null Beeld

Katja: “Balans zoeken: ben ik genoeg bij mijn kind en doe ik wat ik wil doen in mijn werk”

Utrecht - Katja Schuurman (44), Sonja (70) en Sammie (8).

Online redactie Libelle

Katja: “Toen ik werd geboren, stopte mijn moeder een tijd met werken om voor mij en later mijn zus te zorgen. Ik vond het heerlijk dat ze in mijn kindertijd tussen de middag thuis was en wentelteefjes voor ons bakte. Voor mij is het niet genoeg om alleen moeder te zijn, ik wil ook graag werken. En ik probeer daarbij steeds de balans te houden: ben ik genoeg bij Sammie, heb ik de tijd om te doen wat ik wil in mijn werk, wat geeft mij vervulling? Ik wil genoeg tijd met mijn lief, mijn vrienden en familie doorbrengen, maar ik wil ook graag acteren en programma’s maken. Ik zet me in voor mijn fairtrade merk Return to Sender en onlangs heb ik in samenwerking met POM Amsterdam een eigen kledingcollectie gelanceerd.

Van mijn ouders heb ik het goede voorbeeld gekregen, zij hebben zo’n sterke relatie en hebben het ontzettend met elkaar getroffen. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik Sammie niet een gezin kan geven waar papa en mama bij elkaar zijn. Maar ik weet wel dat we het goed doen samen, ook met Freek en Igone (de vriendin van Katja’s ex Thijs, red.) erbij. Sammie heeft wel eens gezegd: ‘Ik wou dat alles was zoals vroeger.’ Dat is logisch. Maar ik zie dat ze een blij en gelukkig meisje is. Ik wil haar ook meegeven dat een relatie iets is om serieus te nemen. Ik wil Sammie een warm nest bieden en haar niet te veel een richting uit sturen. Ik denk soms dat ouders opvoeding overschatten en hun kinderen te veel willen kneden. Kinderen zijn al wie ze zijn, ze hebben een eigen persoonlijkheid. Ik laat Sammie zien hoe ik in het leven sta, ik bied haar keuzes en hoop haar daarmee te inspireren.”

Sonja: “Ik ben geboren op Curaçao. Mijn vader was ambtenaar en om de 6 jaar ging hij voor een halfjaar naar Nederland en reisden wij met hem mee. Mijn moeder en haar 4 dochters – ik was de jongste – reisden dan 16 dagen op een boot. Op mijn 17e leerde ik in Nederland mijn man Wim kennen op de Kweekschool. In 1970 zijn we getrouwd en op Curaçao gaan werken in het onderwijs. Vanaf 1973 zijn we in Nederland gebleven. Katja en Birgit zijn hier geboren. Zij stonden centraal in mijn leven. Pas toen zij naar school gingen, begon ik weer met werken als onderwijzeres. Vaak op dezelfde school als waar de kinderen zaten. Dat was ideaal, want zo was ik altijd bij ze in de buurt. Katja heeft de halve wereld al gezien en maakt van alles mee. Ze is heel energiek en pakt alles aan. Soms denk ik: pas je wel op jezelf, meisje? Dan zie ik hoe ze maar doorgaat en te weinig rust inbouwt. Als ik terugkijk op mijn eigen leven, had ik misschien andere keuzes kunnen maken. Ik had ook graag meer van de wereld willen zien. Ik spreek mijn dochters niet iedere dag, maar we hebben veel contact. We vormen een warm en hecht gezin, het familiegevoel is belangrijk voor ons. Als het zo uitkomt, passen we ook op de kinderen, maar we hebben geen vaste oppasdag. We zijn dan wel allebei officieel met pensioen, maar ik schilder veel en Wim werkt als adviseur en coach. Binnenkort gaan we met het hele gezin een cruise maken door het Caribisch gebied. Daar verheug ik me nu al op.”

Sammie: “Papa of mama is er niet altijd als ik uit school kom. Dan is Truus er wel, zij is mijn oppas en mama kent haar al vanaf dat ik nog bij haar in de buik zat. Ik woon soms bij papa en soms bij mama, dat is maar net hoe het uitkomt. Ze gaan vaak samen zitten om een planning te maken. Wat ik later wil worden, weet ik nog niet. Ik denk zangeres, danseres of styliste. Wat mama doet, vind ik ook cool. Met Return to Sender helpt ze andere mensen, dat vind ik heel goed. Maar zo veel reizen wil ik niet, ik wil graag lekker thuis zijn. Soms mis ik haar ook als ze op reis is, dan wil ik met haar een film kijken of naar het klimbos. Als ze terugkomt, heeft ze mij ook gemist. Oma is lief en minder streng dan opa. Oma kan goed schilderen, net als mama. Ze heeft voor mij een paar schilderijen gemaakt en die hangen nu op mijn kamer. Die met Woezel en Pip vind ik heel erg mooi.”

null Beeld

Fotografie: Patricia Steur.
M.m.v.: Katja: Pom Amsterdam (gele top), de Bijenkorf (denim jack, Toute Fabienne (oorbellen). Sonja: Pom Amsterdam (denim jurk). Sammie: de Bijenkorf (jurkje), Toute Fabienne (kettinkje), Pom Amsterdam (haarband)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden