null Beeld

Kunnen we de eerste en tweede coronagolf al met elkaar vergelijken?

Momenteel zitten we middenin de tweede coronagolf. Het aantal coronabesmettingen en de IC-opnames stijgen met de dag. Maar is deze situatie nou erger dan de eerste golf? 

Online redactie Libelle

Is het überhaupt mogelijk om de eerste en tweede coronagolf met elkaar te vergelijken? Of kun je dat beter niet doen?

Intelligente lockdown

We kunnen ons allemaal nog de intelligente lockdown van maart dit jaar herinneren: we moesten anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuisblijven, de scholen gingen dicht, de horeca werd gesloten, alle bijeenkomsten werden verboden, kappers en andere contactberoepen konden hun werk niet doen en we moesten zoveel mogelijk alleen boodschappen doen. Dit was allemaal nodig om het coronavirus onder controle te houden.

Gedeeltelijke lockdown

In juni werden de maatregelen versoepeld en konden we het normale leven weer een beetje oppakken. Totdat in september het aantal coronabesmettingen in een rap tempo begon te stijgen. Het kabinet kwam met nieuwe maatregelen, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten: zoveel mogelijk thuisblijven, horeca dicht, verkoop alcohol verboden na 20.00 uur en dringend advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.

Niet te vergelijken

Het is erg verleidelijk om nu te kijken naar de eerste golf in maart en april, want we hopen zo te zien wanneer de maatregelen weer versoepeld kunnen worden. Toch kun je de eerste en tweede coronagolf beter niet vergelijken. De eerste golf zegt namelijk weinig over de ontwikkeling van het virus in de komende maanden. Grote kans dat de eerste en tweede golf er niet hetzelfde uit gaan zien.

Veel meer tests

Aan het begin van de coronacrisis werden een stuk minder mensen getest. Tijdens de eerste golf werden namelijk alleen risicogroepen en zorgmedewerkers getest. Om je een beter beeld te geven: op 10 april werden 1327 mensen positief getest. Dat was toen het hoogste aantal op één dag. Maar in die tijd werden er 'slechts' 4000 mensen per dag getest. Momenteel testen we dagelijks 45.000 mensen. Dit komt doordat iedereen met klachten zich mag laten testen sinds 1 juni. Het aantal besmettingen van toen met nu vergelijken heeft dus helemaal geen zin.

Andere maatregelen

Ook zijn de maatregelen nu anders. Tijdens de 'intelligente lockdown' waren de scholen, sportscholen en kapperszaken ook gesloten, terwijl daar nu geen sprake van is. En bovendien weten artsen nu veel meer van het coronavirus dan afgelopen voorjaar. Hierdoor weten ze veel beter welke medicatie kan helpen en liggen patiënten minder lang in het ziekenhuis. Kortom: vergelijken heeft geen zin. Wel wordt de eerste of tweede coronagolf regelmatig genoemd, om je wat meer duidelijkheid te geven over hoe ernstig de situatie momenteel is.

Stijgende lijn

Het RIVM schat nu in dat op 24 maart, de piek van de eerste golf, 167.795 mensen besmettelijk waren. En volgens de meest recente cijfers van het RIVM van 8 oktober waren er op dat moment 127.369 mensen besmettelijk. Maar het aantal besmettingen loopt nog iedere dag op, dus dit cijfer kan de komende tijd helaas nog oplopen. Bovendien stijgen de ziekenhuiscijfers ook nog altijd. Op 19 oktober werden bijna 300 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, terwijl in het voorjaar maar een paar dagen waren waarop dit getal hoger was. Kortom: we zullen nog even vol moeten houden.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden