null Beeld

Kom in de wereld van Anton Pieck

Wandelend door het pittoreske plaatsje Hattem kom je op de Noordwal 31 het Anton Pieck Museum tegen.

Anton Pieck werd geboren in Den Helder in 1895 en verbleef langer dan een halve eeuw in Bloemendaal. Daar zat hij dagelijks aan zijn werktafel met zijn tekenplank en potloden en maakte de typerende sprookjesachtige tekeningen.

De Efteling

De jonge Anton begon op zesjarige leeftijd met tekenen en op zijn tiende won hij al een prijs met een aquarel. Met zijn eigen stijl maakte hij nostalgische tekeningen die blijk gaven van een levendige fantasie met oog voor details. Hij werd tekenleraar aan het Kennemer Lyceum waar hij veertig dienstjaren tekenles gaf. Pieck illustreerde vele boeken en kalenders en ontwierp de nog steeds zo mooie Efteling. Zijn illustraties werden buitengewoon populair ook in het buitenland.

Ansichtkaarten, kalenders en prenten

De mooie tekeningen zien we vaak terug in de kerstperiode als de kerstkaarten weer verzonden worden. Pieck tekende ook het geboortekaartje na de geboorte van zijn zoon Max. Alle leerlingen van de school, waar hij les gaf, kregen een geboortekaartje waarop een grote holle iep van Kraantje Lek stond met daarin de kleine Max.

Hattem

In het historische pand in Hattem herken je de sfeer van Pieck. Het is bijzonder dat de collectie van Anton Pieck in Hattem hangt. Pieck had immers zelf geen enkele band met Hattem. Toen het idee was geboren dat er een museum moest komen, werd er gezocht naar een pand dat niet in de buurt van zijn eigen woonplaats zou zijn. Hij wilde niet dat er dagelijks belangstellenden langs zijn woning zouden komen om een glimp van de kunstenaar op te vangen. Hij wilde in alle rust kunnen tekenen.

In 1984 kreeg Pieck zijn eigen museum in Hattem. Voor hem was dit heel bijzonder, bij de openingshandeling die verricht werd door Pieck samen met H.K.H. Prinses Margriet zei Pieck: "Dat er nu al een museum aan mij gewijd wordt, waardeer ik bijzonder. Ik ben nog niet aan een museum toe, ik ken mensen die veel meer gepresteerd hebben dan ik en in hun leven nooit een woord van waardering hebben gehad. Wanneer ik me daarmee vergelijk, voel ik voel me een beetje een verwend zondagskind".

Museum

Volgens Wilma Obbink, de coördinatrice van het Anton Pieck Museum, hangt er in Hattem een unieke collectie. "Hij heeft zo'n eigen stijl en manier van uitdrukken, iedereen weet over wie je het hebt als je zijn naam noemt", zegt de enthousiaste Wilma. Je bemerkt dat de mensen in het museum allemaal een beetje van Anton Pieck zijn gaan houden. Zijn aanwezigheid is bijna voelbaar en wanneer je naar zijn tekentafel kijkt, waar zijn bril nog ligt alsof hij zo terugkomt, dan beleef je een beetje zijn fantasie.

Tentoonstellingen

Er staan nog diverse tentoonstellingen op de agenda van het museum die allemaal te maken hebben met de teken- en schilderkunst. Kijk voor de openingstijden op de website en beleef de romantiek in de vele werken van Anton Pieck.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden