Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview met Thom Hoffman

Acteur Thom Hoffman (53) staat vanaf 1 november op het podium, als Otto Frank in de muzikale theatervoorstelling Je Anne. Om Otto Frank te kunnen spelen, las hij het dagboek van diens dochter.

Daarover zei hij in een interview met Libelle: “De thema’s die de jonge Anne aanroert zijn universeel en tijdloos; heel intelligent en schitterend verwoord. Er had uit haar een groot volwassen schrijver kunnen voortkomen. Maar ook haar oudere zus, Margot, was heel getalenteerd. Het dagboek van Margot is nooit gevonden. Beide dochters hadden zoveel opgestoken van de opvoeding van hun ouders, vol muziek, literatuur, en een moderne belangstelling voor psychologie en politiek.”

Je Anne

De rol van Otto Frank móest hij wel aannemen, omdat de Tweede Wereldoorlog hem nog altijd zeer intrigeert. “Die oorlog bewijst dat mensen tot bijna letterlijk álles in staat zijn. Ik ben niet echt een mensenmens; ik vind niet iedereen leuk, aardig of interessant. Ik doe de dingen die ik doe, fotograferen, schrijven, acteren, reizen en documentaires maken, omdat mensen gecompliceerde machines zijn die de raarste dingen doen. En als ze met z’n allen dingen gaan doen, zoals in 1933 toen veel mensen gingen geloven in die man met de snor, dan ontstaan er vreemde bewegingen op de kaart. Zodat je denkt: hoe is het mogelijk?

Advertentie

De voorstelling Je Anne gaat op 1 november in première en is tot en met 26 februari 2011 te zien in verschillende theaters in ons land. De cast van kreeg op de eerste repetitiedag een dagboekje, zij schreven daarin over hun ervaringen tijdens de repetitieperiode.

Gezin
Je vrouw is actrice Giam Kwee. Jullie leerden elkaar laat kennen. “Nou nee, eigenlijk kenden we elkaar al twintig jaar! We vonden elkaar leuk. Gingen vroeger ook weleens samen stappen, maar onze levens gingen verschillende kanten op. Tot ergens begin 2000, vier jaar lang werkten we samen aan de televisieserie Russen.”

In 2005 trouwden jullie, kort daarvoor werd jullie zoon geboren. Hoe heet hij? “Ik vind het niet nodig om zijn naam te noemen. Veel bekende Nederlanders venten hun kinderen uit in interviews en fotoreportages. Ik houd daar helemaal niet van! Ik vind het gewoon niet netjes, ga pas over mijn zoon praten als hij zegt: ‘Papa, ik vind het goed, ik begrijp het, van mij mag je.’ Geen dag eerder, hij heeft er niet om gevraagd dat ik bekend ben.”

Vaderschap

Hoe zie jij het vaderschap? “Als een vriendschap, die tot aan het einde van mijn leven zal blijven voortduren. Hij is mijn jongere broer, ook al zitten er in ons geval een enorm aantal jaren tussen.”

Ben tevreden mens?
“Ik realiseer me dat ik een mazzelaar ben, bevoorrecht. Er is niet één droom in mijn leven niet uitgekomen. Natuurlijk ken ik ook tegenslag. Ik heb weleens liefdesverdriet gehad. En een auto-ongeluk. Maar iedereen van wie ik houd, leeft nog: mijn ouders, mijn beide broers. Ik heb Giam en onze zoon. We hebben geen honger, kennen geen oorlog. Ik besef dat het bijzonder is. Ik ben goed in staat mijn zegeningen te tellen. Het leven is nog steeds een roze wolk!”

Dit is Thom Hoffman
Thom Hoffman werd op 3 maart 1957 geboren in Wassenaar als Thomas Antonius Cornelis Ancion. Hij deed na het gymnasium drie keer toelatings-examen voor de Toneelschool, maar werd niet aangenomen. In 1981 debuteerde hij in de eerste lange film van Theo van Gogh, Luger, hij schreef mee aan het scenario. Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren dat jaar kreeg de film een eervolle vermelding. Echt doorbreken deed hij twee jaar later in Paul Verhoevens De vierde man. En in 1990 ontving hij een Gouden Kalf en de prijs voor Beste jonge Europese acteur voor de rol van Frits van Egters in De Avonden. In de jaren die volgden, speelde hij in een ongekend aantal toneelstukken, televisieseries, musi-cals en speelfilms, zoals Eline Vere, Max Havelaar, In naam der Koningin, Russen, Klem in de draaideur, Zwartboek, My fair lady en De co-assistent. Daarnaast is hij fotograaf en documentairemaker, zo kreeg hij een Gouden Kalf voor een documentaire die hij maakte over cineast Adriaan Ditvoorst. In 2005 trouwde hij met actrice Giam Kwee (onder andere Russen en Unit 13). Eerder dat jaar werd hun zoon geboren.

Nog veel meer over Anne Frank, de voorstelling én het leven van Thom Hoffman kunt u lezen in Libelle 44, waarin het interview staat met de acteur.

Interview: Alida Dijk en Charlotte Fritschy. Fotografie: Daniel Maissan.

uithetblad

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

WIDM-kandidaat Charlotte Nijs: "Ik heb het echt flink onderschat"

Net als ieder jaar wordt ook ditmaal de finale van Wie is de Mol? uitgesmeerd over twee afleveringen, wat de kijker thuis niet écht kan waarderen. Charlotte Nijs moest zaterdag op de valreep het spel verlaten, en nu vertelt ze over haar ervaringen met het spannende spel.

Ze laat weten dat ze het veel heftiger en zwaarder vond dan ze in eerste instantie had gedacht.

Advertentie

Finale

In de finale stonden Rocky, Charlotte en Renée. Zaterdag moest Charlotte op de valreep het spel verlaten, waarmee het verlossende antwoord op de vraag wie de Mol is steeds dichterbij komt. Nog een week, en dan weten we eindelijk wie de Mol van het 21e seizoen is: Rocky of toch Renée?

“Echt gestoord”

Zoals iedere afvaller is ook Charlotte te gast in de Wie is de Mol?-podcast. Ze vertelt over het spel: “Het is echt moeilijk. Je bent gewoon continu bezig met het observeren van anderen. Het is echt gestoord”. Ze laat weten het dan ook flink onderschat te hebben. “En wat ze daar allemaal wel niet vragen. Dat heb je als televisiekijker niet door.”

Vragenlijsten

Over het maken van de test en de intense vragen, vertelt de journalist dat ook dát pittiger is dan ze had gedacht. “Die zijn zo gedetailleerd. En dan moet je ook nog met elkaar ouwehoeren om los te peuteren wat de antwoorden op de vragenlijsten van anderen zijn. En er wordt ook nog heel veel gelogen”, aldus Charlotte.

Ze vervolgt: “Ik had geen idee, ik dacht: wat overkomt me? En overal waar een camera bij is, kan een vraag over gesteld worden. De dagen zijn lang, de camera’s zijn er vaak. Ik heb het echt onderschat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte Nijs (@charlottehvnl)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kim Kötter deelt zoete foto van haar drie zoontjes: "De Reesema's"

Onlangs zijn Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) voor de derde keer ouders geworden. Hun derde zoontje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen. Op Instagram toont Kim nu een zoete foto van haar grote trots: alledrie haar zoontjes Mick, Youp en Ted bij elkaar.

En dat zorgt voor een stortvloed aan liefdevolle reacties.

Advertentie

Verrassing

Dat Kim Kotter zwanger raakte, was een grote verrassing voor het bekende koppel. Hun Mick en Youp kwamen namelijk allebei ter wereld met behulp van ivf. “Mijn ouders, schoonouders en mijn hele familie hadden het allemaal niet aan zien komen. Ze dachten allemaal dat het om iemand anders ging, maar het is geen grapje: het gaat echt om ons” vertelde ze eerder.

“En ik vind het echt zó fijn dat het out in the open is en ik gewoon mijn buik kan laten gaan. Iedereen mag het weten: we krijgen een baby!”, aldus de trotse ouders na de bekendmaking van de zwangerschap in Kims vlog.

De Reesema’s

De bevalling liet lang op zich wachten, want Kim beviel pas met 42 weken. Inmiddels is de kleine Ted – wiens naam ‘godsgeschenk’ betekent – gezond en wel ter wereld gekomen. En daar zijn Jaap en Kim ontzettend dankbaar voor. Op Instagram plaatst trotste moeder Kim Kötter dan ook een kiekje van hun zoons, met als bijschrift ‘De Reesema’s’.

De reacties onder de foto stromen binnen. “Van harte! Dit worden hartenbrekers”, schrijft presentarice Shelly Sterk onder het plaatje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIM KÖTTER (@kimkotter)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Klaar voor de lente: zó heb je straks geen last van insecten binnenshuis

De lente komt eraan! De zon schijnt, de vogels fluiten en de lucht is blauw. Maar dat betekent ook dat de insecten uit hun winterslaap komen. Wanneer je nu al deze handige voorzorgsmaatregelen treft, voorkom je dat ze je huis straks binnendringen.

Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Of, zoals Milieubestrijding zegt, voorkomen is beter dan bestrijden.

Advertentie

Geurende kruiden

Kruiden zijn lekker in allerlei gerechten, en worden dan ook vaak in de tuin gezet. Mensen zijn er immers dol op! Maar insecten? Die houden er minder van. Om ze op een natuurlijke manier buiten de deur te houden, is het dus aan te raden lekker veel geurende kruiden rondom je huis te plaatsen. Lavendel, basilicum en limoengras doen wonderen. Een bakje gedroogde lavendel bij de deur zetten kan ook héél veel goeds doen.

Vleesetende plant

Dit klinkt niet echt als een gezellige plant voor in de tuin. Toegegeven, dat ís het ook niet direct en mooi is een vleesetende plant ook niet per se. Maar de plant is wel ideaal om insecten op afstand te houden: vliegjes, muggen, mieren en ander ongedierte ‘eet’ deze plant gewoon op.

Azijn

Dit heb je eigenlijk altijd wel in de kast staan en dat is ideaal. Want het is een welbekend fenomeen dat insecten geen fan zijn van de sterke, zure geur van azijn. Zet het in meerdere schaaltjes naast de deur als je veel mieren ziet lopen in de tuin, en je bent ervan gegarandeerd dat ze niet naar binnen kruipen. Vind je het stinken? Voeg dan wat lavendel toe om de geur ietwat te maskeren.

Koffie

Terwijl wij koffie onwijs lekker vinden ruiken, zijn insecten er minder dol op. Je kunt ze gemakkelijk op afstand houden door de koffie ‘aan te steken’. Zo doe je dat: strooi wat gemalen koffiebonen op een stukje aluminiumfolie. Steek de koffie voorzichtig aan met een lucifer en laat het smeulen. Deze geur en het aangezicht ervan werkt afschrikwekkend voor insecten. Let wel: verse én droge koffie is vereist. Koffiedrab werkt namelijk een stuk minder goed.

Mierenplaag? Met deze 3 tips van boer Tom ben je zo van de beestjes verlost

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Tipsenweetjes. Kookfans. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zóveel calorieën verbrand je wanneer je een scheet laat

Het is niet echt een charmant gespreksonderwerp en gaat geregeld gepaard met schaamte, maar toch doen we het allemaal: scheetjes laten. Meer dan eens per dag, zelfs. Verband je eigenlijk dan ook calorieën, wanneer je een scheet laat?

Op internet gaat er een bewering rond dat je per scheet maar liefst 68 calorieën verbrandt. Maar helaas is dát niet waar.

Advertentie

Afvallen?

Allereerst: een gemiddeld mens heeft zo’n 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn lijf, en laat per dag gemiddeld tien tot twintig scheten. Nu zou je denken dat je met dat gas ook wat calorieën kwijt zou kunnen raken, maar zo zit de vork niet in de steel. Dat meldt arts Spencer Nadolsky, auteur van The Fat Loss Prescription.

Twintig scheten per dag

Nadolsky verklaart dat je nauwelijks iets verbrandt met het laten van een scheet, en dat het écht alleen overtollig gas is wat uit je lichaam ontsnapt. ‘Mensen kunnen tot 20 keer per dag scheten laten en dat wordt nog steeds in het ‘normale’ bereik beschouwd voor scheten per dag,’ legt hij uit. Je zorgen maken als er je weer eens een scheetje ontsnapt, is dus nergens goed voor.

Fabeltje

Maar wanneer je zoals beweerd wordt meer dan 60 calorieën per scheet zou verbranden, zou je door al dat gas gemiddeld tot 1.340 calorieën per dag verbranden. Dat klinkt misschien geweldig, maar de realiteit zou zijn dat je dan in enkele dagen meerdere kilo’s zou verliezen zonder enige inspanning te leveren. Een paar dagen zou dat geen kwaad kunnen, maar maanden achtereen zeker wel. Jezelf ‘dun’ scheten? Dat is dus echt een fabeltje.

Ook honden laten scheten. Stinken die van jouw viervoeter wel héél erg? Dít is waarom.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Healthline. Womenshealth. Beeld: Getty

 

 

 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien