Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Interview – William Spaaij

Maar zodra hij over zijn passie praat, zijn werk als musicalster en dan vooral zijn laatste rol als Ramses Shaffy, is hij weer wakker en alert. Hij denkt snel, zegt eerlijk als hij het ergens niet mee eens is. En spreidt bijna theatraal zijn armen als hij enthousiast is, om bijvoorbeeld te laten zien hoe fantastisch het is om te spelen.

Als hij zijn donkere kant laat zien, de kant die hem in een emotionele affaire deed storten, dan praat hij klein. Lijkt het of hij in een klein kamertje zit. Tot hij weer gaat stralen, want deze jonge man, deze bijna-dertiger, heeft zijn vriendin Noortje Herlaar ten huwelijk gevraagd.

Advertentie

Ze leerden elkaar kennen tijdens de productie van Mary Poppins en vormen sindsdien een stralend koppel.

Vanaf oktober staat William weer op het toneel als Shrek in de gelijknamige musical. Hij is gelukkig in alle opzichten.

Wat is de mooiste rol die je tot nu toe hebt gespeeld?
“De rol van Ramses Shaffy in de musical Ramses. Sinds die rol sta ik anders in het leven. Gedurende de musical dook ik elke dag in de huid van Ramses en na twee maanden dacht ik, weet je, ik ga genieten! Genieten van mijn werk, van mijn liefde en mijn leven. Ik wil niet meer bezig zijn met wat anderen van me vinden. Zonde van mijn tijd en energie.

Ramses deed dat ook niet. Hij leefde alsof het iedere dag feest was, en stond overal buiten. Hij hield niet van de Nederlandse hokjesgeest. Hij had oog voor anderen, maar bleef altijd zichzelf.

Als Ramses de kroeg binnenkwam, dan stond daar echt iemand. Hij liet eens aan vrienden zien hoe je dat doet, een kroeg binnenkomen. Ze moesten dan vast naar binnen gaan, en dan kwam hij.

De deur ging open, hij bleef eventjes stil staan in de deuropening om de omgeving goed in zich op te nemen, zoekend naar waar hij zijn eigen ruimte zou pakken. En in die kroeg werd het dan muisstil, op gefluister na: “Daar is Ramses Shaffy!”

Jouw moeder richtte haar eigen musicalschool Song & Dance op toen jij vijftien was. Is zij de drijvende kracht geweest achter de musicalster William Spaaij?

“Mijn moeder had eigenlijk willen doen wat ik nu doe. Maar in haar tijd was de musicalwereld nog niet zoals die nu is. Ze heeft mij nooit gepusht; ik wilde zélf graag dansen.

Toen ik net op de middelbare school zat, heb ik tijdelijk wat minder zin gehad. Ik wilde voetballen met mijn vrienden. Toen is mijn moeder even met me gaan zitten. Ze heeft de keuze aan mij gelaten, maar wel uitgelegd wat ik zou kunnen bereiken als ik zou doorzetten. Ik ben daar ontzettend blij om.”

Lees de rest van het interview in Libelle 37.

Lees ook het interview met Ben Saunders

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien