null Beeld

Kun je nachtelijk plassen verminderen of stoppen?

Word je iedere nacht weer wakker omdat je ontzettend nodig moet plassen? Vervelend hé, want het verstoort je slaap. Maar hoe kun je nachtelijk plassen stoppen?

Demi Schoenmakers

De meeste mensen kunnen makkelijk zes tot acht uur slapen zonder te hoeven plassen, maar een hoop mensen moeten er wel een of meerdere keren uit per nacht. Wat is daar de reden voor? En is er iets tegen te doen?

Verhoogde urineproductie

De kans is groot dat als je 's nachts meerdere keren uit bed moet om te plassen, je 's nachts een overactieve blaas hebt. Dit wordt ook wel nocturie of nycturie genoemd. Deze aandoening is iets anders dan een gewone overactieve blaas (OAB). Bij nocturie heb je tijdens de nacht een verhoogde urineproductie. Dit komt vaak voor naarmate je ouder wordt. Oorzaken van een verhoogde urineproductie kunnen zijn:

  • Je drinkt te veel voor het slapengaan
  • Er is een verstoring van het natuurlijke hormoon dat ervoor zorgt dat je tijdens de nacht minder urine aanmaakt
  • Je nieren werken niet optimaal
  • Je hebt een andere onderliggende ziekte

Niet te veel drinken

Er zijn een paar trucjes om te voorkomen dat je 's nachts ineens moet plassen, maar deze tips werken helaas niet voor iedereen. Het ligt aan de oorzaak van het nachtelijk plassen.

Het belangrijkste is om na acht uur 's avonds niks meer te drinken. Dit kun je alleen doen als je overdag voldoende drinkt. Vermijd ook cafeïne en alcohol, want die zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Ook de spijsvertering stimuleert de urineproductie, dus probeer ook niet te veel te eten voor het slapengaan.

Benen omhoog

Houd je overdag veel vocht vast? Dan is het verstandig om 's avonds met je benen omhoog op de bank te liggen. Op die manier kan je lichaam het vocht beter mobiliseren en is de kans groot dat je het vocht nog voor het slapengaan uitplast. Zit je veel gedurende de dag? Dan kan het een idee zijn om steunkousen te dragen. Die zorgen ervoor dat het vocht niet naar de benen loopt.

Middagdutje

Probeer af en toe een middagdutje te doen, als dit in je schema past. Door 's middags al een keer te slapen, zorg je ervoor dat de nachtelijke urineproductie verspreid wordt en is de kans kleiner dat je 's nachts uit bed moet.

Medicijnen

Werken deze tips niet bij jou en verstoort het nachtelijk plassen je nachtrust? Ga dan langs de huisarts. Wellicht gebruik je bepaalde medicijnen waarvan je 's nachts moet plassen. Bovendien zijn er ook medicijnen tegen een overactieve blaas die je nachtelijke urineproductie kunnen afremmen. Mocht je een slaapprobleem hebben, dan kan de huisarts je ook verder helpen.

Moet je overdag ook heel vaak naar het toilet? Dan heb je misschien wel last van een blaasontsteking. Dokter Rutger vertelt wat je er zelf tegen kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Healthline, Cleveland Clinic, Gezondnu. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden