PREMIUMRecept

Kruidige griesmeelcake uit het Midden-Oosten

null Beeld Kristin Perers
Beeld Kristin Perers

Deze griesmeelcake met fenegriek noemen ze in het Midden-Oosten helbeh.

Yvette van BovenKristin Perers

Voor 40 porties

De siroop
• 280 g fijne kristalsuiker
• ½ citroen
• 2 el oranjebloesemwater (o.a. Midden-Oosterse supermarkt), optioneel
• 15 g fenegriekzaad (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)

De cake
• 2 el tahin
• 350 g fijn griesmeel
• 100 g bloem
• 90 ml olijfolie
• ½ tl anijszaad (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
• ½ zakje gedroogde gist à 7 g
• ½ tl bakpoeder
• ½ tl kaneel
• ½ tl fijn zeezout
• 40 blanke amandelen, optioneel

Bereidingstijd: 25 min + 30 tot 35 min oventijd. Kcal: 99 per portie

De siroop

Voeg de fijne kristalsuiker met 375 ml water, het sap van de halve citroen en eventueel het oranjebloesemwater toe aan een kleine pan. Breng op hoog vuur aan de kook, zet het vuur iets lager en laat 8 minuten zachtjes pruttelen. De siroop moet stroperig, maar niet goudbruin zijn. Zet het vuur uit en laat volledig afkoelen. Breng in een andere kleine pan het fenegriekzaad in 500 ml water aan de kook en laat op middelhoog vuur zachtjes koken, tot het water voor de helft is ingekookt. Laat volledig afkoelen.

De cake

Vet een ronde bakvorm Ø 24 cm licht in met de tahin en meng het griesmeel met de bloem in een grote mengkom. Voeg de olijfolie toe en wrijf met de droge ingrediënten tot kruimels. Wrijf het anijszaad in een vijzel fijn, voeg met de gist, het bakpoeder, de kaneel en het zeezout toe aan de mengkom en roer alles door elkaar. Giet het fenegriekzaad af door een zeef en vang het vocht daarbij op. Voeg het fenegriekzaad met 225 ml kookvocht toe aan de mengkom en meng kort tot een samenhangend deeg. Voeg indien nodig nog 1 of 2 eetlepels water toe. Druk het deeg in de bakvorm en snijd in 40 ruitjes. Leg eventueel in elk ruitje een amandel. Laat 1 uur licht rijzen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de cake in 30 tot 35 minuten goudbruin. Haal de cake uit de oven, schenk de afgekoelde siroop erover en laat de helbeh afkoelen. Laat de cake minimaal 1 uur staan voordat je hem aansnijdt. Tip: hoe langer je wacht (het liefst een hele nacht), hoe beter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden