Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Kinderrokje maken in één middag!

Onlangs heb ik middagen zitten surfen op zoek naar het patroon van dat ene, heel makkelijk te maken rokje voor mijn dochter. Ik vond helaas nergens wat ik wilde.
Het “melkmeisjesrokje” kwam een eind in de richting, maar ik heb daar toch weer mijn eigen touch aan meegegeven. Lees hieronder de beschrijving van het kinderrokje maken
.

Wat heb je nodig:

Advertentie

  • Stof
  • Biaisband
  • Ritsje
  • Evt. een drukknoop

 

Stap 1 kinderrokje maken: Meten is weten

meten is weten

Meet de omtrek van de taille. Deel dit door de helft. Dit is dan het voor- en achterpand. Deel dit weer door 2, zo hoef je maar één kant van het patroon te tekenen, deze kan je op de dubbelgevouwen stof leggen, zodat het aan beide kanten gelijk is. Omdat ik elastiek in de taille wil en een plooitje aan de voorkant maak, tel ik aan beide zijden 7 cm op.

 

Stap 2: Teken het patroonpatroon kinderrokje

Hier zie je dat ik de patroondelen van de voorkant en de achterkant tegen elkaar aan heb gelegd. Zo weet je zeker dat het rokje in elk geval zowel voor als achter even lang is.

De [ ] tekens geven de middenvouw van de stof aan.

Teken op het patroon waar de zak ongeveer moet komen. En geef met een stippellijn aan hoe diep de zak aan de binnenkant moet worden.

 

Stap 3: Knip de patroondelen uit

Knip een 2 keer een papiertje wat precies langs de randen en de stippellijn past. Dit wordt de binnenkant van de zak.

Knip uit het voorpand van het rokje, het stukje van de zak langs de gekromde lijn. Doet dit wel precies op het lijntje, want dit dient weer als malletje voor de binnenkant van de zak. Als die precies gelijk zijn, werkt het makkelijker! Mocht je nu al helemaal de draad kwijt zijn, ik heb foto’s gemaakt om het even te illustreren:

patroon zakken kinderrokje

Links boven de binnenzak, deze maak je dus TWEE keer. Uit het 2e deel knip je de opening voor je handen.

Knip al je patroondelen uit. Voor het voor en achterpand vouw je de stof dubbel. Uiteindelijk heb je dus 6 deeltjes. Valt mee he?!

patroondelen uitknippen

zakken in kinderrokje

 

Leg nu eerst de zakdelen op elkaar. Let hier even op! Dat je dus de goede kanten op elkaar legt. Het kan ook anders, maar dat staat natuurlijk een stuk minder netjes.

 

 

 

Stap 4 naai het kinderrokje in elkaar

Naai als eerste de zakken dicht. Dit hoeft alleen aan de onderkant en ‘binnenkant’ van de zak. De zijkanten en de bovenkant neem je straks vanzelf mee als je de andere patroondelen vast zet.

Leg nu het zakje onder het voorpand. Als het goed is, klopt de kromming precies!

biasbandje stikken zakrand

Speld een biaisbandje in kleur naar keuze op de rand. Het is leuk om hier een contrasterende kleur voor te gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

TIP! Vind jij het moeilijk om recht te stikken?  Zet je naaimachine in standje 2!  Op deze manier kan je namelijk de rand van je stof keurig langs je naaimachinevoetje halen en blijft je stiksel min of meer op dezelfde afstand van de rand en dus recht 😉

 

Hoera! De zakken zitten erin! Nu is het voorpand alleen wel een tikje aan de grote kant… maar dat komt omdat we er natuurlijk extra centimeters bij op hadden geteld. Ik heb in het begin de spelden in het midden laten staan.

Plooi maken in kinderrokje

 

Vanuit hier kan ik nu eenvoudig de 7 cm (die ik in het begin erbij opgeteld had) afmeten vanuit het midden. Dan vouw ik dit weer naar binnen, zodat je dus eigenlijk een plooi van 3,5 cm hebt.

 

 

 

plooien vaststikken

 

Stik de plooi vast. Doe dit zo hoog mogelijk. Deze stiklijn verdwijnt straks onder de tailleband.

 

 

Zet vervolgens de rits erin en stik ook de andere zijde van het rokje aan elkaar.

 

 

Stap 5: tailleband erop zetten

Meet de tailleomtrek van het rokje wat er nu voor je ligt. Tel hier 2,5 cm bij op. Dit is de lengte van je tailleband. Bedenk dan even hoe hoog je je tailleband wil hebben. Ik heb hier gerekend met 2 centimeter, omdat ik elastiek heb van 1,5 cm breed wat er nog in verwerkt moet worden.
tailleband maken
Doe de hoogte x 4 en knip dit stuk uit de stof.
Vouw dit nu dubbel en dan nog eens naar binnen. Op dezelfde manier als dat je zelf biaisband maakt . Pers de vouwen er goed in (met een stijkijzer dus…)

 

 

 

 

 

Knip een stuk elastiek zo lang als de omtrek van de taille -/- 5 cm.

Voeg dit elastiek aan de binnenkant van de tailleband. Stik een zijde alvast dicht. (met de goede kanten op elkaar! En het elastiek er dus tussen! ) Dit is de overlap waar straks het (druk) knoopje komt.

Het flapje voor het drukknoopje komt aan de kant van de rits. Het is handig om aan het andere einde van het elastiek een veiligheidsspeld te doen, omdat je straks nog wel dit elastiek door wil kunnen trekken.

Speld de hele tailleband vast aan het rokje en stik deze. Peuter nu het veiligheidsspeldje het laatste stukje uit de tunnel en stik ook deze vast aan de stof. Vouw het uiteinde naar binnen en stik vast. Doe dit eventueel met de hand als het niet meer door de naaimachine past.

We  zijn nu bijna klaar ! Knip de onderrand van het rokje mooi rond. Stik hier ook een biaisbandje aan. Sla er een drukkknoopje in….

kinderrokje maken

 

En voila! Jouw eigen rokje is klaar!

 

Veel naaiplezier!

 

* noot! Ik ben géén naaister of andersoortig kleding-maak-talent. Ik zal dus hier en daar best wel iets niet ‘volgens de regels’ gedaan hebben. Mocht je tips of trucs hebben, dan hoor ik ze graag!

** dit rokje is gemaakt voor een meisje met maat 104/110. Maar het voordeel is dat je door te meten, je eigen tailormade rokje kan maken!

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien