Traditional Christmas dish - Ripe Sweet Roasted Chestnuts, cracked shells after put to the fire, natural paper and old wooden rustic background. Beeld Getty Images/iStockphoto
Traditional Christmas dish - Ripe Sweet Roasted Chestnuts, cracked shells after put to the fire, natural paper and old wooden rustic background.Beeld Getty Images/iStockphoto

Herfstig

Koken met kastanjes: zó doe je dat het lekkerst

De herfst draait op volle toeren. Niet alleen ons huis en onze tuin maken we klaar voor het najaar, ook in de keuken kun je genieten van dit seizoen. Wat ons betreft past er één ingrediënt als geen ander bij deze tijd van het jaar: de kastanje. Maar welke kastanje kies je voor recepten? En hoe gebruik je ze dan? Wij zetten het voor je op een rij.

Mirna WiggersGetty Images/iStockphoto

Welke kastanjes kun je eten?

Laten we beginnen met uitleggen dat er eigenlijk maar één soort kastanje is die je kunt eten: de tamme kastanje. Tamme kastanjes zijn te herkennen aan hun groene, licht stekelige jasje als ze van de boom komen. Wilde kastanjes hebben een hardere, houtkleurige schil met harde stekels. Die laatste kun je dus beter laten liggen.

Mocht je kastanjes willen rapen om te eten, maar is de schil er al van af? Je kunt tamme kastanjes herkennen aan het witte pluimpje aan de punt en aan de platte kant van de noot, alsof er een soort deuk in de noot zit. Een wilde kastanje is helemaal rond en glad, zonder pluimpjes en deuken.

Wanneer kun je kastanjes vinden?

Je weet nu welke kastanje je moet hebben, maar wanneer kun je deze noten het beste uit de bossen halen? Als we een warme zomer hebben gehad, vallen de kastanjes al vanaf half september van de bomen, maar pas in oktober kun je er écht veel vinden. De kastanjes die pas begin november van de boom komen, zijn meestal niet zo lekker meer. Dus wil je aan de slag met kastanjes in de keuken? Oktober is dé ideale maand!

Basics van kastanjes koken

Nog geen fijn recept gevonden, maar wel benieuwd naar de basis van het koken met kastanjes? Wij hebben raad. Er zijn een aantal basismethodes om kastanjes klaar te maken:

1. Koken

Je kunt kastanjes koken om bijvoorbeeld te verwerken in een pasta. Dit is hoe je dat het makkelijkst doet:

 1. Zorg dat de kastanjes uit hun groene, stekelige schil zijn en spoel ze af.
 2. Snijd met een mes twee inkepingen in de noot, als een soort 'x’. Dit is om straks het velletje makkelijk van de kastanje te kunnen halen.
 3. Kook de kastanjes 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe je ze daarna wil bereiden.
 4. Haal de kastanjes uit het water. Laat ze even afkoelen tot je ze makkelijk kan vasthouden maar ze nog wel warm zijn.
 5. Haal het donkerbruine vel van de kastanje af. het lichtbruine velletje dat nog op de noot zit, mag daar gerust blijven zitten.

2. Kastanjes poffen

Om kastanjes meer smaak te geven, kun je ze ook poffen in de oven of op de barbecue voor een lekker rokerige smaak. Ga als volgt te werk:

 1. Zorg dat de kastanjes uit hun groene, stekelige schil zijn en spoel ze af.
 2. Snijd met een mes twee inkepingen in de noot, als een soort ‘x’. Dit is om straks het velletje makkelijk van de kastanje te kunnen halen.
 3. Verwarm de oven op 200 graden en verspreid de kastanjes met de inkepingen naar boven over een rooster met bakpapier.
 4. Schuif het rooster in de oven en pof de kastanjes zo'n 15 tot 20 minuten. De kastanjes zijn klaar als ze openspringen.
 5. Je kunt als de kastanjes afgekoeld zijn het schilletje eraf halen, net als na het koken van de kastanje. Maar uit de oven is het schilletje ook prima te eten!

Recept kiezen

Dan is het tijd om een recept te kiezen. Dat klinkt simpel, maar de keuze is reuze. We hebben een aantal tips voor het kiezen van een gerecht als je nog niet zo vaak gekookt hebt met kastanjes:

 1. Begin eenvoudig. Ga voor een gerecht waarbij de kastanjes voor jou het enige nieuwe ingrediënt is. Zo voorkom je dat je voor teveel uitdagingen komt te staan tijdens het koken.
 2. In plaats van kiezen voor een gerecht waarbij je echt iets moet doen met de kastanjes, kun je ook gaan voor het poffen van de kastanjes. Dan hoef je ze alleen maar even klaar te maken om de oven in te kunnen en klaar is kees.
 3. Neem de tijd. Kies voor een recept waarvan de bereidingstijd op papier niet lang is, maar tel er rustig een kwartier bij op in je planning. Zo hoef je met een nieuw recept niet te haasten.
 4. Meer inspiratie nodig? Maak eens een salade met gebakken groenten, kastanjes en bacon. Of probeer deze soep of hartige taart.

Eet smakelijk!

Bron: 24Kitchen, Made by Ellen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden