Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Peter Blok

Voor een café doet een vrouw haar jas los. Als ze haar fiets pakt, wordt haar aandacht getrokken door een lange man, die hard voorbij fietst. Ze kijkt om en lijkt te denken: ‘Wie is dat ook alweer…’ Het is Peter Blok (51). Een bekend acteur, maar niet een acteur van wie iedereen  onmiddellijk de naam weet.

Heb je dat vaker, dat mensen je gezicht wel kennen, maar het niet kunnen plaatsen?
“Voortdurend! Sommige mensen weten wel waarvan ze me kennen, maar ik krijg vaak de vraag: ‘U bent toch een bekende Nederlander?’ Ik kan dan niet anders antwoorden dan: ‘Nou, blijkbaar niet…’ Vaak staan mensen dan heel even als aan de grond genageld, dan knijp ik er snel tussenuit, omdat ik uit ervaring weet dat het gesprek daarna nergens toe leidt. Lang niet iedereen heeft dus mijn naam paraat, ik vind het niet erg, hoor. Niemand is mij iets verplicht.”

Advertentie

Peter Blok woont samen met Maria Goos, schrijfster van toneelstukken en televisieseries. Als zij in een verhaal zit, weet hij precies hoe de vlag erbij hangt. Ze kennen elkaar 33 jaar en hij kent haar door en door. Ziet hoe het gaat met haar werk aan de manier waarop ze de trap afkomt om even iets te halen of te eten. Hij hoort het zelfs aan het klikken van haar hakken.

Je speelde veel rollen die door haar geschreven zijn. Krijg je weleens te horen dat je je carrière aan haar te danken hebt?
“Weet je dat die suggestie eigenlijk alleen van journalisten komt? Misschien denkt heel Nederland het, maar ik hoor het verder nooit. Ik zal het nog eens goed uitleggen: ik schat dat ik in ongeveer vijftien dingen heb gespeeld die door haar zijn geschreven. En ik speel nu bijna dertig jaar… Rekent u maar uit. De opdracht voor haar eerste stuk voor het Nederlandse toneel heeft ze aan mij te danken, omdat ik bij Toneelgroep Centrum een ‘eigen’ voorstelling had bedongen.

Later, voor de Parade, schreef Maria een paar voorstellingen voor Loes Luca en mij, omdat wij bij Orkater zaten. Ik heb veel aan haar te danken, maar het is geen eenrichtingsverkeer. Hoor je dat ik langzaamaan genoeg begin te krijgen van die suggestie?
Maria heeft iets waar ik niet zo goed in ben, zij is schrijver en kan omgaan met het grote witte canvas, iets scheppen.

Ik werk al dertig jaar altijd samen met mensen, ik draag bij aan een groter geheel, maar ben nooit de oorsprong van iets. Misschien is dat ook wel een beetje lastig met zo’n partner, ik zit op de tribune bij de eredivisie, zeg maar.”

Zou je zelf ook willen schrijven?
“Ja, het lijkt me mooi om een verhaal te maken van de beelden in mijn hoofd. Het voelt nu meer als bedreigend dan aantrekkelijk, maar ik zet wankele schreden. We schrijven nu samen een serie over een dokter. Dan gaan we lunchen of wandelen: de deur uitgaan, is een voorwaarde. Thuis ruimen we toch eerst weer de vaatwasser uit. Dus naar buiten, lekker met een biertje op een terras. Ja, dán wel een biertje, het maakt je toch wat losser. En dan begin ik hardop te praten, te verzinnen. En Maria schrijft. Ze stelt hier en daar een vraag, daar is ze zó goed in, ze heeft een enorme antenne voor wat een goede verhaallijn zou kunnen worden.”

Met In Therapie heeft hij een grote rol te pakken en hij voelt zijn ambitie branden. Zijn werk geeft hem energie, maar ergens voelt hij ook een grens. Laatst was actrice Thekla Reuten op televisie en zag hij hoe zij haar vleugels heeft uitgeslagen richting Amerika.

Is dat niet iets voor jou?
“Ik moet er niet aan dénken! Ik zou er leeglopen. Ik krijg energie van het leven hier, in deze stad. Van een boksgala in Carré. En van het leuke huis dat we hebben. Heerlijk om te koken voor vrienden en dan samen een fantastische avond te hebben. Dat zou in het buitenland niet kunnen. Natuurlijk kun je daar ook weer vriendschappen opbouwen, maar dat is toch anders. Het zijn ook de kinderen die me hebben weerhouden van zo’n buitenlands avontuur, zij waren toch al die jaren het ijkpunt. Maar ja, ik ben ook gewoon niet gevraagd, door Francis Ford Coppola ofzo.”

Het hele interview kun je lezen in Libelle 26.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Nooit geweten: zó moet je ijs bewaren in de vriezer

IJs bewaren doe je natuurlijk in de vriezer, maar wist je dat er ook een hoop andere dingen zijn waar je rekening mee moet houden? Met deze vijf bewaartips zorg je ervoor dat de smaak van je ijs zo lekker mogelijk blijft.

De kans is groot dat je jouw favoriete ijs als je hele leven verkeerd bewaart.

Advertentie

Ondersteboven

Een aangebroken bak met ijs kun je het beste ondersteboven terugzetten in de vriezer. Als je dit niet doet, zakt het gesmolten ijs naar beneden en krijg je een ‘freezer burn’. Dit is een benaming voor de ijskristallen die een laagje bovenop het ijs dat al een tijd in de vriezer staat vormen. Deze ijskristallen zijn smakeloos, dus daar zit je niet op te wachten. Draai de deksel stevig vast en zet ‘m ondersteboven terug, zodat de deksel de vloeibare room kan opvangen.

Geen bolletjesschep

Een bolletjesschep is eigenlijk alleen geschikt als het ijs zacht genoeg is. Geen geduld? Snijd dan voorzichtig met een scherp mes het hele pak met het ijs erin doormidden. Je kunt daarna makkelijk het karton eraf halen en het ijs verdelen in stukken.

Hou kouder, hoe beter

IJs bewaren moet zo koud mogelijk gebeuren. Zet de temperatuur van je diepvries op minstens -17 graden Celsius of op de koudste setting.

Achterin de vriezer

IJs kun je het beste achterin de vriezer bewaren. Niet alleen om het te verstoppen voor je kinderen of partner, maar ook om de temperatuur op pijl te houden. Iedere keer als je de vriezer opendoet, komt er warme lucht bij het ijs.

Dek het af

Als je roomijs hebt, moet je het zo goed mogelijk beschermen tegen contact met lucht. Als je klaar bent, kan het helpen om een stukje bakpapier of plasticfolie tussen het ijs en de deksel te doen. Zo kan er nog minder lucht bij.

Vanaf nu pak je áltijd meteen het juiste diepvriesbakje uit de vriezer

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Favorflav. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó weet je of je deze maand al aan je moestuin kunt beginnen

Nu de temperaturen een stuk aangenamer zijn, is het érg verleidelijk om alvast te beginnen met je moestuin. Maar voordat je dat dit doet, is het belangrijk dat je eerst iets checkt: namelijk of de grond in je tuin voldoende droog is.

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen én hoe je dit proces eventueel kunt versnellen.

Advertentie

Kun je al aan je moestuin beginnen?

Voordat je weer met je moestuin kunt beginnen, moet je eerst checken of de grond wel voldoende droog is. Als de grond namelijk nog nat is, dan veroorzaak je vaak structuurbederf wat er weer voor zorgt dat je groenten minder snel groeien. En dat wil je natuurlijk niet! Of je bodem wel of niet al droog is, hangt grotendeels af van het soort grond dat je hebt. Zo droogt zandgrond het snelste, waardoor het ideaal is om alvast in de vroege lente ermee te beginnen. Ook leem of zandleem warmt vrij snel op en is waarschijnlijk al droog. Kleigrond is echter een ander verhaal: dit is namelijk zwaar en compact en droogt daardoor heel langzaam op. Om er achter te komen of je bodem droog genoeg is kun je wat aarde tussen ja handen fijn knijpen. Lekt er water uit? Dan is het nog te vroeg om te beginnen. Je kunt dan het beste nog een paar weken wachten.

Proces versnellen

Mocht je toch al graag wat eerder willen beginnen met je moestuin, dan kun je de volgende tips proberen:

  • Dek de grond af met een zwarte doek: zo blijft de aarde namelijk droog en warmt het wat sneller op.
  • Breek de grond open als de zon schijn: als het al een paar dagen lekker zonnig is, kun je het beste de grond aan de oppervlakte openbreken. Zo droogt de aarde sneller.
  • Zaai alvast in potjes: je kunt er ook voor kiezen om alvast wat te zaaien in potjes. Zet de potjes op een zonnige plek en zorg ervoor dat ze genoeg warmte krijgen.

Met deze tip vergaat onkruid wél:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Libelle.be. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien