null Beeld

Kaasplankje: wat ligt erop?

Waait het buiten stevig en houdt het maar niet op met regenen? Ga uitgebreid tafelen en sluit af met een heerlijk kaasplankje plus een goede fles wijn. Maar welke kazen horen thuis op de plank? 

Richt Kooistra

Er zijn zo veel kazen te verkrijgen dat je soms het overzicht helemaal kwijt raakt. Een beetje inzichtelijker wordt het als je weet dat er vijf verschillende kaasfamilies zijn: witschimmels, roodbacteriekazen, blauwaders, harde kazen en geitenkazen (waar soms ook schapenkazen bij worden gerekend). De basis van iedere kaasplank is dat er van elke familie een kaas vertegenwoordigd moet zijn.

Soorten kaas

- 1 witteschimmel ( Camenbert of Brie)

- 1 roodbacteriekaas (Munster, le Brin, Reblochon of Chaumes)

- 1 blauwaderkaas (Roquefort, Rochebaron)

- 1 harde kaas (Friese kaas, Raclette, Emmenthaler)

- 1 geitenkaas (verse geitenkaas, geitenkaas met brandnetel etc.)

Om alle smaken goed te kunnen proeven, moet je beginnen met de milde kaas en de meest pittige kaas als laatste proeven. Als je begint met de meest pittige kaas dan zal deze smaak de overige kazen overheersen.

8 x handige tips

- Haal de kazen twee uur voor het serveren uit de koelkast.

- Reken op 100 gram kaas per persoon (dessert).

- Kaasplankje als diner? Reken op 250 gram kaas per persoon.

- Verwijder de verpakking van de kaas voordat u het plankje kaas serveert. De verpakking verwijder je zodat ze nog wat kunnen ademen op kamertemperatuur. Dit komt de smaak ten goede.

- Snij de kaas niet in plakjes, dan droogt de kaas uit en rijpe kazen kunnen zelfs uitlopen.

- Serveer er stokboord/toast bij of een pittige chutney bij.

- Serveer er druiven en/of meloen bij.

- Serveer geschikte dranken als wijn, bier en water. (geen thee, koffie en sap)

null Beeld

Serveer met chutney

Ontzettend lekker bij een kaasplankje is een chutney. Omdat peren op dit moment volop verkrijgbaar zijn, gebruik je dit fruit als basis. Hierbij de ingrediënten en de bereidingswijze.

Ingrediënten voor de chutney

- 3 peren in stukjes

- handjevol rozijnen

- sap van een 1/2 citroen

- gember

- 2 el witte wijnazijn

- 1 tl kaneel

- 1 el bruine suiker

- 2 kruidnageltjes

- beetje zout

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een steelpan. Laat de chutney gedurende een half uur op een zacht vuur stoven. Verwijder de kruidnagelen en doe de chutney in een schone pot.

Eet smakelijk!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden