Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Deze invloed hebben de kleuren in je interieur op je humeur

De kleur die je voor je interieur kiest, is heel belangrijk. Niet alleen het gevoel van ruimte in bijvoorbeeld je woonkamer wordt erdoor beïnvloed, ook je humeur reageert op kleur.

Denk maar eens aan brandende kaarsjes: door het zachte, gedempte licht ontspan je haast als vanzelf. Een interieur waarin oranje en geel de boventoon voeren, werkt juist opwekkend. Deze twee kleuren, net als rood, zijn zogenoemde energieke kleuren: ze zetten je in beweging. Blauw, groen en lila werken juist kalmerend.

Advertentie

LEES OOK: DIT ZEGT JE LIEVELINGSKLEUR OVER JOU

Ruimtelijk effect
Een kleine ruimte kan door lichte kleuren groter ogen. Omgekeerd kan een grote ruimte, met bijvoorbeeld een hoog plafond, intiemer en knusser aanvoelen als je een donkere kleur voor de muren kiest. Je interieur krijgt een ruimtelijk effect als je de meubels in dezelfde kleurstelling schildert of kiest als de muren.

Rood
Veel rood in een interieur komt al snel dominant over. De kleur is wel ideaal voor een uitnodigende en/of intieme sfeer. Een kamer op het noorden kan benauwd en donker overkomen in deze kleur.
rood

Oranje
Dit is een stimulerende en rijke kleur, maar niet zo overheersend als rood. Net als geel geeft deze kleur je energie. Combineer oranje met aardetinten om overstimulering te voorkomen.
oranje

Geel
Deze kleur in je interieur maakt je blij! Het is een fantastische kleur om donkere kamers wat mee op te lichten, omdat geel licht reflecteert. Ook bij geel geldt: gebruik het met mate, anders heeft het een vermoeiend effect.
geel

Groen
Hoop- en rustgevend en bovendien goed voor je concentratie: groen is een alleskunner.
groen

Blauw
Dit is het nieuwe wit: je kunt het goed combineren en is niet snel overheersend. Te veel blauw in je interieur kan echter deprimerend werken.
blauw

Paars
Afhankelijk van de toepassing kan paars retro aandoen, intiem, maar ook juist hedendaags. In kamers op het noorden zal het koude element (blauw) overheersen; in zuidelijke ruimtes juist de warmte van het rood.
paars

Bruin
Net als paars is het effect van bruin op je interieur afhankelijk van wat je met de kleur doet. Het is een veilige en comfortabele optie, zeker als in de ruimte waarin je het gebruikt genoeg licht binnenvalt.

Zwart
Gebruik met mate en voor accenten, is het devies bij zwart. Dan past het bij elke andere kleur.

Wit
Deze kleur in je interieur oogt modern. Te veel wit is vermoeiend. Toch een geheel witte kamer op het oog? Ga dan op zoek naar verschil in de texturen en materialen die je gebruikt.
wit

Bron: Flair. Beeld: iStock

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien