null Beeld

Kat en schildpad spelen tikkertje

Tikkertje tussen kat en schildpad is misschien niet helemaal eerlijk, maar deze beestjes hebben duidelijk plezier. De kat rent op een speelse manier om de trage schildpad heen, en tikt hem steeds stiekem op z'n schild.

Wieteke Nijkamp
  • 5 weetjes over schildpadden

Antarctica

Bijna overal ter wereld leven schildpadden, maar ze zijn op één plek niet te vinden. Antarctica is het enige continent waar het reptiel niet leeft.

Oudste schildpad

Schildpad Jonathan is met 183 jaar de oudst levende schildpad ter wereld. Hij leeft een rustig leven op St. Helena en wordt dagelijks verzocht door de plaatselijke dierenarts. Jonathan is een bekende trekpleister onder toeristen, en hij kan nog steeds bezocht worden!

Ademhaling

De schildpad heeft een bijzondere manier van ademhalen, schildpadden hebben namelijk niet zoals de mens een flexibele borstkas maar door speciale spieren aan te spannen zuigen ze lucht naar binnen. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is ontdekt dat deze bijzondere manier van ademhalen 260 miljoen jaar geleden is ontstaan.

Reusachtig

De grootste schildpad is de lederschildpad, zijn schild kan wel 2,4 meter lang worden. Dit is ook een van de weinige schildpadden in zijn soort die geen harde schild heeft.

Paren

In paringstijd moet een vrouwtjesschildpad oppassen voor alle happige mannetjes. Een rustig plekje zoeken met haar liefje zit er dan ook niet in, want waar ze ook gaan ze worden achtervolgd door een leger van mannetjesschildpadden.

Bron: Youtube, Nature Communications

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden