Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Interview Renate Dorrestein

Schrijfster Renate Dorrestein heeft sinds haar debuut Buitenstaanders uit 1983 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd én een grote schare trouwe lezers. Pers en publiek reageerden enthousiast op het aangrijpende, filmisch geschreven jaren negentig- boek Een hart van steen, deze maand Libelle Bookazine.

Wat inspireerde je tot het schrijven van Een hart van steen?
“Het verhaal is gebaseerd op de actualiteit. In 1997 had je een hausse aan gezinsdrama’s, zeker zo’n stuk of acht, negen. Vaak waren het echtscheidingsdrama’s waarin de ene partner de ex en de kinderen doodde en vervolgens zichzelf. Het drama in Hoofddorp trof mij het diepst. Mij niet alleen, heel Nederland was geschokt. Het ging om een normaal functionerend gezin waarin een jong kind na ziekte overleed. De ouders konden dat verdriet niet aan en besloten het gezin te herenigen. Er waren nog twee jonge kinderen en die moesten ook mee de dood in. Gruwelijk, maar tegelijk ook een totaal verknipte vorm van liefde. Het riep zo veel vragen bij mij op en het laat ook zo goed de broosheid van ons geluk zien. Het ene moment is alles nog normaal en een tel later kan het noodlot toeslaan. De balans kan zomaar in het ongerede komen. Achter de voordeur kan zo veel leed schuilen. Als ouder kun je uitvreten wat je wilt, een kind is totaal afhankelijk van hen. Al die facetten wilde ik onderzoeken voor een roman. Ik wilde weten of ik me kon voorstellen hoe zoiets kan gebeuren. Al schrijvend openden zich steeds meer deuren en kreeg ik steeds meer grip op de zaak. Als dat gebeurt, weet ik dat ik goed zit.”

Advertentie

Ging het schrijven daarna vanzelf?
“Dit is een van mijn romans die ik  zonder gepuzzel en eindeloos getwijfel heb geschreven. Ik ging zitten en het kwam zonder enige moeite uit mijn pen. Ook de flashbacks dienden zich vanzelf aan. Als de hoofdpersoon Ellen zich te lang in haar verleden verdiept, floept ze uit zelfbescherming vanzelf terug naar het heden.”

Weet je wie je lezers zijn?
“Ja, dat zijn vrouwen. Dat geldt ook voor mijn collega’s, want 85 procent van de lezers van literatuur zijn vrouwen. Die lezeressen zijn mijn kostbaarste bezit. Ik kom ze bij lezingen tegen. Ze willen me zien en een praatje met me maken en dat doe ik graag. Ik heb een heel trouwe aanhang. Sommigen volgen mij al vanaf hun achttiende en zijn met mij oud geworden. Dan gaat dat als een vriendschap voelen. Een lezeres vertrouwde mij eens toe: ‘Eigenlijk wel gek, ik heb niet van elk familielid een foto op de schoorsteenmantel, maar ik heb wel al jouw boeken in de kast staan’. Het gebeurt vaak dat mensen mij bedanken of vragen hoe het met een van de personages gaat. Dat beschouw ik als een voorrecht. Ik kan mensen een plezier doen met mijn boeken. Dat is bijzonder.”

Ben je alweer aan het schrijven?
“Ik ben met een nieuwe roman bezig, maar die moet wachten tot volgend jaar. Dit jaar ben ik gastschrijver aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en daar gaat veel meer tijd en energie in zitten dan ik had gedacht. Het is geweldig leuk en inspirerend. Ik kom in contact met allerlei vakgebieden waar ik niets van afwist. Mijn hele leven zit ik achter mijn bureautje thuis te schrijven. Nu loop ik ineens rond in een fantastische speeltuin. Het levert ongetwijfeld ook stof voor een nieuwe roman op.”

Interview: Margriet de Groot
Foto: ANP/Kippa

Lees het hele interview met Renate Dorrestein in Libelle 43 op bladzijde 66.

Libelle Bookazine
Het goedkoopste boek van Nederland Libelle Bookazine verschijnt dertien keer per jaar voor slechts € 2,95. Titels die eerder verschenen als Libelle Bookazine zijn Stuk van Judith Visser, Het voorbijgaan van Nicci Gerrard en Het raadsel van de Dordogne door Michelle Wan. Libelle Bookazine vindt u hier en in het tijdschriftvak van de boekhandel.

Overwin je grote en kleine angsten met de fear setting methode

fear setting methode

Bij belangrijke beslissingen spelen vaak allerlei doemscenario’s door ons hoofd, en dat kan verlammend werken. Want wat als…? Met de fear setting methode durven we, weloverwogen, wél tot actie over te gaan.

Ontslag nemen en voor jezelf beginnen, speechen op een bruiloft, alleen op vakantie gaan, je leidinggevende de waarheid zeggen, autorijden, een echtscheiding aanvragen, solliciteren op een hogere functie, koken voor een grote groep: bijna allemaal hebben we wel een droom, doel of verlangen. Iets wat we graag willen of waarvan we vinden dat we het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien