null Beeld

Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie: wat is het verschil?

Mocht je in je hoofd alle mensen met een koemelkallergie en een lactose-intolerantie over één kam scheren, lees dan dit even.

Daphne Dorgelo

Want dat is dus niet hetzelfde, al lijkt het wel veel op elkaar.

Melk

Tegenwoordig vliegen de verschillende melksoorten je om de oren. Sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstmelk... De één maakt bewust de keuze om voor een plantaardige soort te gaan, de ander doet het vanwege zijn of haar gezondheid. Sommigen kunnen namelijk vage klachten krijgen van koemelk en kunnen na wat testjes concluderen of ze allergisch of intolerant zijn.

Koemelkallergie

En hoewel die symptomen voor een koemelkallergie en een lactose-intolerantie veel op elkaar lijken, gebeurt er toch heel iets anders. Bij een koemelkallergie reageert je lichaam op de eiwitten in melk en weert je lichaam dit af. Buikpijn en wc-bezoekjes zijn het gevolg. Daarnaast kan er bij een kleine hoeveelheid al benauwdheid, hoesten of huiduitslag ontstaan. Mensen met deze allergie zullen vaak elk spoor van koemelk uit hun dieet moeten wissen.

Lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie ligt het aan de melksuikers. Deze worden in het lichaam verteerd aan de hand van lactase. Maar mensen met een lactose-intolerantie maken helemaal geen lactase aan. De lactose wordt daardoor niet verteerd in de maag en het begint te gisten. Dat uit zich in krampen, misselijkheid en een opgezette buik.

Verschil

Dus nogmaals: dezelfde producten moeten vermeden worden, alleen kan iemand met een lactose-intolerantie vaak nog wel een beetje verdagen. De klachten lijken op elkaar, maar bij een koemelkallergie ligt het aan het afweersysteem, bij een lactose-intolerantie aan niet aanmaken van lactase. Zo, dan is het nu voor eens en altijd duidelijk.

Zo maak je cappuccino zonder melkopschuimer - ongeacht of het nu koemelk of plantaardige melk is:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Elle, GoedDoorFood. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden