null Beeld

Is het veilig om nu een bezoek aan de sauna te brengen?

Sinds 1 juli mogen we weer naar de sauna. Maar hoe veilig is dat eigenlijk, met al dat zweet? 

Tara Stokdijk

De Nederlandse Vereniging van Sauna en Wellness laat weten dat een bezoekje aan de sauna brengen niet alleen veilig is, het is volgens de organisatie zelfs de veiligste plek tijdens de corona-epidemie. Dit zou alles te maken hebben met het feit dat de hitte in de sauna het virus doodt. Maar klopt dat wel?

Veiligheid

EenVandaag vroeg Jasper Buikx, microbioloog bij Artis, wat hiervan waar is. Overleeft het coronavirus in een sauna met een temperatuur van 80 graden? "Als we puur naar de temperatuur kijken, dan zal er na een paar minuten geen coronavirus meer aanwezig zijn in de lucht. Dat zou geïnactiveerd moeten zijn door de 80°C", aldus Jasper. Uit onderzoek blijkt dat het virus bij een temperatuur van 70 graden al na 3 minuten dood is. Nog een voordeeltje voor de sauna: tegels en houten banken zouden geen ideale leefomgeving zijn voor het coronavirus. Ook het RIVM vindt een saunabezoek op dit moment veilig, mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden tussen de bezoekers.

Risico

Maar dit betekent niet dat je bij een saunabezoek helemaal geen risico loopt het virus te krijgen. Als een andere bezoeker het virus heeft, dan blijft het natuurlijk erg besmettelijk als diegene bij jou in de buurt niest. Ruimtes waarin veel stoom is, zoals een stoombad, zijn hierbij extra risicovol omdat het stoom deze deeltjes verspreidt. Ook op plekken buiten de sauna's, bijvoorbeeld de douches en kleedkamers, kunnen bezoekers elkaar besmetten. Daarom is het erg belangrijk niet naar de sauna te gaan als je klachten hebt.

Last van overmatig zweten? Dokter Rutger legt uit wat je eraan kunt doen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: EenVandaag. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden