Wasmiddel Beeld Getty Images
WasmiddelBeeld Getty Images

Kun je wit wasmiddel ook gebruiken voor de bonte en de zwarte was?

Op de meeste wasmachines staan steevast drie flessen wasmiddel: voor witte, bonte en zwarte was. Maar moeten we ons daar ook echt aanhouden? Of kan het geen kwaad om dat zwarte bloesje bij de witte was te gooien?

Avalon BootsGetty Images

Bleek

Toch is het niet heel slim om de verschillende wasmiddelen voor een andere kleur te gebruiken. In wit wasmiddel zit namelijk een beetje bleek aan toegevoegd om de witte kleuren zo lang mogelijk wit te houden. Als je dit gaat gebruiken voor je bonte of zwarte was, zullen deze kleuren dus juist vervagen. Overigens zit er vooral bleek in de poedervarianten. Dat is dan ook de reden waarom poeder het beste werkt bij hardnekkige vlekken in witte kleding.

Interessant feitje: de wastemperatuur speelt hierbij ook een rol. Bepaalde bestanddelen in bleekmiddel worden pas actief bij een temperatuur van 40 graden. Je kunt dus best een donkere of bonte was doen met wit wasmiddel, maar zorg er dan wel voor dat de temperatuur onder de 40 graden blijft. Het is overigens niet slim om dit heel vaak te doen, maar mocht het een keertje voorkomen dan kan het dus geen kwaad.

Trommel

Het gezegde ‘kind kan de was doen’ gaat overigens niet altijd op. Er blijkt nog een hoop fout te kunnen gaan tijdens het doen van de was. Niet alleen het verkeerd gebruiken van het wasmiddel, maar ook het volstoppen van de wasmachine. Soms zit de trommel niet vol genoeg. Een volle trommel is niet alleen een stuk zuiniger, het zorgt er ook voor dat je was schoner wordt. Stop ‘m overigens niet té vol, dan kunnen er witte strepen op je wasgoed ontstaan.

Vetluis

Let overigens ook op de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Te veel is niet goed voor je wasmachine en hierdoor kan vetluis ontstaan. Iets wat je liever niet op je schone was wilt hebben. Gebruik daarom niet te veel wasmiddel en draai zo nu en dan een wasje van 60 graden. Daar wordt de trommel ook lekker schoon van.

Bron: Radar

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden