Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – schrijfster Francine Oomen

Rond haar jeugdboeken zijn tv-series, films en tijdschriften gemaakt. Schrijfster Francine Oomen (51) is een merk geworden. Maar dat is niet waar het haar om gaat, ze wil haar lezers – pubers én hun ouders – helpen. Zoals ze zelf ooit ook graag een beetje was geholpen. “Ik heb heel lang gedacht dat ik niet goed genoeg was.” Lees hier het interview met Francine Oomen

Kippen. Een stuk of tien scharrelen er rond op het erf van Francine Oomen’s dijkhuis, in een piepklein dorp in de kop van Noord-Holland. En dat huis is precies zoals je zou verwachten van een kinderboekenschrijfster: kleurrijk, knus en boordevol kunst en boeken. Op haar sokken zet ze thee, ze heeft vanochtend taart gebakken met wortels uit haar eigen moestuin. Eigenlijk doet ze dat het liefste: in een oude trui en op kaplaarzen in haar tuin werken, of buiten zijn bij de dieren. Vandaar dat haar werkkamer uitkijkt op dat buiten: een enorme, lichte ruimte met alleen een grote werktafel, wat stoelen en een grote boekenkast. Iedere ochtend zit ze hier al vroeg te werken, al schrijft ze net zo makkelijk aan de keukentafel, in de slaapkamer of op de bank. Zoals ze ook deed toen ze begon, nu ruim twintig jaar geleden. Met haar dochter als eerste, trouwe lezer. Francine: “Mijn zoons waren niet geïnteresseerd in mijn boeken, maar mijn dochter ging vanaf haar negende naar bed met het manuscript van mijn nieuwe boek en een rode stift. Ik wist dat ik goed zat als ze vroeg wanneer het nieuwe hoofdstuk klaar was.” Dat was toen, intussen is ze, vooral dankzij haar vele Hoe overleef ik-boeken, een van de meestgelezen kinderboekenschrijvers van Nederland. En rond die boeken verschijnen tv-series, films, tijdschriften, musicals, een website en onlangs werd een lichaamsverzorgingslijn geïntroduceerd. Francine Oomen is kortom een merk, en een succesvol merk. Maar benoem dat hardop en ze lacht wat verlegen terug.
“Ik ga dat toch niet van mezelf zeggen?”

Advertentie

Zo’n een miljoen Nederlanders willen schrijver worden, jij deed het schijnbaar moeiteloos. Hoe is het je gelukt?

“Als kind schreef ik al veel op een oude type­machine die we thuis hadden. Gedichtjes en later persoonlijke dingen in mijn dagboeken. Uiteindelijk ging ik naar de Design Academy in Eindhoven, want ik tekende ook veel. Na mijn studie wilde ik een kinderboek maken, dus ging ik werken op de kinderafdeling van een drukkerij en daar stuurde ik schrijvers en tekenaars aan. Op een gegeven moment zochten we een schrijver voor een nieuw kleuterboek en dacht ik: dat kan ik ook. Dat werd Saartje en Tommie op de boerderij, later volgde de reeks van Sammie Eigenwijs, die ik zelf schreef én tekende. Ik ben geen bijzonder getalenteerd illustrator, vind ik zelf, mijn stijl is vrij naïef. Maar tot mijn verbazing werd het best wel een succes.”

Pubers zijn een lastige doelgroep en al helemaal met boeken, maar jouw Hoe overleef ik-serie is erg populair bij hen. Wat is je geheim?

“Ik heb geen geheim, ik schrijf de boeken die ik vroeger graag had willen lezen. Mijn eigen puberteit was lastig, ik groeide op met een stiefvader die niet van mijn moeder en van ons hield, mijn eigen vader zag ik weinig en ik miste hem erg. En toen vloog ook nog eens die puberteit er béng bij mij in. Om me heen ging iedereen aan de drank en wiet, ik was daar niet gevoelig voor. Ik vluchtte in lezen en schrijven en ik tekende veel. Ik spijbelde vaak, dan ging ik met een rugzakje vol boeken en mijn dagboek de natuur in. Op die momenten was ik gelukkig.”

En ook niet een beetje eenzaam?

“Nee, dat werd ik pas als ik bij mensen was die me niet begrepen. Ik was een erg onzekere tiener, maakte me zorgen of ik wel slim en leuk en goed genoeg was. Dat gevoel is de bron geworden van mijn overlevingsboeken. En die boeken zijn dan wel voor pubers geschreven, maar eigenlijk is iedereen zijn hele leven bezig met de vraag of hij nodig is, en goed genoeg. Die wezenlijke onzekerheid is toch ook la condition humaine, denk ik.”

Je hebt intussen je eigen drie pubers ‘overleefd’. Hoe heb je dat gedaan?

“Met vallen en opstaan. Mijn zoon Daan heeft een moeilijke puberteit gehad. Hij was erg ongelukkig op school en vluchtte in games. Verslavingen komen vaak voor bij slimme, gevoelige mensen die moeite hebben met het leven van alledag. Ik heb veel met hem gepraat in die tijd en hem geprobeerd uit te leggen dat hij die knop kon omzetten van ‘nee, ik wil niet’ naar ‘ja, ik wil wél’. Jaren later zei hij dat die gesprekken erg geholpen hadden. Ik geloof in wilsbeschikking, dat je kunt veranderen als je dat zelf graag wilt. Self empowerment  is een modewoord, maar uiteindelijk gaat het daar wel om: het vinden van je eigen kracht en koers. Uiteindelijk zijn we allemaal schrijver van ons eigen verhaal. Niemand is machteloos en dat was hij dus ook niet. Die periode is heel waardevol en nuttig geweest, maar ook moeilijk voor de andere twee kinderen. Want alle aandacht ging naar Daan.”

Haar kinderen zijn allemaal het huis uit. Zoon Daan doet Future Planet Studies, Joris studeert aan de TU in Delft en zit op dit moment in Californië, waar hij meewerkt aan de ontwikkeling van elektrische auto’s, dochter Lot studeert klinische neuropsychologie en is net terug uit India, waar ze vrijwilligerswerk heeft gedaan in een weeshuis. Francine: “Ze willen alle drie hun steentje bijdragen aan een betere wereld, dat uitvliegen hoort erbij. Ik vind het stoer.” Opvoeden is voor haar vooral een kwestie van je kinderen het gevoel geven dat je onvoorwaardelijk van ze houdt, in ze gelooft en ze vertrouwt, zodat ze van zichzelf houden, in zichzelf geloven en zelfvertrouwen hebben. Van Erik, de vader van haar kinderen, scheidde ze achttien jaar geleden, daarna gingen ze het co-ouderschap aan. Ze was zelf een kind van gescheiden ouders en dacht: als ik dan toch ga scheiden, doe ik het wél goed. Haar ex-man is inmiddels een van haar beste vrienden, hij voelt als familie.“We houden van elkaar en helpen elkaar. Daar hebben we heus wel hard aan moeten werken, maar het is ontzettend fijn, zowel voor ons als voor de kinderen.”

In 2008 publiceerde je plotseling een hartstochtelijke gedichtenbundel Gek van liefde. Hoe kwam dat zo?

“De eerste gedichten zijn geschreven in 2001, 2002. Ze hebben een hele tijd in een la gelegen, omdat ik nooit van plan was ze te publiceren. Ik zat in die tijd in een emotionele achtbaan, alles waar ik bang voor was,
gebeurde. Die gedichten waren een uitlaatklep, maar het was niet zo dat ik dacht: kom, ik ga deze ellende eens op therapeutische wijze tot mooie gedichten omsmeden. Ze spoten eruit, meestal ’s nachts. In die periode heb ik mijn kracht gevonden. Je hebt niets aan slachtofferschap, dat zorgt er alleen maar voor dat je dingen steeds opnieuw moet doormaken. Terwijl er helemaal niets is om bang voor te zijn, als je maar onder ogen wilt zien wat er aan de hand is. En in jezelf gelooft, niet in wat een ander zegt.’’

Na die periode werd je verliefd op een vrouw. “Dat was een grote verrassing!

Ik was mijn hele leven heteroseksueel geweest, zij haar hele leven lesbisch. Daardoor was het voor ons allebei een grote stap. We hebben er beiden voor gekozen om niet bang te zijn en onze gevoelens niet uit de weg te gaan. En het heeft heel goed uitgepakt. We zijn nu zes jaar bij elkaar, we wonen samen en zijn heel
gelukkig. Paulien past niet alleen heel erg goed bij mij, maar ook bij mijn gezin.”

Winnen!

In haar dichtbundel Gek van Liefde beschrijft Francine Oomen gevoelens van verlangen, verliefdheid en liefdesverdriet. Haar gedichten bieden troost aan wie afscheid moet nemen van een oude liefde en herkenning voor wie hunkert naar een nieuwe. Wij mogen 25 exemplaren weggeven. Deze actie is inmddiels afgelopen. Kijk op www.libelle.nl/winnen voor meer winacties

Lees het gehele interview in Libelle 11

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. 

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ben jij commando-waardig? Meld je aan voor een nieuw seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'!

Ben jij gemotiveerd tot op het bot, heb je ijzeren discipline en de wilskracht om een van de zwaarste opleidingen van Nederland te kunnen volbrengen? Jeroen van Koningsbrugge zoekt weer kandidaten voor een nieuw seizoen Kamp Van Koningsbrugge.

Voor het tweede seizoen van Kamp van Koningsbrugge is Jeroen van Koningsbrugge opnieuw op zoek naar vijftien ‘gewone burgers’ die de loodzware opleiding van The Special Forces willen en kunnen volbrengen. De Special Forces worden ingezet bij geheime, risicovolle operaties, overal ter wereld.

Advertentie

Kamp van Koningsbrugge

De opleiding van deze militaire eenheid is niet alleen fysiek, maar ook mentaal loodzwaar en slechts 3 procent haalt uiteindelijk de groene baret. Denk jij deze opleiding aan te kunnen of ken je iemand die de uitdaging aan durft te gaan? Je kunt je nu opgeven voor het tweede seizoen. Aanmelden kan tot 31 juli via de website van het programma.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron en beeld: AVROTROS

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo ziet de jongste zoon (20) van René van der Gijp eruit

René van der Gijp heeft het op televisie regelmatig over ‘die kleine van mij’, maar inmiddels is zijn zoon Nicky al 20 jaar en dus helemaal niet zo klein meer. Nicky heeft ook al grote plannen om in de voetsporen van zijn vader te treden.

René van der Gijp heeft twee zoons: Sanny (30) en Nicky (20). Zijn eerste zoon kreeg hij met zijn eerste vrouw Jacuqeline Laats, met wie hij van 1988 tot 1995 getrouwd was. In 2001 kreeg hij samen met Daniëlle Sijthoff zoon Nicky.

Advertentie

Nicky woonde bij zijn moeder tot zij in 2016 onverwachts overleed. Toen nam René hem in huis. Daar vertelde hij toen over in een interview met het AD: “Hoe doe je dat met eten? Wassen? Schoonmaken? Lieve schat, ik leef al heel mijn leven alleen. Ik heb overdag zeeën van tijd om mijn was in het trommeltje te stoppen, ik beschik over een stofzuiger en ik kook. Ik maakte al eten voor mijn moeder en nu maak ik extra omdat Nicky bij me woont. Als je alleen woont, zit er ook onrust in je. Met wie ga ik uit eten? Met wie ga ik naar Scheveningen, waar ik een huisje heb? Met wie drink ik nog even een drankje? Nu is het gewoon duidelijk, dat doe ik met Nicky. Ik vind dat wel iets lekkers hebben.”

Zoon René van der Gijp in zijn voetsporen

Nicky timmert met zijn 20 jaar al hard aan de weg. De zoon van de oud-voetballer studeert journalistiek en ging in 2020 aan de slag als verslaggever voor het YouTube-kanaal ‘NieuwNieuws’. Dat bleek niet helemaal te zijn wat hij wil doen, hij wil liever de sportjournalistiek in. In Privé vertelt hij daarover: “Ik zou dolgraag de sportjournalistiek in willen of commentator worden bij de Formule 1. Dat lijkt mij geweldig. (…) Ik wil niet op mijn vaders succes teren, voor mij is het belangrijk dat ze mij beoordelen op wie ik ben en wat ik doe.”

Zo ziet de zoon van René van der Gijp eruit:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: AD.nl. RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien