Astrid (53) runt een voedselbank voor dieren:

“Juist als mensen het zwaar hebben, kan een huisdier troost bieden”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor het welzijn van dieren. Vanaf 27 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die jij ziet als dé Libelle STER 2022. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Merel BronsPetronellanitta

Deze week kandidaat 5:

Astrid Prins (53, gemeenteambtenaar) runt Wie vult mijn bak?, een voedselbank voor dieren.

“Via mijn werk bij de sociale dienst heb ik veel contact met mensen met financiële problemen. Daarbij komen ook huisdieren vaak ter sprake. Bewindvoerders roepen als snel dat ze die maar weg moeten doen. Maar die mensen zijn verknocht aan hun huisdier. Bovendien moeten ze dan ook nog betalen om het dier in een asiel onder te brengen. En juist als mensen het zwaar hebben, kan een huisdier troost bieden. Ik dacht: waarom is er nog geen voedselbank voor dieren? Ik maakte een Facebookpagina aan, waar mensen die steun nodig hadden zich konden melden. Het liep meteen storm. Ik begon met een afhaalpunt thuis, maar binnen de kortste keren stond het daar zo vol dat ik niet eens meer door de huiskamer kon lopen.

null Beeld

Inmiddels zijn er achttien afhaalpunten door heel Nederland en heb ik drieëntwintig vrijwilligers die helpen.
Baasjes sturen mij een aanvraag met de bewijsstukken die aantonen dat ze onze steun echt goed kunnen gebruiken en dan koppel ik ze aan een afhaalpunt. Daar kunnen ze voedselpakketten voor hun huisdier afhalen, zes keer per jaar voor maximaal vier dieren. Inmiddels delen we bijna zesduizend pakketten per jaar uit, waarvan honden, katten, vogels, knaagdieren, reptielen en ook vissen worden gevoed.
De mensen zijn ontzettend blij met onze hulp. Soms is de aanmelding voor hen een hoge drempel, omdat ze zich schamen voor hun geldzorgen. Ze geven hun dieren eerder hun eigen laatste boterham. Laatst was er een vrouw die ernstig ziek was en haar hond en kat niet meer kon voeden. Ze leefde al maanden met haar dieren op brood en macaroni en durfde zich niet eerder bij ons te melden omdat ze niet wilde dat anderen wisten van haar situatie. Niet voor niets is onze Facebookpagina daarom afgeschermd.
Als mensen een pakket hebben ontvangen, ontzorgt dat echt. Ze kunnen dan weer een beetje van het leven genieten. Laatst duwde een hondenbezitter een kaartje in mijn handen: ‘Door u kon ik mijn huisdier houden’. Dat raakt mij diep.”
wievultmijnbak.nl

Volgende week:

Willeke van den Heuvel vangt ziek, gewond en verweesd wild op.

Styling: Ronald Huisinga, Roos Louwers (assistent). | Haar en make-up: Carmen Zomers. | M.m.v Asos (jurk), COS (riem), Nolten (laarzen).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden