Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Interview met Kluun- ‘het leven is er om van te genieten’

Inmiddels zijn we tien jaar, een boek en een film verder. Hij is hertrouwd met nathalie (‘naat’) en werd vader van roos (6) en lola (2). eva, de dochter die hij samen met zijn overleden vrouw kreeg, is alweer twaalf.

Heeft je oudste dochter het boek over haar overleden moeder al gelezen?
“nee, daar heeft ze nog geen behoefte aan. ze weet dat het heel heftig is en dat er veel seks in voorkomt en dat staat allemaal nog ver van haar af. voor haar vriendinnetjes geldt hetzelfde, dus ze wordt er in haar omgeving nog niet mee geconfronteerd.
Een of twee vriendinnetjes hebben de film trouwens wel gezien, maar ook die heeft Eva nog even overgeslagen.”

Dat staat je dus nog allemaal te wachten. denk je daarover na?

“ja, natuurlijk. en ik kijk niet uit naar het moment dat eva Komt een vrouw bij de dokter gaat lezen. niet zozeer vanwege de passages over vreemdgaan, want ze kent me langer dan vandaag, maar meer omdat ze dan ineens zo hard geconfronteerd wordt wordt
met gebeurtenissen waaraan ze geen herinneringen aan heeft. De film zal vast ook indruk op haar maken, omdat Carice van Houten zo treffend haar moeder neerzet. er zijn zelfs mensen die hebben gezegd dat het net is alsof Carice juut heeft gekend.
Carice heeft zelfs dezelfde zenuwtrekjes in haar gezicht als juut had en dat is aangrijpend voor mijn dochter. Al kent ze haar eerste moeder eigenlijk alleen van foto’s en een paar video-opnames.

Het debuut van Kluun (pseudoniem voor raymond van de Klundert) werd in meer dan twintig talen vertaald. ook in het buitenland heeft de schrijver keer op keer hetzelfde verhaal moeten doen aan interviewers die het fijne wilden weten over de dood van zijn grote liefde. op dit moment praat hij dus veel liever over zijn nieuwe roman: Haantjes. een komisch boek over de reclamewereld. Het verhaal speelt in 1998 rond de gay games die destijds in Amsterdam plaatsvonden.

Advertentie

Jij hebt zelf in de reclamewereld gewerkt. is dit boek gebaseerd op de werkelijkheid?
“een beetje wel. ik heb, zoals mensen misschien wel weten, een ideeënbureau gehad, Project X. Het plan van de vlaggen hadden mijn partner en ik destijds ook en net als stijn en frenk hebben we het zonder enige kennis van zaken uitgevoerd.
We waren ontzettend arrogant en dachten dat we het puur op een briljant plan wel zouden redden. Als we de moeite hadden genomen om maar één uurtje met een marktkoopman van de Albert Cuyp te praten dan had ons
dat een hoop problemen kunnen besparen.”

Hoe erg is het als deze roman niet aanslaat?
“dan eten mijn kinderen een jaar niet. nou ja, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Maar je moet wel bedenken dat een schrijver die een nieuw boek schrijft nogal inteert op zijn inkomsten. Als je aan een roman schrijft, ga je minder optreden in het land en de royalty’s van je eerdere boeken worden steeds minder, omdat er daar langzaam minder van verkocht worden. Mijn inkomen verschilt per jaar dus enorm en daarom hoop ik natuurlijk wel dat dit boek het goed gaat doen. ik heb een gezin te onderhouden en de hypotheek van mijn huis moet ook betaald worden. Het is het huis dat juut en ik hebben gekocht net voordat ze overleed, omdat zij wilde zien waar Eva en ik in zouden blijven wonen. Ik zou dat huis dus niet willen verkopen.”

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien