Komen muggen nou wel of niet op het licht af? Zzzó zit het Beeld Getty Images/iStockphoto
Komen muggen nou wel of niet op het licht af? Zzzó zit hetBeeld Getty Images/iStockphoto

Komen muggen nou wel of niet op het licht af? Zzzó zit het echt

Het licht op de slaapkamer uit, het licht op de hal aan: een goede truc om muggen weg van je bed te houden, denken we. Want muggen komen op licht af, toch? Maar hoe kan het dan dat we nog steeds massaal geteisterd worden door die vervelende, zoemende beestjes?

Daphne DorgeloGetty Images/iStockphoto

Trouw beweert dat muggen niet afkomen niet op licht, maar op kooldioxidegas.

Muggen komen af op lichaamsgeur

Dat zogeheten kooldioxidegas ademen we uit. En helaas maar waar heeft een mug receptoren die de CO2 (koolstofdioxide) in je adem kunnen waarnemen. Wanneer je alleen in bed ligt, word je geprikt. Maar wanneer je het bed deelt, zal de persoonlijke lichaamsgeur de doorslag zijn wie de zondebok is.

Bacteriën

Muggenexpert Bart Knols bevestigt dit tegenover Margriet: ze komen niet op licht af. De persoonlijke lichaamsgeur ontstaat uit bacteriën die we tijdens de geboorte hebben meegekregen. “Sommige bacteriën zijn heel aantrekkelijk voor muggen, en sommige vinden ze juist afstotend”, zegt Knol.

Reactie op muggenbulten

Knol gaat verder: “De mix is voor elk lichaam anders, maar de verdeling is nooit honderd procent. Er zit daarnaast nog een addertje onder het gras: de een reageert namelijk veel heftiger op muggenbulten dan de ander.”

Kom maar door met die klamboe

Overigens geldt dit niet voor langpootmuggen: deze komen wel op licht af. Enfin, er wordt ons een heleboel duidelijk. Je kooldioxide-uitstoot verminderen zit er helaas niet in, dus er zit voor nu niks anders op dan de citronellakaarsen, sprays en klamboes tevoorschijn te toveren. En zet deze planten voor je raam.

Bron: Trouw, Margriet

Muggen Beeld Libelle
MuggenBeeld Libelle

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden