null Beeld

Is het echt beter om een zonnebrandcrème met SPF 100 te gebruiken?

Wanneer de temperaturen hoog oplopen, is het belangrijk dat je je goed beschermt tegen de zon. Maar klopt het dat hoe hoger de factor van de zonnebrand, hoe beter je beschermd bent?

Demi Schoenmakers

En betekent dat dan ook dat een zonnebrandcrème met spf 100 nóg beter is dan factor 50?

Meeste bescherming

Elk jaar lijken er steeds meer verschillende soorten zonnebrandcrèmes in de winkels te liggen. De een beweert nog beter te zijn dan de ander. Maar welke factor geeft nu de meeste bescherming? Het is de hoogte van een SPF die bepaalt hoe lang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Ook zegt de SPF hoeveel procent van de UV-stralen wordt geabsorbeerd door de crème.

Hoge factor

Een goed zonneproduct beschermt je tegen UV-straling, maar geen één crème kan je 100% beschermen. Zelfs niet factor 100. Maar hoe hoger de factor, hoe hoger het percentage UV-absorptie. Een zonnebrand met SPF 15 laat ongeveer 7 procent van de UVB-stralen door, SPF 30 3 procent, SPF 50 2 procent en SPF 100 ongeveer 1 procent.

Opnieuw insmeren

Dus dat houdt in dat als je normaal gesproken binnen 10 minuten al rood ziet, je met SPF 50 maar liefst 8 uur en 20 minuten (50 x 10 minuten) in de zon kan zonder te verbranden. Bij SPF 100 is dit het dubbele, maar liefst 16 uur en 40 minuten. Daar moet natuurlijk wel bij gezegd worden dat dit in praktijk minder goed werkt. We zweten nogal, smeren de crème uit en verkoelen onszelf waardoor de crème van onze huid gaat. Je moet altijd goed bij blijven smeren.

Dikke laag

Bovendien smeren wij onszelf veel te weinig in. We zouden onszelf vaker, maar ook dikker moeten insmeren. Wist je bijvoorbeeld dat je voor je gezicht al één hele theelepel nodig hebt? Smeer je maar de helft, dan neemt de hoogte van de SPF met maar liefst 75% af.

Laks

Kortom: SPF 100 is een hele goede bescherming, dus het is een hele slimme keuze om een hoge factor te kiezen. Máár je moet er niet vanuit gaan dat je daardoor de hele dag beschermd bent tegen de zon. Dat is het gevaar bij een hogere factor. Mensen worden laks en vergeten zich opnieuw in te smeren. Blijf jezelf daarom ook bij een hoge factor om de 2 uur insmeren.

Zonnebrand met SPF 100 is maar op enkele plaatsen of online webshops te koop, maar SPF 50 beschermt je ook goed als je je goed blijft insmeren:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden