Kruidige pompoen-cake met kruidnotencrumble Beeld Alan Jensen
Kruidige pompoen-cake met kruidnotencrumbleBeeld Alan Jensen

Kruidige pompoencake met kruidnotencrumble

Stukje pompoen over? Maak er een smeuïge cake mee, vol verwarmende specerijen en een krokante laagje van kruidnoten.

voor een heerlijk avondje

Voor 8 personen

Dit heb je nodig

  • 400 g Hokkaido of flespompoen, in blokjes
  • 75 g pecannoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, grofgehakt
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 170 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 150 g bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • Zout
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 3 el bakgember
  • 125 g kruidnoten, verkruimeld
  • 40 g ongezouten boter, koud, in blokjes
  • Cakevorm van 1½ liter, ingevet en bekleed met bakpapier

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Kook de pompoen in een klein laagje water gaar in 15 min. Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Maak vervolgens met de staafmixer een glad mengsel van de pompoenpuree, pecannoten, basterdsuiker, olie en eieren.
  4. Zeef de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, een snuf zout en de koek- en speculaaskruiden boven een grote kom. Voeg het pompoenmengsel en de bakgember toe en spatel alles luchtig door elkaar. Schep het beslag in de ingevette cakevorm.
  5. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 1 uur en 10 min. gaar.
  6. Wrijf ondertussen met beide handen de boter en een snuf zout door het kruidnotenkruim. Dit kan ook in een keukenmachine: pulseer dan de hele kruidnoten met de boter tot een kruimelig mengsel ontstaat.
  7. Verdeel na 40 min. de kruidnotencrumble over de cake en bak nog ca. 30 min. mee. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie als de crumble te donker dreigt te worden. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is hij gaar.
  8. Laat hem in 2 uur helemaal afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd: 30 minuten | Rijzen: max. 2 uur | Bakken: 45 minuten | Kcal.: 450 p.p.

Fotografie: Alan Jensen | Styling: Marijn Visser | Bereiding: Noni Kooiman | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven | Assistent Yvette: Charlot van Scheijen | M.m.v.: Corrine van Baast Keramiek, Sissy-Boy Homeland

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden