PREMIUMRecept

Knapperige galettes met tomaat, mozarella en oregano

null Beeld

Rijpe tomaten doen het fantastisch in deze galettes met mozzarella en oregano.

Yvette

Voor 4 personen

Deeg
• 175 g bloem
• 125 g volkorenmeel
• 150 g koude boter, in blokjes
• 1 tl zout
• 2 el ijswater, vermengd met 1 el lichte azijn

Tomatenvulling
• 1 bol (250 g) mozzarella van koemelk (buffel is te nat!)
• 500 g verschillende kleuren en maten tomaten, in schijfjes
• 1 el olijfolie
• Blaadjes van enkele takjes oregano
• Zeezoutvlokken, bijvoorbeeld Maldon
• Versgemalen zwarte peper

Bereiden: 2x 15 min. Wachttijd: 2 uur. Bakken: 45 min. Kcal.: 750 p.p.

Doe bloem, meel, zout en boterblokjes in de kom van de keukenmachine en mix tot het deeg voor de galettes eruitziet als grof zand. Of meng met schone handen in een beslagkom tot het deeg eruitziet als grof kruim. Grof gemengd is genoeg, kneed vooral nooit te lang.
Druppel er wat ijskoud azijnwater bij en kneed tot het deeg nét samenkomt. Er moeten geen droge kruimels achterblijven, maar kneed vooral nooit te lang.
Vorm een platte bal van het deeg, verpak het in huishoudfolie en laat zeker 2 uur rusten in de koelkast. Dit is belangrijk voor de vochtverdeling en maakt het deeg straks mooi uitrolbaar.
Laat het deeg iets op kamertemperatuur komen en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad.
Verwarm de oven voor tot 225 °C, eventueel met een pizzasteen erin (zonder gaat ook).
Snijd het deeg in 4 stukken en rol ieder stuk uit tot ø 8 cm. Keer de deeglapjes steeds tijdens het uitrollen zodat ze mooi gelijk en rond worden. Leg ze dan op een vel bakpapier om ze te vullen.
Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel ze over het midden van de deeglapjes, houd een ruime rand vrij.
Beleg de kaas royaal met schijfjes tomaat en bestrooi met zoutvlokken, versgemalen peper en een deel van de oreganoblaadjes.
Vouw de randen van de taartjes rustiek over de vulling heen en til ze aan het bakpapier op 2 met bloem bestoven bakplaten.
Bak de 2 platen met galettes 35-45 min., eentje iets boven en eentje iets onder het midden. Wissel de bakplaten halverwege de baktijd.
Laat ze iets afkoelen voor het aansnijden, bestrooi met de laatste oreganoblaadjes en serveer met een groene salade.

Fotografie: Saskia van Osna­brugge. | Styling: Annemieke Paarlberg. | Foodstyling: Jessica Lek. | Productie en receptuur: Studio Van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Dille & Kamille, Eland & Van der Helst, Het Keramiekkantoor, Kringloopwinkel, Sjakies, Zara Home

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden