Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Interview met Mark Rutte

Voor het eerst in bijna honderd jaar heeft Nederland weer een liberale minister-president: het tijdperk Rutte is aangebroken. Een gesprek met onze premier.

U was fractievoorzitter van de VVD, hoe anders is het leven als minister-president?

”Twee dingen zijn écht anders: ik was Kamerlid en ik zat in de oppositie. Dat betekent dat je niets anders doet dan commentaar geven op de regering. Deze baan is fantastisch omdat je sturing kunt geven aan het kabinetsbeleid. Ik kan er nu voor zorgen dat dingen veranderen in plaats van er alleen over te praten. Samen met mijn team zit ik aan de knoppen, dat is bijzonder, dat besef ik ook en daar word ik blij van. Maar ik word niet geleefd door mijn agenda, ik wil zel de regie houden over wat ik doe. Er zijn dingen die vaststaan, zoals bijvoorbeeld een vergadering van de Europese Raad en daar ga ik uiteraard naartoe. Ik ga nog steeds een paar keer per week met vrienden uit eten, maar probeer ‘s avonds niet na tienen thuis te komen. Wat dat betreft is dat niet heel anders dan toen ik fractievoorzitter was.”
Beschrijf eens een werkdag. Hoe ziet die eruit?

”Meestal begin ik tussen acht en half negen. Gisteren en vanochtend was ik in Groningen, waar ik me heb laten voorlichten over vervolgopleidingen voor verpleegkundigen. Vanavond ga ik met vrienden uit eten. Morgenochtend geef ik les op het vmbo, ‘s middags ontvang ik EU-president van Rompuy, daarna heb ik wat afspraken en ‘s avonds heb ik op het Catshuis het wekelijks overleg met het VVD-team. In het weekend heb ik soms nog wat kleine werkafspraken, maar op zaterdag vind ik het heerlijk om uitgebreid de kranten te lezen. Ja, leuk hoor, al die apparaten zoals een iPad, maar dat is niets voor mij. Ik wil gewoon een krant vasthouden.”

Het klinkt bijna als een relaxte baan.
”Het is hard werken, maar ik ben relaxed omdat ik weet wat ik wil. Het is een ongeloflijke eer om dit te doen, maar ik hoef niet dag en nacht bezig te zijn. Ik moet ook slapen en mijn vrienden zien. Anders krijg je toch de wet van de afnemende meeropbrengsten. Ja, soms moet ik in het weeekend en ‘s avonds nog iets doen, maar dat hoort er ook bij. ”

Stemt de familie Rutte VVD?

”Ik heb het ze nooit gevraagd, weet je dat? Misschien vind ik het wel ongepast om het ze te vragen…Nou ja, ik denk wel dat ze op mij stemmen.”

Wat wilt u bereiken?

”Meer banen, ik zou willen dat wij de top worden in hoogwaardige werkgelegenheid. Dat de overheid zich terugtrekt waar mogelijk, er is teveel betutteling- jij en ik bepalen zelf wel of we naar een rookcafé gaan of niet. Ik wil dat we veilig over straat kunnen en immigratie moet fair en eerlijk. Afspraak is afspraak. En dan hoop ik dat mensen zeggen: ‘We hebben weer vertrouwen in de overheid’.”

Advertentie

Lees het volledige interview met Mark Rutte in Libelle 6 op bladzijde 24.

Tekst: Ebru Umar. Fotografie: Esther Gebuis.

u

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien