null Beeld

Kunnen we ons binnenkort snel op corona laten testen met een thuistest?

Hoe makkelijk zou het zijn als we gewoon thuis konden testen of we corona hebben of niet? Het zou een hoop tijd (en geld) besparen. De uitslag via zo'n thuistest heb je namelijk al binnen een kwartiertje. Toch laten deze thuistesten op zich wachten. Hoe zit dit precies? 

Online redactie Libelle

Hoewel de thuistesten in andere landen al volop worden ingezet, is dat in Nederland nog helemaal niet het geval. En dat hoewel deze antigeentesten heel betaalbaar zijn: voor rond de 5 euro per stuk kun je thuis al aan de gang gaan. Verder is er geen laboratorium nodig om het resultaat af te lezen, wat het dus ook nog eens een stuk sneller maakt. Waarom worden deze testen dan niet massaal ingezet?

Medisch toezicht

De voornaamste reden hiervan is dat deze antigeentesten op dit moment nog onder medisch toezicht moeten worden afgenomen. Je kunt de test dus wel kopen, maar je kunt hem alleen uitvoeren onder een toeziend oog van een BIG-geregistreerde, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsarts. En dat is niet het enige obstakel op dit moment, want in Nederland is de thuistest nog niet toegelaten. Volgens experts blijven de PCR-testen, de testen die in de teststraten gebruikt worden, de 'gouden standaard'.

Thuistest dichterbij

De thuistest lijkt een stapje dichterbij te komen. De GGD Tilburg organiseerde een pilot waarbij deelnemers na het afnemen van een reguliere test een testpakket meekregen voor thuis. Hierin zat een instructieboekje, wattenstaaf en antigeensneltest. Dit resultaten van dit onderzoek worden binnenkort verwacht.

Toch is het niet heel eenvoudig om de thuistesten erdoorheen te krijgen. Dat heeft alles te maken met de huidige wet- en regelgeving. Het OMT schreef op 7 februari: "De huidige CE-gekeurde antigeentesten zijn momenteel niet toegestaan voor zelfafname. Hiervoor dient het juridische kader mogelijk aangepast te worden, dit dient uitgezocht te worden."

Kwaliteit

Tot slot is het natuurlijk nog de vraag hoe goed de kwaliteit van deze sneltesten antigeensneltesten zijn. Volgens experts kan de kwaliteit van deze testen per fabrikant verschillend zijn. Maar over het algemeen scoren de antigeentesten boven de 90 procent op betrouwbaarheid. Wel goed om te weten is dat deze testen kijken naar de besmettelijkheid. Een negatieve uitslag betekent in het geval van deze testen dat je op dat moment niet besmettelijk bent. Het kan dus wel zo zijn dat de persoon alsnog geïnfecteerd is met het coronavirus. Het is dus echt een momentopname.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS, RIVM. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden