Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Paul de Leeuw

Als hij voor het interview verschijnt in de vergaderkamer van zijn bedrijf in Almere is hem niet aan te zien dat hij een zware tijd achter de rug heeft. Hij oogt vitaal en opgewekt. “Maar het is allemaal wel emotioneel geweest”, vertelt hij. “Als in alle kranten staat dat je het zo slecht doet, ga je op een gegeven moment zelf ook aan je talenten twijfelen. Ik heb geprobeerd me voor alle kritiek af te sluiten, maar op een gegeven moment ben ik serieus gaan nadenken: wat is hier nou eigenlijk het probleem? Wat is er anders dan vroeger? Vroeger was ik die leuke jongen.

Serieus acteren
Je speelt nu een hoofdrol in een serieuze film, Alle Tijd. Is dat de kant die je op wilt: serieus acteren?
”Het is een misvatting dat ik alleen maar grappen wil maken. Het kost me geen moeite om serieus te zijn en een serieuze rol te spelen. Ik heb in deze film wel grappige scènes gedaan, maar die zijn er later uit gehaald en daar heb ik geen problemen mee. Het komt de film ten goede. Ik denk dat deze rol een goede stap is in mijn carrière. Maar dat is niet de reden waarom ik het heb gedaan.”

Contact met regisseur Job Gosschalk
”Ik ken Job Gosschalk, de regisseur, al heel lang, we gaan eens in de zoveel tijd samen uit eten of even wat drinken. Opmerkelijk genoeg heeft hij mij nooit gecast toen hij nog casting director was. Ja, een keertje, maar dat was als mongool.Toen Job met het plan kwam om deze film te maken, was ik meteen geïnteresseerd. Hij zei: ‘Ik heb dit script geschreven met jou in mijn achterhoofd’. Toen ik het las, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik lag in bed naast mijn man, we bivakkeerden toen in een huurhuis, want ons huis werd verbouwd, en ik zei: ‘Wat ik nu aan het lezen ben, dat is zoiets moois!’ En dat gevoel is niet meer weggegaan. Ik zeg de hele tijd: het is net Terms of Endearment 2, en dan ben ik Shirley Maclaine. Mijn man heeft de film inmiddels gezien en hij roept nu tegen iedereen dat het prachtig is. En dat terwijl hij behoorlijk kritisch kan zijn over wat ik doe. Hij heeft niets met die klitskletsklats-humor van mij.”

Veel plezier tijdens het maken
”We hebben veel plezier gehad bij het maken van de film. Ik vond het geweldig om met een jongere garde acteurs te werken en met collega’s als Lineke Rijxman, die ik al lang ken en van wie ik veel kan leren. Het was overigens jammer dat Lineke zo moeilijk deed toen we de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetballen wilden kijken. Maar gelukkig liet ze zich door mij omkopen met een blik kaviaar en een fles champagne. Zaten wij voetbal te kijken, zat zij kaviaar te lepelen.”

Beste gin-tonic
”Verder heb ik iedereen geleerd hoe je de beste gin-tonic maakt. Met Hendrick’s Gin en komkommer. Mocht natuurlijk niet, drank op de set, dus die gin-tonic moest de ijskast in. Toen zei Job: ‘Paul, ik moet je even spreken, kom mee naar de keuken.’ Gingen we daar stiekem aan de gin-tonic. Dat was wel aan het einde van de draaidag hoor, dat zeg ik er even bij, dat je niet denkt dat het daar een bende was.”

Advertentie

”Ik heb het gevoel dat deze film een soort doorstart voor me is, een herijking. Hij zou oorspronkelijk in september uitkomen, maar hij is vervroegd en daar ben ik heel blij om. Het is een goede tijd voor mij om te laten zien dat ik wel degelijk wat kan. En dit is iets wat niet veel mensen van me kennen.”

Regisseur Job Gosschalk over Paul de Leeuw
“Paul kan mij als acteur ontroeren omdat hij erg goed kan incasseren en reageren op zijn tegen-spelers. En dat zegt meer dan wanneer iemand een tekst uitspreekt. Dat laatste kan hij trouwens ook goed. Aan het einde van de film Alles is liefde zegt Paul tegen Daan Schuurmans: ‘Wat hou ik toch van jou’. Dat is een moeilijke zin om uit te spreken, maar zoals Paul het zei, geloofde ik het. Die scène was een belangrijke reden waarom ik zo graag verder wilde met Paul. Toen ik het scenario voor Alle tijd schreef, had ik Paul dan ook in gedachten. Ik heb karaktereigenschappen van hem in de hoofdpersoon verwerkt. Net als de hoofdpersoon heeft Paul ook dat zorgende, dat liefhebbende, dat gulzige. Maar ik heb het een kwartslag gedraaid en daarom is het toch een heel ander personage geworden.”

Speelfilmdebuut: bloednerveus
”Ik heb wel ervaring met regisseren voor toneel en televisie (o.a. de series ’t Schaep met de 5 pooten en Bloedverwanten, red.), maar Alle tijd is mijn speelfilmdebuut en de eerste draaidag was ik dan ook bloednerveus. De eerste twee draaidagen heb ik zonder Paul gewerkt, zodat ik al een basis had gelegd als hij de derde dag zou komen. Het was best spannend. Paul is veel, maar ik ben ook veel. Ik heb tien jaar als casting director gewerkt bij Kemna Casting met twintig man personeel en ik ben net als Paul dominant en niet gewend te worden tegengesproken. Ik was bang dat hij zijn stempel op de film zou proberen te drukken, maar hij stelde zich bescheidener op dan ik had verwacht.”

Toekomst: weer een film met Paul!
”Toen Paul vorig jaar al die kritiek over zich heen kreeg, maakte mij dat wel boos. Ik was ook verbijsterd. Ik vroeg me af: waarom is dit? Ik ben blij voor hem dat het achter de rug is. Het mooie aan Paul is dat hij als acteur een geweldige intuïtie heeft. In deze film zitten de grap en het leed dicht bij elkaar, de ontroering zit in de lichtheid en Paul voelt dat aan. Er is ook iets in zijn blik. Hij kan heel goed kijken. Ik wil in de toekomst graag weer een film met hem maken en Paul heeft me laten weten dat hij daar veel zin in heeft.”

Lees het hele interview in Libelle 14

Benieuwd naar meer interviews met bekende Nederlanders? Lees het interview met Frits Sissing of het interview met schrijver Kadar Abdolah.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

7x vegetarische voedingsmiddelen waarin zelfs meer ijzer zit dan in rood vlees

Als je (bijna) geen vlees eet, ben je misschien bang dat je een ijzertekort oploopt. We weten namelijk allemaal dat rood vlees veel van dat belangrijke mineraal bevat. Maar wist je dat er in veel vegetarische voeding zelfs méér ijzer zit? Libelle zet de belangrijkste producten voor je op een rij.

Het leuke is dat de producten nog ontzettend lekker zijn ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van drop? Ja, echt!

Advertentie

Linzen

Linzen zijn niet alleen ontzettend veelzijdig en lekker, maar ook nog eens een grote bron van ijzer. Want 4 theelepels linzen bevatten al 4,5 milligram ijzer. Dagelijks hoeft een vrouw gemiddeld 14,8 milligram ijzer per dag binnen te krijgen, dus met het eten van een portie linzen kom je al flink in de buurt. De peulvrucht kun je gemakkelijk door salades, soepen of curry’s verwerken en is nog eens heel voedzaam ook.

Vijgen

Op zoek naar een gezond en lekker tussendoortje? Dan is een handje vijgen een goed idee. Je kunt zowel de gedroogde als de verse variant eten als lekkere snack waarmee je ook nog eens veel ijzer binnenkrijgt. Een vijg bevat namelijk 2 milligram ijzer. Eet er een paar per dag en je bent al goed op weg om voldoende ijzer binnen te krijgen.

Sesamzaadjes

Sesamzaadjes zijn maar klein, maar onderschat ze niet. Door dagelijks wat van de zaadjes over je eten te strooien, krijg je namelijk al veel van het belangrijke mineraal binnen. 20 gram sesamzaadjes bevat welgeteld 3 milligram ijzer.

Tofu

Vegetariërs en veganisten zijn niet onbekend met deze vleesvervanger en dat is niet voor niets. Tofu is niet alleen een grote bron van eiwitten, laag in calorieën en voedzaam, maar ook nog eens een zeer grote bron van ijzer. Per portie van 100 gram krijg je namelijk 3,5 gram ijzer binnen.

Drop

Gezond is drop natuurlijk niet echt, maar ook deze snoepvariant bevat veel ijzer. Dus als je geen zin hebt in gezond eten, maar wel wilt letten op het binnenkrijgen van voldoende ijzer, kun je ook gewoon de snoeppot induiken. 50 gram dropjes staan namelijk gelijk aan 4 milligram ijzer.

Boerenkool

Boerenkool is nog altijd populair en dat is niet zomaar. Boerenkool als basis voor salades, door stampotten en zelfs door smoothies, overal wordt gesproken over deze gezonde groente. 150 gram boerenkool bevat 3 milligram ijzer, dus blijf het vooral lekker in je salades en smoothies gebruiken.

Pistachenootjes

Lekker bij de borrel, als tussendoortje of door salades; pistachenootjes kun je op heel veel verschillende manieren door gerechten verwerken. En dat is een goede keuze, want daarmee zorg je ook nog eens dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. De kleine nootjes moet je niet onderschatten, want ze bevatten namelijk 14 milligram ijzer per 100 gram.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

ijzer Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Wopke Hoekstra (CDA)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Wopke Hoekstra (45, CDA).

We kennen Wopke Bastiaan Hoekstra allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Wopke Hoekstra

Opleiding: Rechten, MBA
Film: La vita è Bella
Sport: schaatsen, hardlopen, voetbal
Boek: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch
Gerecht: “Als ik kook, is het iets overzichtelijks, zoals pasta”

Fotoalbum

Toen Wopke jong was, wist hij dat zijn moeder een knappe vrouw was. Alle mannen keken namelijk naar haar om. “Ze is helaas veel te vroeg overleden aan slokdarmkanker. Daardoor weet ik: je moet uit het leven halen wat erin zit.”

Wopke Hoekstra met moeder

Tegen de wind in fietsen is een hele opgave, dat weet de politicus als geen ander. Vroeger had hij nog de hand van zijn vader op zijn rug, nu hij volwassen is, zal hij de wind in zijn eentje moeten trotseren.

politicus - Wopke met vader

Wopke heeft ook nog een zusje (Els) en broertje (Maarten). Hier zie je Wopke tijdens zijn laatste verjaardag als enig kind.

politicus - Wopke verjaardag

Inmiddels zijn Wopke, Els en Maarten alle drie volwassen. “Zij hebben ook allebei kinderen. We spreken en zien elkaar wel, nu door corona helaas wat minder. De kinderen logeren graag bij elkaar.”

Wopke met broer en zus

In 2009 werd het eerste kind, een dochter, van Wopke geboren. Hierna kregen verloofde Liselot en hij nog drie zoons. Na de roze wolk-fase merkte de politicus dat het even puzzelen was wat betreft de opvoeding; Liselot en hij hebben namelijk allebei een baan.

“Wat helpt is goed plannen. Op zaterdagochtend sta ik bij de sportvelden en voor een zwemdiploma maak ik altijd tijd in de agenda.”

politicus - Wopke vader

Deze foto is genomen toen Wopke en Liselot net samenwoonden. Toen hun dochter drie was, zijn ze van Amsterdam naar Bussum verhuisd. “Bussum is een dorp waar nooit iets gebeurt, maar het is er heel kindvriendelijk.”

Wopke en Liselot

Wopke vindt voorlezen zo leuk, dat hij het altijd als een feestje ervaart als hij mag komen voorlezen bij de Kinderboekenweek. Zijn kinderen leest hij graag voor uit Biggles boeken, bijvoorbeeld een piloot in de oorlog.

politicus - Wopke voorlezen

De politicus is als Minister van Financiën dol op Prinsjesdag. “Weet je wat grappig is? Die kinderen joelen en lachen en willen handtekeningen. Toen ik vroeg of ze wel wisten wie ik was, zeiden ze: van de politie!”

Wopke en Liselot prinsjesdag

Geld verdelen is ook een onderdeel van politiek. Hier zie je Wopke op bezoek bij onze troepen in Litouwen. Hij vindt het belangrijk dat er genoeg geld gaat naar de veiligheid van Nederland en Europa, door dit bezoek heeft hij kunnen zien wat de vrouwen en mannen van onze troepen moeten doen.

politicus - Wopke Litouwen

De jongste zoon van Wopke kreeg in 2016 leverkanker. Hij is goed behandeld en inmiddels bijna genezen verklaard, maar het was een heftige tijd voor het gezin. Daarom deelde de politicus in 2018 bandjes uit aan de Ministerraad die gerelateerd zijn aan kinderkanker. Op deze foto zie je een aantal leden met het bandje om hun pols.

politicus - Wopke bandjes

Schaatsen is niet zomaar een hobby van de politicus, hij is zelfs lid van de Elfstedenvereniging. Hier zie je hem met een paar vrienden in Oostenrijk, waar ze de alternatieve Elfstedentocht afleggen.

Wopke schaatst

Zijn debuut als lijsttrekker was anders dan hij ooit had verwacht. “Hier spreek ik voor het eerst de kandidaten op de CDA-lijst toe. Normaliter sta je dan voor een volgepakte zaal, nu voor een scherm.”

politicus spreekt CDA toe

Weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Doe de Libelle Kieswijzer:


1

Tekst: Ebru Umar. Beeld: Eigen foto’s.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Britse media verwoesten Meghan Markle na Oprah-interview

Het twee uur durende interview van Meghan Markle met Oprah Winfrey heeft veel stof doen oplaaien. Haar uitspraken over het Britste koningshuis zijn niet mals, wat voor een stortvloed aan reacties zorgt. De Britse media schreven eerder al erg negatief over haar, nu zijn de koppen zelfs ‘extreem’ te noemen. 

In het interview neemt Meghan geen blad voor de mond en zegt ze alles wat ze op haar hart heeft.

Advertentie

Omstreden interview

Meghan Markle beschuldigt het Britse koningshuis in het interview onder andere van racisme. Ze vertelt dat het koningshuis haar zoontje Archie de titel ‘prins’ niet wilde geven wegens zijn huidskleur.

Ook laat Meghan weten dat ze suïcidale gedachtes had door alle negatieve aandacht, maar hiervoor geen hulp mocht zoeken.

Aanstootgevende koppen

De Britse pers zou de aanstichter van haar mentale problemen zijn geweest vertelt ze, maar dat zorgt er na uit uitkomen van het interview niet voor dat de berichtgeving uitblijft. Een acceptabelere toon is ook in geen velden of wegen te bekennen, want de koppen van de Britse media zijn op z’n zachts gezegd aanstootgevend te noemen.

Britse berichtgeving

ITV-journalist Piers Morgan twittert dat hij het interview van het koningspaar “verachtelijk” vindt. Hij schrijft: “Prins Harry en zijn vrouw hebben net twee uur lang alles waar de koningin voor staat en zo hard voor gewerkt heeft met de grond gelijk gemaakt. En dat terwijl ze doen alsof ze haar steunen.”

Positief geluid

Een van de weinige positieve reacties op het Oprah-interview komt van BBCroyaltywatcher Jonny Dymond. Hij meent dat het prins Harry goed heeft gedaan om afstand van het Koningshuis te nemen, en dat het koppel “zeer sympathiek” overkomt.

“Het is een grote verandering ten opzichte van de ongelukkige man die we het voorbije jaar in het Verenigd Koninkrijk zagen”, aldus Dymond.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Nieuwsblad. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kandidaat wint enorm bedrag in 'Miljoenenjacht': tóch hebben kijkers medelijden

Zondagavond was de eerste uitzending van alweer het 21ste seizoen van Postcode Loterij Miljoenenjacht te zien op SBS6. De 48-jarige Danielle uit Spijkenisse mocht de finale spelen en ging met een enorm bedrag naar huis.

Tóch hebben de kijkers medelijden met haar.

Advertentie

Miljoenenjacht weer van start

De seizoensopening van seizoen 21 zag er iets anders uit dan we van Miljoenenjacht gewend zijn. Wegens corona mochten er slechts 50 deelnemers van 10 postcodes in het publiek zitten. Het was Danielle uit Spijkenisse die zich door alle spelrondes heen worstelde en in de finale kwam te staan. Dat finalespel was dit keer wel heel zenuwslopend.

Geluk en lef

Danielle koos voor koffer 19 en maakte een vliegende start: ze speelde direct allerlei kleine bedragen weg. Hoewel ze na een tijdje wel de 5 miljoen wegspeelde, leek ze toch het geluk aan haar zijde te hebben. Daarnaast beschikte ze ook over een goede dosis lef. Het ene na het andere aanbod van de bank sloeg ze af.

Megaprijs

Na het afslaan van biedingen van € 129.000,-, €229.000,- en €399.000,- kreeg Danielle een bod van €555.000,-. De spanning in de studio steeg: zou ze dit bod ook afslaan? Het antwoord is ‘nee’. Met een ferme klap op de rode knop accepteerde Danielle het bod.

Reacties

Hoewel dit een prachtig bedrag is, hadden de kijkers toch medelijden met Danielle, toen ze erachter kamen dat in koffertje 19 maar liefst 2 miljoen euro verstopt zat. “Gooit even 2 miljoen weg”, “Toch wel sneu voor de kandidaat” en “Ze had miljonair geweest kunnen zijn”, klinkt het op Twitter. Toch hebben sommige kijkers er wel begrip voor dat Danielle op dit moment stopte.

Hierom heeft Sonja Barend flink kritiek geuit op John en Linda de Mol

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Twitter, SBS6. Beeld: SBS6

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien