Klotsen van het zweet in deze hitte, wat doe je eraan?
Met dit extreem zonnige weer hebben we er allemaal last van: overmatig zweten. Heel onhandig en soms zelfs een beetje gênant wanneer je met mensen afspreekt of kleddernat op werk verschijnt. Maar al dat zweet heeft gewoon een functie.
Je lichaam zweet om warmte af te voeren. In eerste instantie 'straalt' de warmte als het ware van je huid af, maar als dit niet voldoende is om de hitte af te voeren, dan worden de zweetklieren actief en ga je dus, jawel, zweten.
Te weinig of juist te veel zweten
Goed kunnen zweten is belangrijk om oververhitting tegen te gaan. Bij een hoge lichaamstemperatuur presteert het lichaam een stuk minder. Te veel zweten en te weinig drinken zorgt ervoor dat je uitdroogt. Normaal zweet je niet meer dan een liter vocht per uur uit, maar je lichaam kan ook niet meer dan een liter vocht per uur opnemen. Bij warm weer is het dus belangrijk om extra te drinken om het vocht, dat je verliest met zweten, aan te vullen. Vooral kleine kinderen en ouderen drogen snel uit.
Klieren
We hebben twee tot vijf miljoen zweetklieren, maar die zijn niet allemaal actief. Over het algemeen zweten kinderen minder en volwassen mannen juist meer. Vrouwen hebben wel meer zweetklieren, maar bij de mannen zijn deze actiever.
Geur
Zweet stinkt niet, het gaat pas stinken als het in aanraking komt met de bacteriën op je huid. Deze bacteriën zetten de stoffen in het zweet om in boterzuren en die ruik je. Ook de geur van sterk gekruid eten komt terug in het zweetvocht, dus ook dan stinkt het zweet. Je gaat ook sneller zweten door pittig of zuur eten. Deodorant of anti-transpirantmiddelen kunnen in dat geval helpen. Was je regelmatig zonder al te veel zeep en droog jezelf goed af.
Kleding
Door het dragen van natuurlijke materialen krijg je het minder snel warm. Denk aan katoen, linnen en zijde. Luchtige kleding is het beste, zonder mouwen of met erg wijde mouwen. Trek dagelijks schone kleding aan. Zweetvlekken vallen minder op als je verschillende kleuren en patronen draagt.
Klotsende oksels
Door het okselhaar worden je oksels sneller warm en houden ze meer bacteriën vast, waardoor je dus sneller naar zweet gaat ruiken. Minimaal een keer per week scheren is daarom aan te raden als je vervelende geurtjes wil beperken. Dep de oksels in ieder geval niet met papier, want dat stimuleert juist de zweetklieren. Als je last hebt van klotsende oksels en daarom van die vervelende zweetplekken in je kleding krijgt, dan kun je okselpads gebruiken. Deze plak je in de kleding zonder lijmresten achter te laten.
Zweetvoeten
Loop zoveel mogelijk op blote voeten, of draag open schoenen of leren schoenen, omdat deze beter ventileren. Er bestaan ook speciale absorberende inlegzooltjes. Als je toch sokken draagt, dan alleen van wol of katoen of speciale absorberende sokken.
Soms zweet je ook extreem veel terwijl het buiten niet zo warm is. Hoe komt dat? Dokter Rutger vertelt er meer over:
Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!
Bron: Mens en Gezondheid, Gezondheidsnet. Beeld: iStock.