Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Interview met Thom Hoffman

Acteur Thom Hoffman (53) staat vanaf 1 november op het podium, als Otto Frank in de muzikale theatervoorstelling Je Anne. Om Otto Frank te kunnen spelen, las hij het dagboek van diens dochter.

Daarover zei hij in een interview met Libelle: “De thema’s die de jonge Anne aanroert zijn universeel en tijdloos; heel intelligent en schitterend verwoord. Er had uit haar een groot volwassen schrijver kunnen voortkomen. Maar ook haar oudere zus, Margot, was heel getalenteerd. Het dagboek van Margot is nooit gevonden. Beide dochters hadden zoveel opgestoken van de opvoeding van hun ouders, vol muziek, literatuur, en een moderne belangstelling voor psychologie en politiek.”

Je Anne

De rol van Otto Frank móest hij wel aannemen, omdat de Tweede Wereldoorlog hem nog altijd zeer intrigeert. “Die oorlog bewijst dat mensen tot bijna letterlijk álles in staat zijn. Ik ben niet echt een mensenmens; ik vind niet iedereen leuk, aardig of interessant. Ik doe de dingen die ik doe, fotograferen, schrijven, acteren, reizen en documentaires maken, omdat mensen gecompliceerde machines zijn die de raarste dingen doen. En als ze met z’n allen dingen gaan doen, zoals in 1933 toen veel mensen gingen geloven in die man met de snor, dan ontstaan er vreemde bewegingen op de kaart. Zodat je denkt: hoe is het mogelijk?

Advertentie

De voorstelling Je Anne gaat op 1 november in première en is tot en met 26 februari 2011 te zien in verschillende theaters in ons land. De cast van kreeg op de eerste repetitiedag een dagboekje, zij schreven daarin over hun ervaringen tijdens de repetitieperiode.

Gezin
Je vrouw is actrice Giam Kwee. Jullie leerden elkaar laat kennen. “Nou nee, eigenlijk kenden we elkaar al twintig jaar! We vonden elkaar leuk. Gingen vroeger ook weleens samen stappen, maar onze levens gingen verschillende kanten op. Tot ergens begin 2000, vier jaar lang werkten we samen aan de televisieserie Russen.”

In 2005 trouwden jullie, kort daarvoor werd jullie zoon geboren. Hoe heet hij? “Ik vind het niet nodig om zijn naam te noemen. Veel bekende Nederlanders venten hun kinderen uit in interviews en fotoreportages. Ik houd daar helemaal niet van! Ik vind het gewoon niet netjes, ga pas over mijn zoon praten als hij zegt: ‘Papa, ik vind het goed, ik begrijp het, van mij mag je.’ Geen dag eerder, hij heeft er niet om gevraagd dat ik bekend ben.”

Vaderschap

Hoe zie jij het vaderschap? “Als een vriendschap, die tot aan het einde van mijn leven zal blijven voortduren. Hij is mijn jongere broer, ook al zitten er in ons geval een enorm aantal jaren tussen.”

Ben tevreden mens?
“Ik realiseer me dat ik een mazzelaar ben, bevoorrecht. Er is niet één droom in mijn leven niet uitgekomen. Natuurlijk ken ik ook tegenslag. Ik heb weleens liefdesverdriet gehad. En een auto-ongeluk. Maar iedereen van wie ik houd, leeft nog: mijn ouders, mijn beide broers. Ik heb Giam en onze zoon. We hebben geen honger, kennen geen oorlog. Ik besef dat het bijzonder is. Ik ben goed in staat mijn zegeningen te tellen. Het leven is nog steeds een roze wolk!”

Dit is Thom Hoffman
Thom Hoffman werd op 3 maart 1957 geboren in Wassenaar als Thomas Antonius Cornelis Ancion. Hij deed na het gymnasium drie keer toelatings-examen voor de Toneelschool, maar werd niet aangenomen. In 1981 debuteerde hij in de eerste lange film van Theo van Gogh, Luger, hij schreef mee aan het scenario. Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren dat jaar kreeg de film een eervolle vermelding. Echt doorbreken deed hij twee jaar later in Paul Verhoevens De vierde man. En in 1990 ontving hij een Gouden Kalf en de prijs voor Beste jonge Europese acteur voor de rol van Frits van Egters in De Avonden. In de jaren die volgden, speelde hij in een ongekend aantal toneelstukken, televisieseries, musi-cals en speelfilms, zoals Eline Vere, Max Havelaar, In naam der Koningin, Russen, Klem in de draaideur, Zwartboek, My fair lady en De co-assistent. Daarnaast is hij fotograaf en documentairemaker, zo kreeg hij een Gouden Kalf voor een documentaire die hij maakte over cineast Adriaan Ditvoorst. In 2005 trouwde hij met actrice Giam Kwee (onder andere Russen en Unit 13). Eerder dat jaar werd hun zoon geboren.

Nog veel meer over Anne Frank, de voorstelling én het leven van Thom Hoffman kunt u lezen in Libelle 44, waarin het interview staat met de acteur.

Interview: Alida Dijk en Charlotte Fritschy. Fotografie: Daniel Maissan.

uithetblad

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien