Kruidnoten-cheesecake Beeld Libelle
Kruidnoten-cheesecakeBeeld Libelle

Laat ‘t heerlijk avondje maar komen: kruidnoten-cheesecake met zoute karamel & blondiebodem

Blondie, het zusje van de brownie, is zalig smeuïg door de combinatie van boter en basterdsuiker. Deze cheesecake-de-luxe met zoute karamel & blondiebodem is perfect voor het heerlijk avondje. Maar hartstikke machtig, je bent gewaarschuwd.

Nagerecht voor 10 personen | Bereidingstijd: 35 min. | Bakken: 2 uur + afkoelen en opstijven.

Dit heb je nodig voor de blondie-bodem:

  • 250 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 350 g lichte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille-essence
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 300 g bloem
  • 1 tl zout.

Dit heb je nodig voor de vulling:

  • 900 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 250 g lichte basterdsuiker
  • 250 g zure room, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-essence
  • 4 eieren
  • ½ tl zout.

Dit heb je nodig voor de zoute karamelsaus:

  • 75 g roomboter
  • snuf zout
  • 125 g lichte basterdsuiker
  • 250 g crème fraîche.

Dit heb je nodig voor de topping:

  • Ca. 300 g kruidnoten, met en/of zonder chocolade
  • Eventueel 3-4 el Strooifeest speculaasbolletjes (boterhambeleg, AH).

Extra
Springvorm ø 24 cm

Zo maak je het:

  1. Klop voor de blondiebodem de boter, basterdsuiker en eieren tot een romig, luchtig en bleek mengsel.
  2. Spatel de vanille-essence, koek- en speculaaskruiden, bloem en het zout toe erdoor.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C
  4. Vet de springvorm in. Knip een cirkel uit een vel bakpapier ter grootte van de bodem en leg die in de vorm. Knip 1 of 2 stroken even hoog als de rand en bekleed de randen ermee. Smeer alles nogmaals goed in.
  5. Schenk het blondiebeslag in de vorm en strijk glad met een spatel. Bak de bodem in 25-30 min. licht goudbruin. Laat op een rooster iets afkoelen.
  6. Laat de oven aan. Zet op de bodem of het onderste rek van de oven, ónder het rooster van de cheesecake, een grote ovenschaal gevuld met heet water. Zo blijft het straks lekker vochtig in de oven tijdens het bakken.
  7. Klop voor de vulling de roomkaas met de suiker helemaal glad met een mixer. Stop af en toe om de roomkaas met een spatel van de zijkant van de kom te schrapen. Klop de zure room en de vanille-essence er ook door.
  8. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de eieren één voor één toe. Voeg de volgende pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Breng op smaak met zout.
  9. Giet de vulling op de blondiebodem en zet de taart op een bakplaat in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C. Bak de cheesecake 1 uur en 15 tot 30 min. totdat de bovenkant licht goudbruin verkleurt.
  10. Check af en toe of de ovenschaal met water niet droogkookt, vul indien nodig bij.
  11. Maak tijdens het bakken de zoute karamelsaus. Smelt de boter, zout, suiker, crème fraîche in een pannetje, laat zachtjes inkoken tot een mooie dikkere, zachtbruine karamelsaus. Laat afkoelen.
  12. Haal de cheesecake voorzichtig uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Hij kan wat drillerig zijn als hij nog heet is, komt goed, hij zal tijdens het afkoelen opstijven.
  13. Verwijder de springvorm en bakpapier voorzichtig van de taart. Zet hem op een mooi bord of taartplateau.
  14. Versier de taart met de kruidnoten en eventueel wat Strooifeest-bolletjes, overgiet met dunne straaltjes karamelsaus.
  15. Geef de rest van de saus in een kannetje erbij.

Smakelijk!

Styling: Marijn Visser | Fotografie: Alan Jensen | Receptuur: Yvette van Boven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden