null Beeld

Kun je nu wel of niet het leidingwater in het buitenland drinken?

Zoek de kwestie 'water drinken in het buitenland' op via Google en je krijgt een mega hoeveelheid aan informatie. Artikelen die je vertellen dat het geen kwaad kan en artikelen die waarschuwen voor reizigersdiarree. Maar hoe zit het nu: kan je het nou wel of niet drinken? Of nog beter: waar wel en waar niet?

Daphne Dorgelo

We leggen het je samen met voedingsdeskundige dr. ir. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum voor eens en voor altijd uit.

Allereerst: de gevaren

undefined

In veel vakantielanden is de waterzuivering niet op orde waardoor er ziekteverwekkers vanuit rioolwater of uitwerpselen kunnen achterblijven in het water. Ieks!
Daarnaast is er kans op besmetting met de legionellabacterie. Dit gebeurt al er watersystemen onvoldoende warm of koud worden gehouden, bijvoorbeeld bij de waterwinning op een kleine camping.
Veteranenziekte

Ook kun je de veteranenziekte oplopen, dit is een gevolg van een legionellabesmetting. Deze chronische longaandoening wordt jaarlijks bij 300 Nederlanders vastgesteld en in hierbij overlijdt er zo'n 2 tot 10 procent. Juist om die eventuele groei van bacteriën tegen te gaan, wordt er in veel Zuid-Europese landen chloor aan het water toegevoegd, vertelt Astrid Postma-Smeets. Lekker is dat natuurlijk niet. "Daarom kopen inwoners daar vaak alsnog flessen water."

Nog een vervelend gevalletje

Weleens dagenlang last gehad van je buik inclusief diarree? Dan bestaat er een kans dat je besmet bent geweest met de poepbacterie. Maar liefst 5 tot 10 procent van de kleine waterwinningen in Frankrijk en Italië zijn besmet met de poepbacterie, E. coli. Mensen met een goed afweersysteem kunnen het voorkomen, maar iemand met een slechte weerstand zal pech hebben. Gelukkig gaat het na een paar dagen vanzelf over.

Zoek 't op

Astrid Postma-Smeets legt uit: "Voor de meeste vakantiebestemmingen in Europa geldt dat het kraanwater er veilig is om te drinken. In Zuid-Amerika, Azië en Afrika is het daarentegen niet veilig om kraanwater te drinken." Ze tipt daarbij de website Waterinhetbuitenland om te bekijken waar het wel en waar niet kan. En omdat wij niet de beroerdste zijn, somden we alvast een aantal fijne vakantielanden voor je op:

Spanje

Het leidingwater in Spanje is veilig om te drinken. Het kan een heftige chloorsmaak hebben. Daarom drinken veel Spanjaarden water uit flessen.

Frankrijk

Ook in Frankrijk kun je het leidingwater met een gerust hart drinken. De kwaliteit is goed, maar er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Ook door de chloorsmaak.

Italië

Idem dito voor Italië. Leidingwater is er goed, maar er wordt nog veel uit flessen gedronken door de chloorsmaak.

Turkije

Oppassen geblazen in Turkije. Hier wordt het afgeraden. Het leidingwater in Turkije is gechloreerd.

Controleer daarnaast altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes.

Griekenland

In het zonnige Griekenland kun je ook, waarschijnlijk tegen je verwachtingen in, het kraanwater gewoon drinken. In gebieden met gechloreerd drinkwater kiezen alleen wel veel mensen voor water uit flessen.

Onveilig drinkwater?

Tot slot heeft Astrid nog een aantal tips bij onveilig drinkwater:

  • Kook, filter of desinfecteer onveilig leidingwater voor gebruik.
  • Controleer altijd of de dop van een waterfles niet al eerder is geopend.
  • Drink frisdrank alleen uit flesjes.
  • Gebruik geen ijsklontjes.
  • Vermijd groente en fruit dat in ongekookt water is gewassen.
  • Gebruik ook voor tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.

Toch gaat er vaak niets boven onze eigen lekkere, Hollandse kraanwater. Tijdens een tripje in eigen land hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken of het water drinkbaar is:

8 glazen water per dag, is dat nu eigenlijk gezond of niet?

null Beeld

Dr. ir. Astrid Postma-Smeets is voedings- en gezondheidsexpert van het Voedingscentrum. Meer lezen over voeding en water? Neem een kijkje op de site.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu, Dr. ir. Astrid Postma-Smeets. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden