PREMIUMvegetarisch voorgerecht
Knolselderijsoep met selderijolie
Bewaar de rest van de selderijolie in een fles in de koelkast, zo blijft hij zeker 1 week goed.
Dit heb je nodig:
Voor 4 personen:
• 50 g ongezouten roomboter
• 1 grote ui, gesnipperd
• 1 knolselderij (1,5 kg), geschild, schoongeboend en in blokjes van 2x2 cm
• 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes van 2x2 cm
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 l groentebouillon
• 4 plakjes Parmaham of andere gedroogde ham
• 4 el crème fraîche
• 70 g pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan
Selderijolie:
• 15 g selderij
• 150 ml lichte olijfolie of koudgeperste koolzaadolie
Voorbereiden: 15 min. Kooktijd: 15 min. Bereiden: 10 min. Kcal.: 280 p.p.
Voorbereiden: Verhit de boter in een grote pan en bak ui, knolselderij en aardappel 5 min., schep af en toe om. Bak de knoflook 2 min. mee. Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat 20 min. koken tot de knolselderij zacht en gaar is. Pureer intussen de selderij met de olie. Giet deze eventueel door een zeef bedekt met keukenpapier voor een heldere variant. Pureer de soep helemaal glad.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de plakjes ham op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met nog een vel bakpapier en zet er iets zwaars op, zoals een braadslede. Bak de ham in 7-9 min. knapperig. Verdeel de warme soep over kommetjes, druppel overal wat selderijolie op en garneer met 1 el crème fraîche, wat pijnboompitjes en 1 plakje knapperige ham.
Styling: Annemieke Paarlberg. | Bereiding: Ajda Mehmet. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. | M.M.V.: Blokker, Burbi, de Bijenkorf, Eland&vanderhelst, H&M Home, Hema, Peyrebatut, Kringloopwinkels (oud servies en bestek)