Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Mike Boddé

Je voorstelling Wil je in ons groepje? met Jelka van Houten en Onno Innemee is van start gegaan en duurt tot begin juni. Waar is Thomas? Is het ‘uit’ tussen jullie?
“Nee, absoluut niet, Thomas en ik gaan in het najaar weer samen iets doen. Een woeste kerstrevue met lilliputters, olifanten, danseressen en vuurspuwers. Nou ja, misschien iets anders, maar in ieder geval in het najaar. Het laatste wat wij samen gedaan hebben, was een pilot voor een tv-programma, maar die is uiteindelijk afgewezen. Wij werken zó intensief samen dat we eens in de zo veel tijd wat vakantie van elkaar nemen. Het is wel verfrissend om af en toe wat anders te doen.”

In het verleden heb je ook met Hadewych Minis samengewerkt. Werk je graag met anderen?
“Ik werk het liefst met anderen, in mijn eentje op het toneel vind ik heel lastig. En ik vind het leuk met anderen. Bij de voorstelling Pil had ik een band om me heen waar ik af en toe nog ruggespraak mee had, daarbij voelde ik me niet helemaal in mijn eentje. Eigenlijk speel ik het liefst een klein beetje de tweede viool. Dat je af en toe een momentje in de spotlight staat, maar niet alleen bent. Mike staat er wél, maar het is meestal of met Thomas of met Onno of Hadewych of – zoals laatst – met Babette van Veen. Met haar heb ik een kerstliedje opgenomen.”

Advertentie

Hoe ben je bij Jelka van Houten uitgekomen?
“Jelka heeft een keer meegedaan bij de Mike en Thomas show, toen viel me al op dat ze ontzettend geestig is en heel veel zelfspot heeft. Dat is bij bekende dames vaak ver te zoeken, dus dat vond ik een enorme pre. Daarbij is ze minstens zo’n goede actrice als haar zus Carice en kan ze heel mooi zingen. Zij heeft een intuïtieve manier van acteren, dat vind ik heel leuk. Onno is ook een enorme fan van Jelka. Ze is typisch zo’n vrouw die zegt: ‘Mij moet je niets vragen, ik heb geen ideeën. Kijk maar niet naar mij, ik verzin alleen maar onzin’. En dan komt ze met enorm veel leuke suggesties en heeft ze een aantal heel maffe typetjes bedacht. Dus officieel hebben Onno en ik de voorstelling geschreven, maar haar aandeel is uiteindelijk vrij groot geworden.”

Waar gaat de voorstelling over?
“We gaan alle drie een droom waarmaken. Ik wil meesterpianist worden, dus ik ga proberen het allermoeilijkste pianostuk te spelen dat er bestaat. Dat is een stukje uit een piano­concert van Rachmaninov. Iedereen die Rachmaninov speelt, wordt gek, maar ja ik ben al gek dus daar hoef ik niet meer bang voor te zijn. Rach III is zeg maar de Mount Everest onder de pianostukken, daar heb ik me helemaal op geworpen, het is verwoestend moeilijk, maar ik wilde het één keer in mijn leven gespeeld hebben. Onno’s droom is om serieus genomen te worden. Hij heeft een raar hoofd, elke keer als hij iets doet, wordt het grappig. Jelka wil eigenlijk gewoon countryzangeres zijn. Dat wil ze volgens mij al haar hele leven.­ Nou ja, dat is dan ook nog wel haalbaar, hoewel Emmylou Harris wel erg mooi kan zingen. Eigenlijk drijven we op Jelka, wat bij nader inzien vanzelfsprekend is. Als je zo’n struise, blonde dame tussen twee buikende veertigers hebt lopen, weet ik wel ongeveer waar de aandacht naartoe zal gaan.” 

Het klinkt een stuk luchtiger dan Pil, de voorstelling waarin je overigens met humor­ over je depressie sprak en voorlas uit je boek. Dat was best intiem. Hoe valt zoiets thuis?
“Zolang het over mezelf gaat, is het niet zo’n probleem. Het wordt pas ingewikkeld als je dingen vertelt waar ook anderen bij zijn betrokken; dat heb ik zo veel mogelijk geprobeerd te vermijden. In het boek heb ik van alles opgeschreven, mijn schoonouders hebben het ook gelezen, maar die wisten al vanaf het eerste moment dat hun dochter met een gek was getrouwd. Als ik mijn pillen niet slik, word ik weer knettergek, dat is een feit. Waarom zou ik me daartegen verzetten? En wie is er nou wél normaal?”

Is het niet juist een zegen dat je niet ‘normaal’ bent? De grootste geesten waren knettergek. Rachmaninov… “Voor iemand die optreedt, is het misschien zelfs een pre om gek te zijn. Als je registeraccountant bent of topadvocaat, ja, dan is het lastig. Weet je wat het ook is? Een mentale klik. Iemand met suikerziekte moet spuiten, dat vindt iedereen normaal. Iemand met een hoge bloeddruk kan bètablokkers slikken en iedereen vindt dat normaal. Waarom zou iemand die een hersen­ziekte heeft dan niet gewoon hersenpillen kunnen slikken? Waarschijnlijk worden antidepressiva meer geslikt dan bloedverdunners of bètablokkers, maar er zijn heel veel mensen die het moeilijk vinden om het toe te geven. In mijn omgeving neemt sowieso niemand me serieus, dat weet ik al jaren. Mijn kinderen zeggen wel eens: ‘Daar heb je papa weer met zijn flauwe grappen.’ Ik word op een bepaald vlak heel serieus genomen en op andere vlakken niet. Je kunt niet van mensen eisen dat ze je hele persoonlijkheid voor honderd procent serieus nemen.”

Heb je de ambitie om een nieuw boek te schrijven? Komt er een vervolg op Pil?
“Nee, ik heb eerst drie jaar over mezelf geschreven, toen anderhalf jaar over mezelf geluld. Nou weten we het wel. Ik althans wel. Ik ben bezig met een boek. Het verhaal gaat over een man en een vrouw die elkaar vinden en die een nogal tumultueus liefdesleven hebben dat niet geaccepteerd wordt in de dorpsgemeenschap waarin zij wonen. Ik schrijf het in een heel merkwaardig soort Nederlands, dat ik bedacht omdat mijn vader oude scheepsjournalen zat te lezen. Dat zijn teksten waarvan je vermoedt dat je weet waar het over gaat, maar helemaal zeker weet je het niet. En zo zijn die zinnen in mijn nieuwe boek ook. Ik moet over iedere zin vreselijk lang nadenken voordat hij helemaal precies loopt zoals ik het wil. Een hindernis bij het lezen, het kan je perceptie van een tekst verhevigen. Ik heb Chinees gestudeerd. Als je Chinese gedichten vertaalt, duurt het heel lang voordat de tekst zich prijsgeeft.”

En over twintig jaar?
“Over twintig jaar zie ik mezelf lekker muziek maken. En af en toe een grapje tussendoor. Tot nu toe was het cabaret met een beetje muziek, en het wordt denk ik veel muziek en een klein beetje cabaret. En ik hoop dat ik nog het een en ander kan schrijven. Want ik vind dat schrijven ontzettend leuk.” ?

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wouke van Scherrenburg: “Mijn generatie is misschien teveel aan seksisme gewend”

Wouke van Scherrenburg (74) is oud-politiek verslaggever en nog altijd actief op radio, televisie en vooral op Twitter. Deze keer geeft ze haar mening over vrouwenhaat.

In mijn woonplaats is Mark Rutte op bijna alle verkiezingsposters beklad met een hitlersnorretje. Hoe vol haat moet je zitten zijn om de premier van een democratie af te beelden als een van de gruwelijkste leiders die de wereld ooit kende. Op de social media, met name op het op politiek gerichte Twitter, worden lijsttrekkers uitgescholden, ernstig ziek of dood gewenst. Het hoort er bij kun je denken, BNers en politici zijn nu eenmaal doelwit van trieste dwaallichten die zich pas gezien voelen als ze anoniem kunnen schelden en tieren. Dus toen de berichten over vrouwenhaat, specifiek tegen de vrouwen in de Tweede Kamer, deze week steeds meer naar buiten kwamen dwong ik mezelf, als fervent voorvechter van vrouwen, kritisch na te denken of vrouwen inderdaad anders en harder getroffen worden door de haat.

Advertentie

“Ik kon er niet wakker van liggen”

Dat seksisme onuitroeibaar lijkt was me allang duidelijk. Een fractievoorzitter van een regeringspartij liet me na een stevig interview met hem voor het tv-programma Den Haag Vandaag, de ladingen mails zien waarin partijgenoten hun verontwaardiging uitten over de “schandelijk harde aanpak”. Zijn reactie op die mails “als ditzelfde interview door een man was gedaan had u niet zo boos gereageerd”. Ik vond het een aardige reactie maar stond verder niet teveel stil bij dit akkefietje. Mijn generatie is misschien teveel aan seksisme gewend. Zo haalde ik mijn schouders op als ik na een tv-optreden reacties op Twitter lees als “wat is dat wijf slecht opgedroogd” of “wat zit daar voor een hoop lelijke vellen”. Ik kon er niet van wakker liggen. Maar nu seksisme steeds meer publiekelijk ontaardt in vrouwenhaat is het tijd om luidkeels te protesteren.

Haattweets

Het kan niet langer zo zijn dat vrouwen in de politieke arena vooral worden afgerekend op uiterlijk, op hun gezinssituatie, op hun vrouw zijn. Trieste voorbeelden op tv, uit de kranten en uit het onvolprezen artikel hierover in De Groene Amsterdammer. Ik noem er een paar. Over Ploumen: aardig mens maar ze spreekt Limburgs dus ongeschikt. Geen woord over haar ministerschap, haar partijvoorzitterschap, haar succesvolle mondiale actie voor het recht op anticonceptie en veilige abortus.

En Kaag, die krijgt het bovenal voor haar kiezen. Getrouwd met een Palestijn, moeder van vier kinderen, een internationale glanzende carrière. Het oordeel was snel geveld, door de dwaallichten maar ook door parlementaire journalisten. Elitair! Ze snapt niks van de gewone Nederlander! En toen ze meer vrijheden bepleitte voor gevaccineerden ging het riool helemaal open. Terroristenliefje, moslimknuffelaar, straathoer, het kon niet op. Ieder kwartier, berekende de Groene, werd er een haattweet de wereld ingeslingerd. De hashtag #kutkaag werd trending. Haar superieure reactie “Twitter, denk aan de bloeddruk en een fijne zondag”.

Dubbele mentaliteit

En ondertussen beschrijven de serieuze media Wopke Hoekstra, die volgens de maatstaven zeker zo elitair is als Kaag, als de ideale gezinsman want hij overlegt alles met zijn partner. Voorbeelden van dit soort verschillende typeringen van vrouwelijke en mannelijke lijsttrekkers zijn er in overvloed. In alle kranten zijn ze makkelijk te vinden. Die dubbele mentaliteit, die hypocrisie die uiteindelijk ontaardt in onvervalste vrouwenhaat moet worden gestopt. Het risico dat een jonge generatie vrouwen niet meer durft te kiezen voor het politieke ambt is te groot. Na jaren strijd voor vrouwenrechten zou dit onverteerbaar zijn.

Ik zou zeggen #Hupvrouwen

1

Tekst: Wouke van Scherrenburg. Beeld: privé.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Beginnen aan een dieet? Dit wil je weten zodat je voorbereid van start gaat

Een voorbereid mens telt voor twee, zeggen ze weleens. En dat gaat ook zeker op voor diëten.

Of het nu gaat om een volledige metamorfose of slechts een paar kilootjes minder, er zijn veel verschillende motieven om af te vallen. Om dat te bewerkstelligen gooi je jezelf misschien in de diepe afgrond van extreme diëten. Gevolg: het is niet vol te houden, je geeft op en valt terug in oude patronen.

Advertentie

Diëten vraagt namelijk niet alleen om wilskracht, maar ook om mentale kracht. Bereid je daarop voor, net zoals sporters fysiek en mentaal toeleven naar een belangrijke wedstrijd. Xenia Protogeros, gediplomeerd diëtiste en initiatiefneemster van Happy You, geeft concrete tips om voorbereid aan een nieuw, gezond voedingspatroon te starten.

1. Stel doelen op korte en lange termijn

“Noteer de valkuilen waardoor je doelen op lange termijn niet zou kunnen halen”, zo legt de diëtist uit. Stel daarbij één klein gezondheidsdoel per week in. Probeer dus op het einde van de maand vier doelen af te kunnen vinken. “Houd vervolgens je voortgang bij: maak een foto van jezelf of schrijf een (eet)dagboek. Over een maand kun je zien hoe ver je bent gekomen – en zal je merken dat die valkuilen misschien plots niet eens meer zo diep lijken.”

2. Planning

“Plan de voorbereiding bij voorkeur op zondag”, tipt Xenia. Voorzie je koelkast en voorraadkast van gezonde ingrediënten. Dit zal je helpen om je week rustig en gezond te beginnen. “Maak een boodschappenlijstje én een lijstje met gezonde snackideeën. Zo voorkom je niet alleen dat je afdwaalt in de supermarkt naar de ongezonde secties, maar geef je ook niet onnodig geld uit.”

3. Ruim de voorraadkast op

Maak je voorraadkast schoon. “Verwijder al het bewerkte, caloriearme en dieetvoedsel in je koelkast en voorraadkast. Dit bevat vaak niet de juiste voedingsstoffen. Ga, als je kunt natuurlijk, eerder naar de markt om verse producten, magere eiwitten en peulvruchten in te slaan. Versere, meer seizoensgebonden en regionale producten vind je vaak nergens anders.”

4. Vergeet het verleden

“Als je een slechte relatie met je lichaam hebt gehad, vergeef dat jezelf dan. Je bent niet de enige en het is nooit te laat om alsnog een goede start te maken.” Accepteer je tegenslagen, progressie gaat immers niet in één lijn omhoog.

5. Focus op gezondheid

En dus niet op je gewicht. “Je gezondheid is het belangrijkste. Probeer niet te focussen op het getal op de weegschaal maar probeer juist het vrije gevoel te ervaren. Deze mentaliteitsverandering kan je ver brengen.” Oefen volgens de diëtist zelfliefde en herinner jezelf eraan dat je lichaam een tempel is. “Waarom zou je het willen vullen tot je je vreselijk ongemakkelijk voelt?”.

Xenia Protogeros is gediplomeerd diëtiste en expert in orthomoleculaire therapie. In haar werk laat ze zich leiden door een holistische aanpak waarbij ze niet enkel body, maar ook mind meeneemt in het proces.

Ook door weinig of zelfs geen alcohol te drinken, zal zowel de weg naar je dieet als het afvallen zelf een stuk makkelijker gaan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 6 maart: "Steenbok, een ontmoeting wakkert je lusten aan"

De tarotkaart die voor zaterdag 6 maart is getrokken is ‘De Zegewagen’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze tarotkaart staat voor: een grote stap vooruit! Men slaat vol ambitie de eigen weg in. Een goed gevoel en ondernemingslust overheersen. In hart zaken geeft deze kaart aan dat er een frisse wind gaat waaien. Het oude wordt tamelijk rigoureus aan de kant gezet. Werk: ambities en zelfstandigheid.

Advertentie

Ram

Snel van geest & gedrag ben je geneigd om anderen op te jagen. Alles wat traag is, irriteert nu. Botsingen, zowel letterlijk als figuurlijk, zijn waarschijnlijk. Vertraag je adem en je vertraagt jezelf.

Stier

Mevrouw Aardig metamorfoseert vandaag idealiter in Mevrouw Assertief. Anders loopt men gemakkelijk over je heen. Je wordt gehoord als je hóe je iets zegt net zo belangrijk maakt als wát.

Tweelingen

Je deelt complimentjes uit – en krijgt er veel terug. Er is iemand die net zoveel belangstelling heeft voor dat rare onderwerp als jij. Gooi nu je hengel uit bij iedereen die je ontmoet.

Kreeft

Je doet genoeg, ook al heb je het idee dat je méér moet geven. Je bent vandaag niet bang om dit gegeven ook te leven. Daardoor ontstaat ruimte voor een ommezwaai in persoonlijke sfeer.

Leeuw

Als Plan A niet werkt, dan is het alfabet nog 25 letters rijk. Flexibel omgaan met woorden maakt vandaag wel dat je goede bedoelingen verkeerd uit je mond kunnen rollen. Censureer jezelf.

Maagd

Leg alles en iedereen dat/die botst met je ideeën en idealen onder de loep. Grote kans dat je concurrent je grootste zegen is. Tegenstellingen trekken elkaar aan – en vullen elkaar aan.

Weegschaal

Word je geconfronteerd met fysieke beperkingen? Best mogelijk dat het tijd is om de pauzeknop in te drukken. Met de rust komen vragen op: waarvan krijg ik pretlichtjes in mijn ogen?

Schorpioen

Overdrijf niet bij het opknappen van huis & haard. Comfort is leuk, maar geld op de bank is dat ook. Vermijd confrontaties met dierbaren niet. Iets dat al langer speelt kan opgelost worden.

Boogschutter

Een krachtige tijd om te socializen, ook als dat in beperkt gezelschap moet. Nodig minimaal een persoon uit die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Het stimuleert je creativiteit.

Steenbok

Waarschijnlijk verlang je naar een maatje aan wie je niet alles uit hoeft te leggen. Wake-up call! Praten moet, ook als iemand je goed aanvoelt. Een ontmoeting wakkert je lusten aan.

Waterman

Je breekt steeds meer uit routines die je voorheen ‘normaal’ vond. Vooral op werkgebied maak je stappen, je pikt iets niet meer. Bestudeer nieuwe inzichten zodat je kunt experimenteren.

Vissen

Gebonden of niet, je kunt niet anders dan flirten vandaag. Laat het niet bij woordgrapjes en wapperende wimpers. Laat ook je serieuze kant zien. En de ander uitspreken.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Social media reageert verslagen op nieuws over Bibian Mentel

Op sociale media wordt er bedroefd gereageerd op het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel (48) nieuwe uitzaaiingen heeft in de hersenen en niet meer te behandelen is.

Op 27-jarige leeftijd werd er botkanker geconstateerd bij Bibian Mentel, waarna haar onderbeen geamputeerd werd. In de jaren daarna kwam de kanker vijftien keer terug. In tegenstelling tot de afgelopen 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk.

Advertentie

Reacties

De paralympisch snowboardkampioene heeft het advies gekregen om langzaam afscheid te nemen van iedereen die haar lief is. En dat slaat in als een bom. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar en haar familie een hart onder de riem te steken. ‘Je bent een voorbeeld, een icoon, een geweldige en prachtige vrouw. Een oneerlijke strijd kan je niet winnen’, zo reageert Nicolette Kluijver.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barbara Barend (@barbarabarend)

En meer liefdevolle reacties

Het bericht doet iets met heel veel mensen. Het aantal hartjes en steunbetuigingen op Twitter, Instagram en Facebook blijft maar binnenstromen. ‘Voorbeeld voor ons allen’, schrijft een zekere Sandra. Een ander: ‘Wat een positiviteit, vechtlust, veerkracht en doorzettingskracht heeft deze vrouw.’

Verfilmd leven

Vorig jaar kwam de documentaire over Bibian uit, genaamd Bibian Mentel: Leef. Ze is daarvoor een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. In de documentaire zien we voor alles voorbij komen: de blijdschap na de finale van Dancing with Stars, maar ook een intens verdrietige kant wanneer ze hoort dat de kanker in haar rug aan het uitzaaien is. “Ik vind letterlijk het leven nog veel te leuk, ik wil nog zo graag meer mooie herinneringen maken”, vertelde ze in oktober bij Jinek aan tafel.

bibian

© RTL

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien