foto te maken. Ze vraagt of Jan even van de boot wil komen om met haar op de foto te gaan. “Voor de kleinkinderen.” Jan stelt zich welwillend naast haar op en laat haar man een paar kiekjes nemen.  “Ik ben blij dat ze het vragen in plaats van dat ze op een afstandje blijven kijken”, zegt hij nuchter. “Maar ik moet wel zeggen dat ik hier bijna nooit meer kom. Deze mensen komen hier voor ons. Voor mij, Nick, Simon. Ik kan hier niet rustig meer lopen.”

Wat vind je van al die aandacht?
“Het is de keerzijde van de medaille en die accepteer ik. Het hoort erbij: als je zelf de pers opzoekt als je iets wilt verkopen dan kom je ook wel eens in de aandacht als het minder goed uitkomt. Maar natuurlijk beperkt het mij en mijn gezin wel. We hebben een heg van wel drie meter hoog, anders hebben we geen privacy. Maar vaak kun je er niet omheen. Twee weken terug was ik met Emma in het ziekenhuis omdat ze een allergische reactie had. Toen ik buitenkwam, stond er een cameraploeg en drie fotografen.”

Wat doe je dan?
“Niks, ze stonden aan drie kanten. Tja, het is me gelukt om Emma de eerste maanden uit de bladen te houden en uiteindelijk is het ze nu toch gelukt die ene foto te maken. Wat kan ik eraan doen? Een rechtszaak beginnen? Maar wil je dat? Ik wil ook weer niet dat mijn kinderen in een gouden kooi opgroeien.”

Je zit wel in een heel goede periode momenteel. Ben je nooit bang dat je carrière zal instorten?
“Het gaat al zes jaar in stijgende lijn en dat moet een keertje omkeren, dat zie je bij iedereen. Ik wil in ieder geval op het hoogtepunt stoppen. Ik zie mezelf wel achter de schermen belanden. Dan ga ik nummers componeren voor anderen.”

Advertentie

Lees het hele interview in Libelle 19

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal je regenjas maar uit de kast: veel regen op komst

Hoewel we al even van de lente hebben kunnen proeven, kunnen we komende week toch weer heel andere weersomstandigheden verwachten. De zon maakt (helaas) plaats voor een hoop wolken, mét de bijkomende regen. Haal die regenjas maar weer uit de kast, dus. 

Vanaf woensdag zal het zelfs herfstachtig aanvoelen.

Advertentie

Regen

Boeren en natuurorganisaties zullen hier blij mee zijn, want er is vanaf woensdag flink wat regen voorspelt. En dat zal komen in combinatie met harde wind, het lentegevoel zal komende week weer even ver te zoeken zijn. Vanaf maandag zal het weer omslaan, verwacht meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. Hij vertelt: “In de avond gaat het regenen, maar daar zullen veel mensen door de avondklok weinig last van hebben.” Ook voorspelt hij dat het dan nog wel mee zal vallen met de wind.

Dinsdag krijgen we nog wat zon en wordt het een ‘aardig dagje’ wat het weer betreft. Hier en daar een bui, maar meer dan dat zal het niet worden.

Woensdag

Vanaf woensdag gaat het roer om: “Dan is het bewolkt en gaat het in de loop van de middag vanuit het westen stevig regenen, vooral ’s nachts.” En donderdag komt daar nog een tandje bij. De wind zal dan toenemen tot windkracht 5 of 6 in het binnenland, met windstoten van zo’n 75 kilometer per uur. Vooral aan de kust en in het Waddengebied wordt het uitkijken geblazen, hier wordt windkracht 8 verwacht, met nog hardere windstoten.

Regen

We kunnen vanaf woensdag en volgende week maandag héél veel regen verwachten volgens Schambergen. “Tussen woensdag en volgende week maandag valt er lokaal tot 40 millimeter regen, dat is meer dan de helft van wat er normaal valt in de hele maand maart.”

Hoewel de meeste mensen zullen hopen dat we het ergste voor de rest van de maand maart dan maar alvast gehad hebben, zijn de boeren wél blij met deze voorspelling. “Voor de natuur is dit veel beter”, legt Schambergen uit. “De voorgaande jaren waren heel droog, mede door een droog voorjaar. Dit jaar was de sneeuw al goed voor de grondwaterstanden, en ik denk dat boeren en natuurorganisaties blij zijn dat er nu nog wat water bijkomt.” Alles wat nu valt, is mooi meegenomen volgens Schambergen.

Regenjas

Nog snel even een regenjas scoren? We hebben een paar praktische jassen voor je op een rijtje gezet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Confronterend: zóveel tijd spendeer je gemiddeld voor je kledingkast

Het is je vast geen onbekend fenomeen: je hebt een hele kledingkast vol leuke kleding, maar alsnog het gevoel dat je níks hebt om aan te trekken. Soms zijn er gewoon van die dagen dat niks je zint. Om te onderzoeken hoe lang de vrouw deze gevoelens gemiddeld ervaart, zette het Britse warenhuis Matalan een onderzoek op poten.

En de uitkomst van het onderzoek is op z’n zachts gezegd confronterend te noemen.

Advertentie

Brits onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken hoe de gemiddelde Britse vrouw haar leven indeelt. Waar spendeert ze veel tijd aan, en wat kost haar nauwelijks tijd, moeite en energie? Aan het onderzoek deden 1500 Britse vrouwen mee. En wat bleek? De gemiddelde vrouw staat tijdens haar leven in totaal 287 dagen voor haar kledingkast, op jacht naar een outfit.

Confronterende cijfers

Dat houdt in dat we dus gewoon zowat een jaar (!) van ons leven spenderen aan het uitzoeken van een setje kleding waar we blij van worden. Het onderzoek toont ook dat de vrouw gemiddeld zestien minuten in de ochtend bezig is met het uitzoeken van een outfit. En voor een feestje besteden we gemiddeld twintig minuten aan het kiezen van onze feestjurk. Op vakantie maakt het ons wat minder uit, want dan kiezen we in zo’n tien minuten onze outfit voor de dag.

Veel kleding

Toch ligt dit niet aan een gebrek aan kleren. Want uit het onderzoek kwam ook naar v0ren kwam dat de gemiddelde Britse vrouw veel kleding heeft; namelijk 152 kledingstukken. En één op de acht deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelfs 300 kledingstukken in haar kast te hebben hangen.

Wil je ook meer kleur dragen, en gaan voor knalrood net zoals onze koningin Màxima? Josefine legt je uit hoe je deze opvallende kleur modieus kunt dragen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: The Telegraph.  Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien