Krabt jouw kat je bank kapot? Dan moet je dít weten Beeld Getty Images/iStockphoto
Krabt jouw kat je bank kapot? Dan moet je dít wetenBeeld Getty Images/iStockphoto

Krabt jouw kat je bank kapot? Dan moet je dít weten

Leuk hoor, zo'n gezellige kattenvriend in huis, maar wat als Felix je meubels kapot krabt? Dan wordt het tijd om een paar handige trucs in de strijd te gooien, zodat jouw kat het ongewenste krabben kan afleren.

Emma VerweijGetty Images/iStockphoto

Achter het gedrag van dieren zit altijd een oerinstinct, zo ook achter het fanatieke krabben van jouw kat. Er zijn over het algemeen vier redenen waarom het dier zijn nageltjes in iets zet. Om zich uit te rekken en stress te verlichten, bijvoorbeeld. Of om zijn territorium af te bakenen. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzolen, die feromonen afgeven wanneer ze krabben. Een andere reden is dat krabben zijn klauwen scherp en gezond houdt.

Niet op jouw bank

Krabben is dus natuurlijk kattengedrag en kun je nooit helemaal afleren. Wél kun je je kat aansturen om alleen op bepaalde plekken in huis zijn nagels te gebruiken, en niet op jouw dure bank, bijvoorbeeld. Hier geldt: hoe eerder je met opvoeden begint, hoe beter.

  1. Zorg voor minimaal één oppervlak waarop je kat mag krabben

    Geef je kat meerdere ruime, stevige plekken waar hij zijn nagels in mag zetten. Dat kunnen krabpalen of krabplanken zijn, bijvoorbeeld. Check ondertussen hoe jouw kat het liefst krabt: horizontaal, verticaal, grazend of plukkend? Pas de krabposten daar op aan. Belangrijk is dat het materiaal ervan uitnodigt om te krabben, zoals sisal, touw, hout, karton of kokosvezel. Om te zorgen dat je kat het materiaal als krabvriendelijk herkent, kun je wat kattenkruid of bachbloesem op het oppervlak aanbrengen. Gebruik hiervoor sprays speciaal voor katten.
  2. Zet de krabpaal slim neer

    Een krabpaal kun je het beste neerzetten op plekken waar je kat het meeste speelt en slaapt, zoals in de woonkamer of naast een raam. Die plekken vallen namelijk binnen het territorium van je kat. Daarnaast krabt een kat graag vlak na het wakker worden.
  3. Pas je meubels aan zodat ze anti-krab worden

    Ontmoedig je kat om aan bepaalde voorwerpen in huis te krabben, door deze tijdelijk te bedekken met glad materiaal zoals plastic of vinyl. Hier zijn zelfs speciale krabvellen voor te koop. Een spraytje anti-krabmiddel wil ook nog wel eens helpen. Bied je kat een alternatief aan door een krabpaal in de buurt te zetten.
  4. Verzorg de klauwen van je kat goed
    Hou de nagels van je kat goed bij door ze regelmatig te knippen. Doe je dit niet, dan is er een kans dat de nagels ingroeien met alle vervelende pijntjes en onrustig krabgedrag van dien.

Gedraagt je kat zich voorbeeldig in huis maar krabt hij juist zichzelf? Dierenarts Martijntje legt uit hoe je controleert of je kat vlooien heeft.

Bron: ASPCA.org, Universityanimalclinic.com

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden