null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUM

Jacomijn Prinsen-van der Vliet: “Op mijn ‘operatietafel’ lap ik de plant weer op”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Kandidaat 5:

Jacomijn Prinsen-van der Vliet (37, zorgmedewerker) opende een plantenasiel in het Twentse Borne.

“Wroeten in de aarde, kijken naar het groen: het ontspant gewoon. Niet voor niets trekken mensen de natuur in om tot rust te komen. Met planten in huis werkt het precies zo. Ik vond het zo fijn dat mijn huis al snel veranderde in een jungle. Anderen wisten me te vinden als er iets mis was met hun plant: ‘Weet jij wat ik moet doen om hem te redden?’ Of als mensen in mijn omgeving op het punt stonden om een plant weg te doen omdat hij het niet goed meer deed of te veel ruimte innam, dan zei ik: ‘Geef maar aan mij.’ Dan waren ze blij, want weggooien vonden ze ook zonde. Deze uit de hand gelopen hobby leidde in coronatijd tot het openen van een plantenasiel.”

null Beeld

Honderd asielplantjes

“Mijn man weet hoe enthousiast ik van planten word en bouwde voor mij een speciale plek in de achtertuin. Toen ik op Facebook vertelde waar ik mee bezig was, stroomden de planten binnen. Ik denk dat er inmiddels wel honderd staan. Als er een asielplant binnen wordt gebracht, haal ik altijd eerst de pot eraf. Dan kan ik kijken hoe het met zijn gezondheid is gesteld. Heeft hij te veel of te weinig water gekregen? Is de pot ruim genoeg?”

Verloten op Facebook

“Op mijn ‘operatietafel’ lap ik hem weer op; ik geef hem verse aarde en maak hem goed schoon. Veel mensen weten niet dat een plant minder goed water en zonlicht opneemt als de bladeren stoffig zijn. Ik geef de planten zo een nieuw leven, ze kunnen bij mij in het asiel herstellen zolang als nodig is. Daarna verloot ik de plant op Facebook of ik stel hem ter beschikking aan een verzorgingshuis in de buurt.”

Planten met een verhaal

“Geld vraag ik er niet voor, een vrijwillige bijdrage mag wel. De verhalen die ik erbij krijg, zijn het mooist. Soms kunnen mensen een plant niet wegdoen omdat er een dierbare herinnering aan een overleden familielid aan vastzit. Dat geeft die plant voor mij ook extra waarde. Leuk zijn ook de reacties als iemand een plant komt ophalen. Mensen zijn er zo blij mee, dat geeft mij een heel positief gevoel.”

Facebook: Stichting Plantenasiel Borne

  • Haar, make-up en styling: Ronald Huisinga, Juriaan Huijbregts (ass.). M.m.v. Mango (bloesjurk), H&M (shirt en broek), Zara (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden