Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Tatiana de Rosnay

Parijs. Een prachtige, zonnige dag in het hart van Saint Germain. Hier, met om de hoek luxe winkels van Chanel en Hugo Boss en met op loopafstand het Musée du Louvre, staat vijfsterrenhotel Montalembert.

Terwijl Tatiana de Rosnay – superslank, prachtig grijzend en in een zalmroze tuniek – de marmeren hotellobby binnenwandelt, vertelt ze dat zij en haar man Nicolas hier weleens een suite boeken als hun dochter Charlotte (21) thuis een feestje geeft.

Advertentie

“Dan hebben wij ook nog een leuke avond.” Die hoteluitjes zijn slechts een van de weinige uitspattingen die ze zich veroorlooft sinds ze internationaal doorbrak met de bestseller Haar naam was Sarah (2007). Sindsdien draagt ze nog steeds dezelfde kleren, gaat naar dezelfde kapper, woont in hetzelfde huis en is haar vrienden trouw gebleven. “Voilà”, zegt ze, “deze handtas heb ik al jaren, en in mijn sokken zitten nog steeds weleens gaten.”

Charmant, maar Tatiana de Rosnay is dan ook gewend aan interviews. Jarenlang zat ze als journaliste aan de andere kant van de tafel, sinds 2007 is ze zelf een gewilde kandidate. Maar alleen omdat deze week haar nieuwe boek Het Appartement in Nederland verschijnt, maakt ze nu een uitzondering.

Eigenlijk heeft ze gewoon even een beetje genoeg van alle aandacht. De reden: Haar naam was Sarah sloeg in als een bom – ook in haar persoonlijke leven. “Mijn man zegt weleens: ‘met Sarah opende je de deuren van onze slaapkamer naar de hele wereld’. Dat klopt, dus is het nu tijd voor rust zegt ze, terwijl ze een salade met verse zalm bestelt (“drinken we wijn?”) en intussen de Franse obers kordaat tot snelheid maant (“waar blijft het brood?”).

Hier zit een misschien iets te drukke bestsellerschrijfster, die ergens nog steeds moet bijkomen van de orkaan die ze vijf jaar geleden zelf aanrichtte. Maar hier zit boven alles een schrijfster, blijkt na ruim twee uur, waarin ze snel en bijzonder beeldend praat over haar gezin, de reacties op ‘Sarah’ en haar nieuwe roman.

In je nieuwe boek Het appartement beschrijf je hoe een vrouw langzaam gek wordt van de overlast van haar bovenbuurman. Waar kwam dat idee vandaan?
“Het idee van dit boek was een gewelddadig proces, waarin ik bijna mijn zelfbeheersing verloor. Veertien jaar geleden verhuisde ik met mijn gezin naar een prachtig appartement vlak bij Montparnasse. Het ging al snel mis. Iedere nacht, precies om 03.00 uur, liep iemand als een olifant naar de wc en trok heel luidruchtig door. Na vijf nachten dacht ik al: wat is dit? Mijn man sliep overal doorheen, dus die vond dat ik me rustig moest houden. Maar voor mij werd het al snel een soort obsessie.

Ik ging naar de conciërge en vroeg wie mij elke nacht wakker hield. Het antwoord was: ‘Hoezo? Uw buurman is geweldig! Hij werkt in het ziekenhuis en ik krijg nooit klachten.’ Dus stuurde ik hem een beleefd briefje, met de vraag of hij een beetje rekening met ons kon houden. Dat ging drie dagen goed, tot we op een nacht zúlke bonkende voetstappen hoorden, dat nu ook mijn man wakker werd. Vervolgens hoorden we hoe de bovenbuurman zijn stofzuiger aanzette.”

Wat deed je toen?
“Het ging elke nacht zo door. Ik heb weleens midden in de nacht in mijn ochtendjas bij hem voor de deur gestaan. Ik wist dat hij er was, want ik hoorde zijn voetstappen en ik denk dat hij door het kijkgaatje naar me keek. Dus zei ik: ‘Hallo, ik ben uw buurvrouw. Dit is niet het goede moment, maar ik wil graag met u praten.’

Vaak werd het dan weer stil, tot hij op een nacht met een hamer op de radiator ging slaan. Toen wist ik dat het oorlog was. En kwam ook het idee voor dit boek. Het verhaal kwam razendsnel: een té beleefde vrouw, met een vreselijke man, een vreselijke zus en een baan als ghostwriter, wat mij een vreselijk beroep lijkt, die wordt geterroriseerd door haar bovenbuurman.”

Hebt u die buurman ooit ontmoet?
“Hij deed nooit open, maar er gebeurde wel iets anders. Tot die tijd werd mijn werk met mager succes ontvangen in Frankrijk. Dit boek kwam uit in 2000 en voor het eerst werd ik uitgenodigd op televisie in een literair programma dat goed werd bekeken.

Twee weken na die uitzending stonden ineens allemaal dozen en koffers bij onze uitgang. Van het ene op het andere moment ging onze buurman verhuizen. En het wordt nog gekker: twee jaar geleden werd Het Appartement opnieuw gedrukt in Frankrijk en deed ik een signeersessie in een van de grootste boekenwinkels van Parijs. Ineens stond er een man voor me, met een speciaal soort blik in zijn heel donkere, bijna zwarte ogen.

Ik vroeg: ‘Aan wie mag ik dit boek opdragen?’ Hij zei alleen maar: ‘Le voisin’. Ik wist meteen dat hij het was. Het was gewoon eng. Maar je moet ook een engerd zijn als je doet wat hij deed.”

Winactie:
Libelle mag 15 exemplaren van Tatiana de Rosnay haar nieuwe boek ‘Het appartement’ weggeven. Vul snel het winformulier in! Deze actie loopt tot 4 juli 2012 Deze actie is inmiddels afgelopen. Kijk voor meer winacties op Libelle.nl/winnen

Lees het gehele interview in Libelle 26

Lees ook het interview met schrijfster Karin Slaughter

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: déze BN'ers vieren Internationale Vrouwendag

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie van Libelle gaat scrollend de dag door en zet de leukste social media-kiekjes van bekend Nederland voor je op een rij. Met vandaag: een ode aan Internationale Vrouwendag door verschillende bekende Nederlanders.

Advertentie

Kirsten Schilder

De columniste deelt ter ere van vandaag een lief kiekje met haar moeder en dochter op haar trouwdag. Ze brengt niet alleen een ode aan haar familie, ook haar vrouwelijke volgers krijgen een complimentje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

Fred van Leer

De stylist deelt een foto van zijn allergrootste, jongste vriendin Pleun. Het meisje heeft een rijke toekomst voor de boeg: volgens Fred mag ze namelijk ballerina, vuilnisvrouw of minister-president worden. Het feit dat dit niet in ieder land kan, is precies de reden waarom Fred deze foto op Instagram heeft gezet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fred van Leer (@fredvanleer)

Angela Groothuizen

Er is nog genoeg te doen, vindt ook Angela Groothuizen. De to-do list die ze op haar Instagram deelt, wordt vol lof ontvangen door haar volgers.

Tanja Jess

De positie van vrouwen in de wereld is hét onderwerp van deze dag. Ook in Nederland is er nog werk aan de winkel, vindt Tanja Jess. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vrouwenhaat en seksisme die onze vrouwelijke politici ontvangen. Vandaar dat Tanja deze post online heeft gezet, met een toepasselijk tegeltje in haar hand.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tanja Jess (@tanjajess)

 

Anna Nooshin

De influencer deelt vandaag geen foto met haar zus Aida of haar moeder, maar met haar nichtje Sumi.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Anna Nooshin (@annanooshin)

Chantal Janzen

Een gewaagde, emotionele post van Chantal Janzen mag niet missen in dit lijstje. Haar korte maar krachtige ode aan de vrouw sluit ze af met een lieve groet aan Bibian Mentel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld:

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Nieuwe televisieklus voor Ferry Doedens na afscheid 'GTST'

Nadat Ferry Doedens noodgedwongen moest vertrekken uit Goede tijden, slechte tijden, heeft de acteur niet stilgezeten. Hij zocht een manier om geld te verdienen in de erotische hoek en het lijkt er nu op dat hij een nieuwe televisieklus te pakken heeft.

Volgens de laatste geruchten zou Ferry gaan presenteren voor omroep PowNed. Hij reageert nu zelf op deze geruchten.

Advertentie

Ferry Doedens stopt bij GTST

Dinsdag 9 maart zullen de kijkers van Goede tijden, slechte tijden zien hoe Ferry’s personage Lucas Meerdijk verlaat. Eind juni besloten EndemolShine en RTL in goed overleg dat de acteur zou stoppen bij de soap. De beslissing volgde nadat Ferry enkele keren de opgestelde coronamaatregelen van de producent had genegeerd.

Gevoel van rouw

Ferry speelde maar liefst 12 jaar in de soap. Zijn ontslag gaat hem dan ook niet in de koude kleren zitten. Eerder vertelde hij hierover dat het voelt als rouwen.

“Ik loop hier nu nog drie weken rond, met een heel gek gevoel. Het is een gevoel van rouw, ook al wil ik het niet al te zwaar maken. Wat wil ik, wie ben ik, waar ga ik heen in dit leven? Dat weet ik dus echt ook nog helemaal niet”, vertelde Ferry in een openhartige video. De acteur moest weer op zoek gaan naar een doel in zijn leven.

Erotische bijbaan

In Jinek vertelde Ferry onlangs hoe hij besloot om geld te gaan verdienen met het verkopen van erotische beelden. Hij vindt dat leuk om te doen én hij verdient er veel geld mee: “Ik moet zeggen dat ik er best veel lol in heb. Het is een leuke boterham. Ik kan er goed van leven.”

PowNed

Toch betekent dit niet dat Ferry helemaal van de televisie zal verdwijnen. Albert Verlinde maakte namelijk bekend dat Ferry gaat presenteren voor de omroep PowNed. “Ik kan dat vanavond onthullen. Het is eigenlijk nog helemaal niet de bedoeling dat het al naar buiten komt, maar Ferry is echt ontzettend ver met de onderhandelingen met PowNed“, aldus Albert.

Hij zou zelfs al een idee hebben wat Ferry daar gaat doen: “Daar gaat hij een reeks programma’s maken waarin hij verschillende werelden induikt. Misschien ook wel pikante werelden – dat zou zomaar kunnen bij Ferry Doedens.”

Reactie van Ferry

Ferry Doedens heeft nu zelf gereageerd. Hij laat weten dat het goed met hem gaat en wat zijn plannen zijn voor de komende periode: “Ik ben afgelopen weekend verhuisd naar mijn nieuwe huis in Amsterdam. Ik ben echt heel erg blij. Maar het is natuurlijk ook een spannende tijd voor mij. GTST was iets waar ik twaalf jaar lang iedere dag naartoe ging. Ik moet weer wennen aan het invullen van mijn eigen tijd. De wekker gaat niet meer iedere dag om acht uur. Ik kan mijn leven nu echt zelf gaan invullen. Er komen leuke nieuwe dingen aan.”

Of die leuke dingen programma’s voor PowNed zijn? Daar kan hij nog niks over zeggen.

Dít is de reden waarom GTST-ster Gigi Ravelli van de radar verdween

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien