null Beeld

Is het slim om een dutje te doen tussen het thuiswerken door?

Nu we allemaal nog steeds thuis moeten werken, is het zaak om daar zo goed en wel mee om te blijven gaan. Voldoende bewegen, gezond proberen te eten en genoeg pauzes inlassen bijvoorbeeld. Maar is dit ook niet hét uitgelezen moment om het doen van een dutje in te lassen?

Anne-Flore Muller

Even kort de ogen sluiten gaat thuis immers een stuk gemakkelijk dan op kantoor.

Siësta

In Zuidelijke landen is het de normaalste zaak van de wereld om na de lunch even je ogen te sluiten en een kort dutje te doen. Er is zelfs een mooi woord voor: de welbekende siësta. Lang hoeft dit helemaal niet te duren, en toch is het in ons kikkerland in maar weinig huishoudens met werkende mensen een gewoonte. Maar daar zou in deze coronatijd zomaar eens verandering in kunnen komen, nu we massaal thuis werken.

Beste tijdstip

De beste tijd voor een middagdutje is dan ook écht de middag. Als je het na je eerste kopje koffie in de morgen al doet, is het lang niet zo effectief en kan het zelfs averechts werken. Ook in de namiddag is het niet ideaal, want dan zou het dutje invloed kunnen hebben op je nachtrust. Het ideale tijdstip voor een middagdutje is rond een uur of twee. Dat blijkt ook uit een onderzoek van The University of Manchester. Twintig minuten is al voldoende.

Effectief?

De voordelen van het doen van zo'n dutje zijn niet mis. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het je stresslevels direct naar beneden doet gaan. Met name je concentratievermogen en je geheugen krijgen door de welbekende powernap ook een flinke boost. Daarnaast zou het ook je creativiteit ten goede komen, wat het doen van een middagdutje erg aantrekkelijk doet klinken. Mocht je nog twijfelen of het iets voor jou is, is het nu hét moment om het eens uit te proberen, niet?

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Gezondheidsnet. Optimalegezondheid. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden