PREMIUMAlleen maar niet eenzaam

Jantine Tönjes (56): “Vier jaar geleden koos ik definitief voor mezelf”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Jantine Tönjes (56) is ouderenarts en alleenstaand.

Liesbeth SmitPetronellanitta

“Vroeger droomde ik van de prins op het witte paard, dat heb ik uit mijn opvoeding meegekregen. Mijn ouders zijn altijd bij elkaar gebleven, ze vulden elkaar tot het eind goed aan. Ik vind het heel mooi als mensen zo loyaal zijn aan elkaar en voor elkaar kiezen, dat zou ik zelf ook best willen. Als ik een gelukkig stel zie ben ik heus weleens jaloers, maar ik gun het anderen echt. Ik sta open voor een relatie, maar als dat er niet meer van komt is het ook goed. Want ik ga voor het optimale, anders wil ik het niet. Dat zeg ik niet zomaar, ik heb mijn prijs betaald. Ik ben getrouwd geweest en had langere tijd een latrelatie met iemand.

null Beeld

In die relaties had ik behoefte aan harmonie en gelijkwaardigheid, maar dat lukte niet met de personen die ik uitzocht, ik had het idee dat een ander me gelukkig moest maken. Toch koos ik vier jaar geleden definitief voor mezelf. Dat was niet makkelijk, ook niet voor mijn dochter van dertien, maar het heeft me veel gebracht. Ik ben veel aan zelfontwikkeling en spiritualiteit gaan doen. Ook gaf ik via een ondernemerscursus mijn carrière een andere wending en pakte ik hobby’s op zoals wandelen en pianospelen. Die vrijheid vind ik heerlijk. Laatst kwam ik na een drukke dag thuis en ben ik spontaan doorgereden naar een concert. Ik ben rustig aangelegd, maar als ik ergens alleen binnenkom is een praatje zo gemaakt en ik heb veel sociale contacten. Alleen uit eten gaan vind ik soms wel lastig. Ik hoor weleens: jij, single? Maar je bent zo’n leuke vrouw! Dan denk ik: zo is het. Dat ik single ben was nooit een bewuste keuze, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik eindelijk goede keuzes ging maken. Ik denk weleens dat ik door single te zijn, mezelf ben geworden.”

Jantine: M.m.v. Massimo Dutti (top), Mango (bloes), H&M (broek), Nolten (schoenen) | Styling: Ronald Huisinga | Haar en make-up: Astrid Timmer | Bronnen: nu.nl, RTL Nieuws, CBS, eenzaam.nl | Tekst: Liesbeth Smit | Fotografie: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden