Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Wibi Soerjadi

Hoe gaat het met je?
“Goed, heel goed.”

RTL Boulevard heeft nogal wat geruchten over jou de wereld ingebracht. Je zou schulden hebben, mensen niet betalen…
“Ik ben niet iemand die snel boos wordt, maar dit… Ik kan slecht tegen onrecht.”

Advertentie

Op Twitter ging je behoorlijk los. Je schreef: ‘Ik wilde altijd pianospelen, muziek maken, niet beroemd of BN’er worden. Dat kwam erbij en trekt ook foute mensen aan.’
“Ik heb al vanaf mijn achttiende een advocaat, dat zegt wel wat. RTL is met allerlei valse berichtgevingen naar buiten gekomen, puur om bij mij een reactie los te krijgen. Ze achtervolgden me zelfs tijdens mijn optreden op de Libelle Zomerweek. Dat vind ik echt ongepast.

Sommige dingen gaat niemand iets aan, vind ik. Ik ben geen minister die publiekelijk verantwoording hoeft af te leggen. Dat er van alles over je wordt verteld, vind ik de grootste keerzijde van BN’er zijn. Soms hoor ik het iemand zeggen, dat hij beroemd wil worden, maar dan denk ik: je weet niet waar je het over hebt. Beroemd zijn trekt veel nare dingen aan. Verkeerde mensen. Mensen die misbruik van je willen maken. Mensen die naar de media stappen en zeggen dat  je niet met geld over de brug komt. Dat is heel erg naar. Soms, als ik mijn naam hoor uitspreken, denk ik: wie is dat poppetje? Het blijft raar. Ik zou mezelf bijna een bijnaam willen geven voor de persoon die ik echt ben.”

Oké, genoeg erover. Want het gáát goed met hem. Een tijdje geleden was dat niet zo. Wibi heeft ruim een jaar last gehad van plotselinge doofheid. Hij kon niet meer spelen en moest al zijn concerten afzeggen. Daarna werd hij geveld door een hernia. Maar dat is nu allemaal achter de rug.
“Ik ben er weer helemaal. Ik heb alweer in de Carnegie Hall gespeeld, er staat een reeks concerten op de agenda. Ik ben fit en de doofheid is verdwenen. Juist daarom vond ik de berichtgeving van RTL zo vervelend. Laat me met rust, dacht ik. Gaat het eindelijk weer goed, krijg je dit.”

Het gesprek vindt plaats op zijn landgoed De Wulperhorst in Zeist. Een grote, witgepleisterde buitenplaats met een lange oprijlaan die toegang geeft tot het domein. Eromheen liggen weilanden en stukken bos. In een hoek, naast het oude koetshuis, staan zijn paarden Flashback en Miska, die hij kocht toen hij doof werd en die hem ‘gered’ hebben, zoals hij later zal vertellen. De Wulperhorst is ook de plek waar Wibi deze zomer een reeks exclusieve concerten geeft voor Libelle-lezers. In zijn salon zal hij wekelijks spelen voor kleine groepen. “Zoals Chopin en andere grote componisten vroeger slechts voor kleine gezelschappen speelden, zo houd ik er ook van om in deze intieme salon piano te spelen”, vertelt hij terwijl hij rondleidt. “Een concert beleef je in zo’n kleine ruimte heel intens. Elke nuance die ik aanbreng in het spelen, voelt de toeschouwer. Er bestaat geen afstand tussen mij en het publiek.”

Met de concerten krijgen de lezers tevens een inkijkje in het fascinerende privéleven van Wibi. Voor de deur staan een oude Rolls Royce en een Ferrari. Binnen wordt de klassieke ruimte opgesierd met Disney-figuren: over de roodfluwelen bank naast de open haard hangt een levensgrote Goofy, een afbeelding van Minnie Mouse maakt duidelijk waar het vrouwentoilet is en aan de wand hangt een poster van The Lion King. Ook staan er overal beelden van Disney-figuren. Er is een bar, een gameroom en op de eerste verdieping kijkt Wibi zijn Disney-films in de huisbioscoop.

Vind je het geen inbreuk op je privacy dat mensen bij je thuis komen? De meeste BN’ers zouden dat niet willen.
“Toen ik begon met mijn huisconcerten moest ik er wel aan wennen. Ik woon daar echt, het is geen evenementenlocatie. Bij de concerten voor Libelle doe ik na afloop ook een meet and greet. Een tijdlang speelde ik alleen in grote zalen, maar ik voelde op een gegeven moment steeds meer afstand tussen mij en het publiek. In grote zalen speel je groots, je zet alles aan, terwijl het in een kleine zaal veel meer om de nuances gaat. Dat is lastiger als pianist: als je goed in het klein kunt spelen, lukt het zeker in het groot. Daarom kan het één voor mij niet zonder het ander. Maar het klopt dat mensen veel persoonlijke dingen van mij zien: waar ik ’s avonds bij de open haard zit, dat ik van Disney houd, dat mijn huis klassiek ingericht is. Ik heb niet de behoefte om me te verstoppen of een bepaald imago na te jagen. Wat mensen hier zien, is Wibi. Voor mij geldt: what you see is what you get.” 

Lees het gehele interview in Libelle 25.

In juli en augustus geeft Wibi Soerjadi exclusief voor Libelle-lezers 25 concerten op zijn landgoed De Wulperhorst in Zeist. De gasten kunnen bij de meesterpianist thuis genieten van een intiem concert in de salon. Lees hier meer over zijn concerten.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien