Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Interview – Wilfried de Jong

Strak in het pak, zoals we van hem gewend zijn, komt Wilfried de Jong het Rotterdamse eettentje binnen. Hij sjouwt een fietswiel (“misschien leuk voor de foto”) met zich mee. Een onverwacht vertrouwd beeld voor wie zijn nieuwe bundel Kop in de wind leest. Hierin beschrijft Wilfried dat hij in New York een jazzclub bezoekt, bang is dat zijn fiets gestolen wordt en daarom het voorwiel mee naar binnen neemt.

Zijn de verhalen uit je bundel waar­gebeurd?
‘‘Nee, het is allemaal verzonnen. Ik begrijp de vraag hoor, mensen denken vaak dat mijn verhalen opgetekend zijn aan de hand van mijn leven, omdat ze me kennen van tv en omdat ik schrijf vanuit een ik-persoon. Het publiek heeft behoefte om te weten wat er achter mensen zit die bekend zijn, ze vullen mijn persoonlijkheid in met wat ik in mijn boeken schrijf. Natuurlijk zitten er in mijn verhalen elementen van mijn leven. Ik bén in New York geweest, ik bén in die jazzclub geweest, maar ik was er niet met die man die ik in mijn verhaal meeneem en ik heb ook mijn voorwiel niet onder mijn arm genomen.”

Advertentie

Een rijke fantasie dus.
”Ja, ik begeef me heel graag in de wereld van de fantasie. In Amerika zag ik bijvoorbeeld een man op straat lopen die een T-shirt droeg waarop stond My name is trouble. Dat vind ik geweldig. Wie schrijft dat op z’n shirt? Wat ben je dan voor figuur? Daar gaat mijn hoofd dan mee aan de haal.”

Waar bedenk je je verhalen?
”Vaak op de fiets. Door met mijn lichaam iets te doen, zet ik de poort open en waait er even een frisse wind door mijn geest. Als ik fiets, kan ik fantaseren.”

Waarom ben je zo gefascineerd door sport?
”Sport is simpel en simpel is een streven van iedereen. Dat zie je aan al die smartphones die ons leven makkelijker en overzichtelijker maken. Sport biedt mij het contrast met het leven dat complex in elkaar kan zitten. Een fiets is zo eenvoudig: het zijn twee wielen en twee trappers. Ik hoef maar één beweging te herhalen en ik ga vooruit. Zolang en zover ik maar wil. Er is ruimte om te malen. Ik ben ervan overtuigd dat je beter op de fiets kan gaan zitten dan honderden euro’s naar een psycholoog brengen.”

Wilfried de Jong. Zijn pad liep niet rechtstreeks naar de journalistiek, het theater of de tv. De Rotterdammer, opgegroeid in een volksbuurt, volgde na de middelbare school de sociale academie (“men vond dat ik zo goed met mensen omging”) en kwam in het welzijnswerk terecht. Hij ging aan de slag met probleemjongeren maar het werk stond hem al snel tegen. “Belachelijk dat ik anderen vertelde hoe ze hun leven moesten leiden!” Rond zijn vijfentwintigste stopte hij ermee en zette zijn eerste schreden op het journalistieke pad. Het begon met stukjes voor dagblad Het Vrije Volk. Ook formeerde hij samen met Martin van Waardenberg het theaterduo Waardenberg & De Jong, waarmee hij nogal extreme capriolen op het podium uithaalde. Zijn vader (een diepvriesgroothandelaar) en moeder (huisvrouw) steunden hem doorgaans in zijn keuzes. “Je hoort vaak van mensen dat ze een enorme strijd hebben moeten leveren met hun ouders, maar mijn broers, mijn zus en ik zijn nooit in een richting geduwd. Ik heb de kansen gegrepen die zij me geboden hebben.”

Je ouders hebben nooit op de rem getrapt?
”Nou, mijn vader vond het wel even lastig toen ik begon met theater en in zaaltjes speelde voor tien man. Maar verder lieten mijn ouders mij m’n gang gaan. Eén ding heb ik wel een tijd stilgehouden voor mijn vader: dat ik met S5 (geestelijke instabiliteit) ben afgekeurd voor het leger. Aan het begin van mijn diensttijd ben ik namelijk in hongerstaking gegaan, omdat ik niet het leger in wilde. Vanaf dag één at ik niets. Ik deed overal aan mee, maar als er gegeten werd, zat ik stil aan tafel en nam geen hap. Het was heel zwaar, vooral als we met volle bepakking twaalf kilometer moesten lopen. Ik ben altijd tanig geweest en teerde heel erg in. Het was de bedoeling dat ik uiteindelijk flauw zou vallen, maar dat gebeurde niet, dus dat heb ik op een zeker moment maar geveinsd. Ik herinner me nog dat ik naar een arts gestuurd werd die riep: ‘Die jongen stinkt al helemaal naar de aceton.’ Dat schijnt te gebeuren als je lichaam eigen vet gaat verbranden. Ik werd naar huis gestuurd en had mazzel, want mijn ouders waren op vakantie. Zij hebben er dus niets van meegekregen. Later heb ik het mijn vader wel verteld en hij was er inderdaad niet blij mee. Zelf had hij zijn dienstplicht keurig vervuld. Wat dat betreft was hij redelijk strak.”

Heb je meer gekke trekken?
“Wat is gek? Geen idee. Ik staar vaak uit het raam en kan grote delen van de dag opmaken aan niksigheid. Muziek luisteren, heen en weer lopen door mijn huis en vooral heel veel denken. Bij alles vraag ik me af waarom het is zoals het is. Ik kijk uit het raam en observeer. Dat is wat ik leuk vind en waaruit mijn energie ontstaat. Als ik hier nu naar dat restaurant aan de overkant kijk, zie ik twee witte lampen hangen, maar als ik mijn hoofd iets naar rechts buig, zie ik dat het er wel vijf of zes zijn. En dan begin ik te denken: zou er nu iemand zijn die van onderen gemeten heeft op welke hoogte ze moeten hangen of juist van bovenaf? En waarom zijn er vijf wit en eentje grijs? Bij mijn programma 24 uur met…doe ik dat ook. Observeren en vanuit wat ik zie, interviewen. Toen de zusjes Raeven er waren (kunstenaarstweeling Liesbeth en Angelique, red.) was ik uitermate gefascineerd door Angelique die maar bleef eten. Er speelde zich een eetstoornis af voor mijn ogen. Ik durfde er eerst niet zo goed iets over te zeggen, maar het nam zulke grote vormen aan dat ik mezelf dwong mijn observatie uit te spreken: ‘Proef je nu eigenlijk nog wat je eet?’”

Lees het gehele interview in Libelle 18

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen weduwe Miranda de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon (en vader in spe) Maurice in 2007 in Bergen op een Halloweenfeest om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit werd ziek van verdriet toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij letterlijk ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen weduwe Miranda de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon (en vader in spe) Maurice in 2007 in Bergen op een Halloweenfeest om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit werd ziek van verdriet toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij letterlijk ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Als een junk hunkeren we naar een spuit in onze bovenarm"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. “Het zou me niks verbazen als de huisartsen al aan het prikken zijn waar ze prikken kunnen.”

Ik ben bij mijn grote broer en zijn vrouw op bezoek. We praten, what else, over het vaccinatiebeleid. Mijn broer is 66, hij heeft kanker en loopt noodgedwongen het ziekenhuis plat. Hij heeft nog geen oproep gehad, vertelt hij. Zijn vrouw is twee jaar jonger en kerngezond. Zij heeft een paar weken geleden van haar huisarts haar eerste prik gekregen, AstraZeneca. Ze vond het best spannend, vanwege die kans van één op duizend miljoen op een bloedklontertje, maar heeft toch dapper de spuit in haar arm laten zetten. Afgezien van een paar dagen een stijve arm gelukkig geen centje pijn.

Advertentie

Restje vaccin

Hij met zijn kwetsbare gezondheid nog niet geprikt, zij wel: het vat de woest makende onnavolgbaarheid van het Nederlandse vaccinatiebeleid perfect samen. Op verzoek van hen informeer ik bij een bevriende GGD-arts of mijn broer niet een zogenaamde ‘spillage’-spuit kan krijgen: een restje vaccin dat overschiet aan het einde van de dag. Nee, helaas, dat is niet volgens de regels, zegt mijn vriend spijtig maar beslist.

Het voorbeeld van mijn broer en zijn vrouw laat opnieuw die andere, die truttige, die pijnlijke kant zien van ons overgeorganiseerde landje. Waar te veel regels zijn, is geen plek meer voor flexibiliteit. Daar durven mensen niet meer zelf na te denken en beslissingen te nemen op basis van verstand en redelijkheid. We zagen het bij de toeslagenaffaire, we zien het nu bij het vaccineren waar krankzinnige regels strikt moeten worden gevolgd. Maar het zou me niks verbazen als de huisartsen al en masse aan het muiten zijn en prikken waar ze prikken kunnen.

Geduld

Voor de zekerheid bel ik toch even de mijne, om te vragen wanneer ik aan de beurt ben, want hoe luidt het spreekwoord ook alweer – brave meisjes komen in de hemel, brutale overal? De doktersassistente weet me te vertellen dat haar voorraden momenteel op zijn. En ze heeft geen idee wat ‘Den Haag’ in zijn oneindige wijsheid de komende weken zal beslissen over wel of niet prikken met het Janssen-vaccin of AstraZeneca of wat dan ook. Ze voegt eraan toe dat geduld een schone zaak is.

Ik oefen geduld. Als we iets noodgedwongen hebben geleerd in coronatijd is het dat wel. Dus ga ik voor de honderdste keer wandelen, zo’n beetje het enige tijdverdrijf waarvoor je je niet hoeft te laten testen. Samen met vriendin Peggy, in het Amsterdamse Bos waar in het Bloesempark de zachtroze bloesem van de Japanse kers weliswaar over zijn piek heen is, maar nog steeds prachtig.

We betrappen onszelf erop dat we er enigszins plichtmatig naar kijken, misschien zijn deze ondankbare stadsmeiden het laatste jaar wat overvoerd geraakt met natuur. We hebben even geen zin meer in wandelen, we hebben zelfs geen zin in bloesempracht. Wél in het museum, het theater, de bioscoop, gezellig uit eten… Ons leven van eeuwen geleden. We voelen ons als junks die maar naar één ding hunkeren: een spuit in onze bovenarm.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien