Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Philippe Claudel

Geen mensen met verse stokbroden onder de arm, geen geurende bloemenvelden, geen vrolijke blauwe luiken. Nergens volle terrassen met bistrostoeltjes, nergens volle glazen wijn. In Dombasle-sûr-Meurthe, een dorp onder de rook van Nancy, is het grijs, mistroostig en verlaten. De wereld lijkt er stil te staan. Een fabriek, een spoorweg, een riviertje, wat huizen: verder is er weinig. Wat vindt een succesvol auteur en regisseur hier in vredesnaam, zou je denken? Toch klopt het wel. Alles in dit dorp doet sterk denken aan het decor waarin Grijze zielen zich afspeelt, de roman waarmee Philippe Claudel in 2003 in zowel Frankrijk als de rest van de wereld doorbrak. Deze maand komt hij met een nieuw boek: Het Onderzoek.

Waar komen al die gevoelens vandaan? Is het jouw leven? Mijn boeken zijn deels autobiografisch. Alles wat ik zie en meemaak, wat me zorgen baart en me verwondert, stop ik erin. Maar mijn personages leven niet mijn leven, hebben niet mijn gevoelens of mijn liefde. Ik heb een heel onbezorgde jeugd gehad en ben al dertig jaar samen met mijn vrouw. Ik ben gelukkig, ook al ben ik zonder haar niets. Zonder haar zou ik niet meer willen leven. Die angst en kwetsbaarheid kan ik goed beschrijven. De liefde, het verliezen van de liefde, kan zo verwoestend uitpakken. Het kan je de lust om verder te leven ontnemen. Het kan mensen tot rare dingen drijven.”

Advertentie

Wat heb jij toch met depressie en zelfmoord? Het komt vaak terug in je boeken.“Ik ben daar al heel lang door gefascineerd. Toen ik negentien was, pleegde een vriend van mij zelfmoord, en er gaat geen maand voorbij of ik denk aan hem. Tijdens onze laatste ontmoeting hadden we een stevige discussie. Daarna niets meer. Zelfdoding is zo’n ongekend drama, zo’n gapend gat. Mensen blijven met zo veel vragen achter.”
Je nieuwste boek gaat over ­­een dood-gewone man die bij een bedrijf op
onderzoek gaat naar het grote aantal zelfmoorden dat er wordt gepleegd Langzaam raakt hij compleet de weg kwijt. En wij als lezer op een gegeven moment ook, door alle absurdistische scènes…

Dat was de bedoeling?
“Met dit boek hoop ik mensen aan het denken te zetten, van hun stuk te brengen. Alors, is dat gelukt?”

Je hebt een Aziatische dochter, geadopteerd uit Vietnam. Wil je haar wel laten opgroeien in deze wereld?
“De dingen die ik schrijf, zijn de dingen die me bezighouden en waar ik bij wil stilstaan. En ik hoop er mensen de ogen mee te openen. Maar dat betekent niet dat ik ironisch, somber of boos naar de wereld om me heen kijk. Integendeel, ik ben een positief mens. Er is altijd hoop. Kijk naar wat nu gebeurt in Egypte, Tunesië en Jemen. Dat vind ik hoopvol. Het is het begin van een revolutie, het begin van een vrijheidsgolf. En vrijheid is zó belangrijk. Het is zo’n groot goed om te mogen lezen en schrijven wat je wilt, om te mogen kiezen wat je wilt, om te kunnen doen waar je je goed bij voelt. Dat is de boodschap die ik mijn dochter wil meegeven. Verder wil ik haar laten zien dat het leven ongelooflijk mooi en rijk is. Niet rijk in de zin van geld, maar qua natuur en cultuur. Al die prachtige kleuren en geuren van bloemen, planten, dieren en mensen. Nee, het gaat niet goed met de planeet, mijn generatie heeft de wereld behoorlijk wat schade toegebracht. Maar ik ben ervan overtuigd dat de generatie van mijn dochter de kracht heeft die weer te herstellen.”

Die paradox, dat mensen tege­lijkertijd een donkere en een lichte, een vernietigende en ­­een liefdevolle kant kunnen hebben, komt steeds terug, in zowel je boeken als je films.
“Ik heb bijna elf jaar in een gevangenis gewerkt, gaf daar wekelijks les. Het was een schok te ontdekken dat de mannen en vrouwen die daar om de meest ernstige misdrijven zaten geen monsters waren, maar mensen. Gewoon mensen, net zoals jij en ik. De ontdekking dat mensen engelen en monsters tegelijk kunnen zijn, ontketende bij mij een ware innerlijke revolutie. Tot die tijd had ik het idee dat ik wel wist wat goed en fout was. Ik ben hier in Dombasle opgegroeid met eindeloos veel verhalen over de oorlog. De oorlog was overal, en de Duitsers, die waren fout. Maar er bestaat niet zoiets als alleen maar fout of alleen maar goed. Mensen worden gevormd door de omstandigheden waarin ze leven. Het is allemaal zo veel complexer.”

We zijn allemaal grijze zielen. Toch een sombere constatering.“Juist niet. Ik vind dat ondoorgrondelijke, die beide kanten, interessant. Ik zie het zelf als doel in het leven: te vechten tegen het slechte, tegen het beest in ieder van ons. De boodschap in Grijze zielen was overigens uiteindelijk een heel positieve, namelijk dat mensen niet zonder liefde kunnen. Of eigenlijk: niet zonder vrouwen. Vrouwen zetten mensen op de wereld, mannen vernietigen die. Vrouwen zijn praktisch, intelligenter en gevoeliger,
mannen zijn niet zo fijn afgewerkt. Een wereld zonder vrouwen is een vreselijke wereld.”

De keerzijde van succes?
“Succes is geweldig, een groot cadeau. Ik had niet durven hopen dat mijn boeken en films de hele wereld over zouden gaan. Maar ik merk dat ik na acht jaar reizen en interviews geven moe ben, dat ik mijn gezin mis. Op dit moment bestaat mijn leven uit vliegvelden, roomservice en gesprekken met journalisten. Gisteravond zat ik nog in Colombia, morgen reis ik weer naar Brest. Ik heb geen sociaal leven meer, kan niemand uitnodigen voor een etentje, want ik ben er nooit. En als ik word uitgenodigd, moet ik vaak ook nee zeggen. Mensen roepen dan dat je bent veranderd en dat je altijd wat belangrijkers te doen hebt. Het zit natuurlijk anders, maar het resultaat is hoe dan ook dat je alleen bent. Ik wil daarom een periode van rust inlassen. Ik wil mijn dochter zien opgroeien, leuke dingen met haar en mijn vrouw doen, en weer een beetje een sociaal leven opbouwen.”

Claudel staat op van de bank en trekt een paar bergschoenen aan voor een wandelingetje. Een petje maakt hem tot echte Fransman. Een charmante Fransman bovendien, nu hij wat meer begint te
lachen en zijn vermoeidheid langzaam lijkt kwijt te raken. Hij maakt grappen over het stereotype beeld dat bestaat over blonde Hollandse vrouwen en Franse minnaars. En neemt met zijn prachtige Leica-camera spontaan een foto van zijn interviewster. Voor zijn eigen portret wil hij overal staan, maar liever niet op de spoorwegovergang. “De treinen rijden hier vaak en hard, je hoort ze niet aankomen. En ik wil nog lang niet dood. Nee, zeg.
Het leven is te mooi.”

Lees het hele interview in Libelle 12

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oh nee: deze actrice is vanaf volgende week niet meer in 'GTST' te zien

Het is een komen en gaan in het fictieve dorpje Meerdijk. Volgende week zal er helaas één actrice voor het laatst te zien zijn in GTST.

Actrice Cecilia Adorée (29), die Tiffy Koster speelt, moet de soap verlaten.

Advertentie

Cecilia verlaat GTST

Eerder werd al bekend gemaakt dat Ferry Doedens uit de serie stapt, maar nu is ook bevestigd door EndemolShine dat zijn collega Cecilia helaas niet meer in GTST te zien zal zijn. Dinsdag 9 maart is Cecilia voor het laatst te zien in de soap. Ze heeft 2,5 jaar in de serie gespeeld.

Naar het buitenland

De GTST-kijkers die de soap op Videoland volgen, zien morgen al hoe Lucas, Tiffy en Wolf Meerdijk verlaten. Videoland-kijkers hebben ook al kunnen zien hoe Tiffy en Lucas zich gereedmaken voor vertrek. Het fictieve stel heeft besloten naar het buitenland te gaan om daar een nieuwe start te maken. Tiffy kan wel een nieuwe start gebruiken, omdat ze nogal in de knoop raakte met zichzelf toen ze gevoelens kreeg voor haar beste vriend Daan.

Ferry Doedens

Cecilia vertrekt tegelijk met Ferry Doedens. Dat hij de serie na 12 jaar zou verlaten, werd afgelopen zomer al bekend gemaakt door EndemolShine. Hij moet noodgedwongen vertrekken door het niet nakomen van werkafspraken.

Nieuwe inwoner

Dinsdag 9 maart zien we Lucas en Tiffy vertrekken, maar we zien ook een nieuw personage arriveren. Namelijk Indra, die gespeeld wordt door musicalster Romy Monteiro. Indra is de ex van Richard, die weer terug in zijn leven zal komen dankzij bemoeienis van Janine.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cecilia Adorée (@ceciliaadoree)

Dít is de reden waarom GTST-ster Gigi Ravelli van de radar verdween:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: GTST

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Plan voor vaccinatiepaspoort wordt deze maand al gepresenteerd

De Europese Commissie zal deze maand nog komen met een plan voor het zogenoemde vaccinatiepaspoort. Met dit paspoort kan de drager, zoals de naam al doet vermoeden, bewijzen dat hij of zij is ingeënt tegen het coronavirus.

Het zijn vooral de zuidelijke EU-landen die graag willen dat dit vaccinatiepaspoort er komt. Zij willen namelijk komende zomer gevaccineerde toeristen verwelkomen.

Advertentie

Vaccinatiepaspoort

Voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag laten weten dat het plan er deze maand komt. Maar er zijn nog wel wat vragen over het vaccinatiepaspoort. Zo vragen een aantal EU-lidstaten zich af wat iemand die een vaccinatiepaspoort heeft dan allemaal zou moeten mogen, ten opzichte van iemand nog niet gevaccineerd is.

Goedkeuring

Dat het plan er komt, betekent niet direct dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten het na de presentatie eerst goedkeuren. In het technisch mogelijk maken van het vaccinatiepaspoort gaat vervolgens nog veel tijd zitten.

Ontwikkeling kost veel tijd

Ursula von Leyen ziet een ‘digitale groene pas’ voor zich. Maar ze laat weten dat een dergelijke digitale pas maken, zo’n drie maanden tijd kost. Omdat dit voor de zomer klaar moet zijn, dringt de tijd. Vandaar dat het plan snel op tafel moet komen.

Doet Nederland mee?

Hoewel vakantielanden als Portugal en Griekenland enthousiast zijn over het vaccinatiepaspoort, gaf Rutte eerder aan dat hij het voor Nederland te vroeg vindt. Dit zou te maken hebben met de vaccinatiestrategie van Nederland, die nog niet heel vlot loopt. Is het wel eerlijk om mensen die gevaccineerd zijn al meer rechten te geven als het grootste deel van Nederland nog geen kans heeft gehad om een prik te halen? D66-leider Sigrid Kaag staat er anders in: zij vindt dat je niet kunt verwachten dat gevaccineerde mensen ‘wachten met leven totdat de laatste prik is gezet’.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Het Alizonne-dieet: alles over hét dieet waar de BN'ers bij zweren

Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse en Angela Groothuizen: allemaal zijn ze al kilo’s afgevallen dankzij het Alizonne-dieet. Wij vertellen je alles over dit dieet waar BN’ers bij zweren.

Zangeres Shirma Rouse viel vorig jaar 50 kilo af. Dit deed ze door veel te sporten én dankzij het Alizonne-dieet. Dit dieet kreeg ze aangeraden door zangeres Trijntje Oosterhuis die er ook veel kilo’s mee kwijt raakte. Vandaag kwam naar buiten dat ook OG3NE-zangeres Shelley Vol maar liefst 25 kilo is afgevallen dankzij dit dieet. En zo zouden er nog tal van BN’ers zijn die hun slanke figuur te danken hebben aan Alizonne.

Advertentie

Hoe werkt het Alizonne-dieet?

Wanneer BN’ers aan het Alizonne-dieet doen, krijgen ze hierbij professionele begeleiding. Het dieet is ontwikkeld door Claudia van der Lugt en is gericht op snel en verantwoord afvallen, verbetering van de lichaamscontouren, stabilisatie op het streefgewicht en de optimalisering van de algehele gezondheid. De professionals nemen hierbij je metabolisme goed onder de loep.

Contourshaping

Op de website van het Alizonne-dieet lezen we: “De Alizonne Therapie garandeert je gewichtsverlies mét behoud van spierweefsel. Als afvallen nodig is wil je juist het vetweefsel verliezen daar waar je het stoort. Dus shaping van je lichaamscontouren. Wij kunnen 2 in 1 doen. Gewichtsverlies door vetvermindering de storende vetophopingen. Dat is contourshaping weight loss.”

Therapie

Ook lezen we op de site dat er gebruik wordt gemaakt van een aantal technieken. Zo komt er een (niet-chirurgische) behandeling van het onderhuidse vetweefsels met ultrasonore trillingen en radiofrequentie behandelingen bij kijken. Daarnaast horen er bindweefselmassages bij, voor een verbeterde doorbloeding van de huid, afvoer van vloeistoffen en vet via je lymfeklieren, inkrimpen van huidverslapping, afbraak van cellulitis en contourverbetering. Daarnaast krijg je een specialistisch persoonlijk dieet op basis van voedselsupplementen van aminozuren. Hoewel de BN’ers vooral spreken over het Alizonne-dieet, wordt het geheel op de website Alizonne Therapie genoemd: het dieet én de behandelingen samen maken het verschil.

Light en Kids

Hoef jij geen 50 kilo af te vallen net als Shirma en ook geen 25 kilo net als Shelley? Maar wil je wel je lichaamscontouren verbeteren? Dan is er Alizonne Light voor mensen die maar een paar kilo’s kwijt willen. Ook is er Alizonne Kids, voor kinderen met overgewicht.

Wachtlijst

Dat Alizonne Therapie behoorlijk populair is geworden dankzij alle BN’ers die er lyrisch over zijn, dat wordt wel duidelijk wanneer we het volgende op de website lezen: “Wegens media exposure, is een wachtlijst ontstaan voor de Alizonne Therapie.” Tja, wil je er aan beginnen dan moet je dus wel even geduld hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Alizonne (@alizonne)

Zóveel diëten, welke is nou het beste? Diëtiste Wendy heeft het antwoord

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Alizonne. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huh? Eigenwijze shetlandpony Brenda heeft bizar richtingsgevoel

Veel mensen slapen het liefst en het best in hun eigen bed. Dat hetzelfde geldt voor paarden. Althans, dat blijkt uit het hilarische verhaal van de eigenwijze shetlandpony Brenda. Het dier mocht uit logeren, maar brak uit en liep zonder pardon terug naar haar eigen wei.

Dat meldt Hart van Nederland maandagmiddag.

Advertentie

Fris weiland voor pony Brenda

Het begon allemaal toen de weide van de shetlander een grote modderpoel was geworden. Haar baasje Petra Courtin uit Nisse wil natuurlijk alleen maar het beste voor haar pony en dus besloot ze Brenda op een nieuwe omgeving te trakteren. Een frisse weide vol groen, vers gras zou een groot cadeau voor de shetlandpony zijn, zou je denken.

Logeerpartijtje

Maar daar was pony Brenda het zelf niet mee eens. Het dier was niet gediend van dit plotselinge logeerpartijtje. Want terwijl Petra dacht haar lieve paard met een gerust hart achter te kunnen laten, brak Brenda ’s nachts uit de weide. En je raadt het al: de volgende ochtend stond de shetlander gewoon weer bij Petra voor de deur.

Briljant richtingsgevoel

Petra vertelt totaal verbijsterd te zijn door het richtingsgevoel van haar pony. “Het is onwerkelijk. Je kan je toch niet voorstellen dat die oriëntatie zo goed is, het is echt een tocht van een paar kilometer. Je hoort het weleens van een poes, maar toch niet van een pony?!”

Dit is de eigenwijze pony in kwestie. En ja, ze staat nu tóch weer in de weide van Petra’s broer. Met een extra slot op het hek zodat ze niet weer uit kan breken. Dat wel.

Pony Brenda

Dierenvlogger Dian bezoekt een ‘bejaardencentrum’ voor paarden

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Lindanieuws, Hart van Nederland. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien