Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met schrijver Kader Abdolah

Wie is Kader Abdolah? Kader Abdolah is in 1954 geboren in Iran als Hossein Sadjadi Ghaem­maghami Farahani. Zijn vader is doofstom en dat maakt Kader al jong ‘de man’ van het gezin.
Tijdens zijn studie natuurkunde wordt hij lid van de ondergrondse linkse oppositiebeweging. Hij schrijft twee boeken onder het pseudoniem Kader Abdolah. In 1988 ontvlucht hij Iran en belandt in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn.
Zijn vrouw en oudste dochter komen later. In 1993 debuteert hij met de bundel De adelaars. Hij breekt door met de roman Het huis van de moskee dat gekozen wordt tot een na beste Nederlandse boek aller tijden. Zijn boeken zijn in 25 talen vertaald.

Was Nederland een bewuste keuze?
”O nee, ik heb er alles aan gedaan om hier weg te komen. Ik wilde naar Amerika om daar de beroemde Amerikaans-Perzische schrijver te worden. Al mijn pogingen mislukten. De tijd en het leven dwongen mij hier te blijven. Ik wilde naar Amerika om wereldwijd vertaald te worden en het mooie is dat mijn boeken nu ook echt in bijna alle talen vertaald zijn. Dankzij de Nederlandse taal die mij eerst zo vreemd was. Ik had schrijftalent en kom uit een nest waarin schrijven het hoogste goed was. Maar als ik niet was weggegaan, was ik nooit de Kader Abdolah van nu geworden. Door de vlucht, door de Nederlandse taal en mijn leven nu, ben ik een andere schrijver geworden. Juist omdat ik mijn huis, mijn oude vrienden en mijn doden verlaten heb, voel ik de constante druk om iets moois, iets groots neer te zetten. Uit schuldgevoel naar mijn oude vrienden die vermoord zijn of nog altijd in de gevangenis zitten.”

Hoe was het om hier te komen?

“Ik moest mijn land ontvluchten en zou via Istanbul naar Moskou gaan. Dat was allemaal geregeld via de linkse internationale solidariteit. In Moskou zou ik verdergaan met mijn studie natuurkunde om na de val van het regime glorieus terug te
keren. Het afscheid zou maar voor even zijn. Niemand geloofde dat het regime langer dan twee, drie jaar zou blijven. Het liep anders. De wereld veranderde op het moment van mijn vlucht. De Sovjet-Unie viel uiteen en ik viel mee. Moskou was ineens een afgesloten station. Heel bizar. In Istanbul leidde ik het bestaan van een zwerver, ik had geen geld, geen hoop, geen toekomst. Alles was mislukt. ’s Nachts liep ik stil huilend over straat. Ik durfde niet eens naar huis te bellen omdat ik voor mijn gevoel niemand meer was. Ik was thuis altijd de man geweest, verlies kon ik niet dragen, mocht er zelfs niet aan denken. Maar in Istanbul was ik niets meer dan een gebroken man. Mijn verstand zei dat ik verloren was, maar mijn lichaam was anders geprogrammeerd. Mijn lichaam liet me niet toe mijn droom te laten gaan. Ik kon nog net genoeg geld bijeen brengen voor een reis naar Nederland. Ik wist alleen dat het een klein land was met een onmogelijke taal. Iedereen raadde het me af, maar het was mijn enige kans. Ik had geen geld voor Frankrijk, laat staan voor Amerika. Die eerste jaren hier waren verschrikkelijk. Ik was echt kapot. Hier was ik van schrijver opeens analfabeet geworden. Ik weet niet wat mij erdoorheen heeft geholpen. Mijn familie, mijn opvoeding, mijn doofstomme vader, mijn werk in de ondergrondse partij, dat alles heeft een stevige man van mij gemaakt. Ik moest mijn droom – het enige wat ik nog had – waarmaken.”

Advertentie

Voelt u zich nu thuis hier?
“Jazeker, er is geen ander thuis. Een immigrantengezin wordt door elkaar geschud, ineens is alles anders. Uiteindelijk blijven er twee mogelijkheden over: je valt uiteen of je hecht heel sterk aan elkaar. Voor ons heeft het gelukkig goed uitgepakt. Ik heb mijn gezin altijd bij mijn werk betrokken. Mijn oudste dochter las al van jongs af aan mijn manuscripten. Later ging mijn vrouw dat ook doen. Zij is mijn eerste lezer en heeft een scherpe blik. Omdat mijn boeken de essentie van ons samen zijn, kijkt zij heel nauwkeurig, heel eerlijk naar de tekst. Ze komt met heel veel commentaar, hard commentaar dat ik van niemand anders krijg. Het is altijd inhoudelijk en staat los van onze relatie. Daarna, als ik haar commentaar heb verwerkt, laat ik het mijn oudste dochter lezen. Zij is heel goed in taal. Nu ze een relatie heeft, heb ik er een lezer bij gekregen. Mijn jongste dochter is niet zo’n boekenlezer. Om haar er toch bij te betrekken, maak ik al mijn opmerkingen en correcties met pen op papier. Zij voert die in de computer in en wordt zo gedwongen het boek twee tot drie keer te lezen. Ik vind het belangrijk dat mijn familie achter mijn boek staat.”

Kunt u genieten van uw succes?
“Als ik boven aan het schrijven ben, is er geen ruimte voor genieten. Het woord past ook niet goed bij mijn vak. Ik kan er wel van genieten dat mijn omgeving baat heeft van mijn werk. Mijn dochters, mijn vrouw, mijn moeder, de ouders van mijn vrouw… Zij hebben een beter leven door mijn werk. Dat geeft mij voldoening. Voor mezelf hoef ik niets bijzonders. Ik rook niet, ik drink niet veel en als ik reis, is het werkgerelateerd. Ik neem afstand van het geld dat binnenkomt. Ik geef heel veel weg en tot mijn vreugde komt er tien keer meer voor terug.”

Bent u de schrijver uit uw droom geworden?
“Mensen denken dat Kader Abdolah heel veel heeft bereikt, maar
Kader Abdolah heeft nog niets bereikt. Ik ben niet eens halverwege, maar ik heb gelukkig nog tijd. Ooit zal het zover komen dat ik naar huis terug kan keren. Dat is mijn droom: terug te gaan. Niet als zomaar een bekend schrijver, maar als iemand die zulk groot werk heeft geleverd dat niemand mij nog aan de grens durft tegen te houden. Dat wíl ik en dat bereik ik. Ik ga terug en
ik blijf. Het verlangen naar huis is net zo heftig en mooi als de kracht van de liefde.

Boekenweek
Curriculum Vitae – geschreven portretten is dit jaar het Boekenweekthema. Het Boekenweekgeschenk De kraai is een portret van een schrijver over zijn jeugd in Iran, zijn ondergrondse jaren als linkse student en zijn vlucht naar Nederland waar hij zich de eerste tijd diep ongelukkig voelt. Hij is alles kwijt, zelfs de taal. Het Boekenweekgeschenk krijgt u tijdens de Boekenweek van 16  t/m 26 maart bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken of als u lid wordt van de bibliotheek.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo ziet de jongste zoon (20) van René van der Gijp eruit

René van der Gijp heeft het op televisie regelmatig over ‘die kleine van mij’, maar inmiddels is zijn zoon Nicky al 20 jaar en dus helemaal niet zo klein meer. Nicky heeft ook al grote plannen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

René van der Gijp heeft twee zoons: Sanny (30) en Nicky (20). Zijn eerste zoon kreeg hij met zijn eerste vrouw Jacuqeline Laats, met wie hij van 1988 tot 1995 getrouwd was. In 2001 kreeg hij samen met Daniëlle Sijthoff zoon Nicky.

Advertentie

Nicky woonde bij zijn moeder tot zij in 2016 onverwachts overleed. Toen nam René hem in huis. Daar vertelde hij toen over in een interview met het AD: “Hoe doe je dat met eten? Wassen? Schoonmaken? Lieve schat, ik leef al heel mijn leven alleen. Ik heb overdag zeeën van tijd om mijn was in het trommeltje te stoppen, ik beschik over een stofzuiger en ik kook. Ik maakte al eten voor mijn moeder en nu maak ik extra omdat Nicky bij me woont. Als je alleen woont, zit er ook onrust in je. Met wie ga ik uit eten? Met wie ga ik naar Scheveningen, waar ik een huisje heb? Met wie drink ik nog even een drankje? Nu is het gewoon duidelijk, dat doe ik met Nicky. Ik vind dat wel iets lekkers hebben.”

Zoon René van der Gijp in zijn voetsporen

Nicky timmert met zijn 20 jaar al hard aan de weg. De zoon van de oud-voetballer studeert journalistiek en ging in 2020 aan de slag als verslaggever voor het YouTube-kanaal ‘NieuwNieuws’. Dat bleek niet helemaal te zijn wat hij wil doen, hij wil liever de sportjournalistiek in. In Privé vertelt hij daarover: “Ik zou dolgraag de sportjournalistiek in willen of commentator worden bij de Formule 1. Dat lijkt mij geweldig. (…) Ik wil niet op mijn vaders succes teren, voor mij is het belangrijk dat ze mij beoordelen op wie ik ben en wat ik doe.”

Zo ziet de zoon van René van der Gijp eruit:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD.nl. RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien