null Beeld

Landelijke bloedtest moet meer inzicht geven in groepsimmuniteit

Premier Rutte heeft het meerdere keren over 'groepsimmuniteit' gehad in zijn toespraak over de aanpak van het coronavirus. Een bloedtest moet nu gaan aantonen hoe snel de samenleving immuniteit opbouwt tegen deze ziekte.

Online redactie Libelle

De test wordt uitgevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van bloedbank Sanquin. Tijdens dit onderzoek kijken de onderzoekers of de bloeddonoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus. Uit de bloedtesten moet blijken of er in Nederland al een (grote) groep bestand is tegen het virus.

Goede vertegenwoordiging

"Er komen dagelijks ongeveer 2.000 bloeddonoren bij de bloedbank, dat is een goede vertegenwoordiging van de mensen van 18 tot 79 door het hele land" legt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin uit aan het AD. "We gaan de eerste monsters deze week meten en als alles goed gaat, meten we 2 weken van nu de hele bulk. We beginnen met 10.000 mensen, dat zijn alle mensen die in Nederland in een week bloed doneren."

Groeiende groepsimmuniteit

In heel Nederland zijn 331.000 bloeddonoren, waarvan 99% toestemming heeft gegeven voor onderzoek. Als de test goed uitpakt en we inderdaad kunnen zien of in Nederland immuniteit tegen de ziekte ontstaat, wordt de bloedtest herhaald bij een nieuwe groep mensen. Zo ontstaat er een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen de ziekte in ons land.

Sneller

De bloedbanken willen vooral het bloed van plasmadonoren checken, aangezien deze groep vaker komt doneren. Zij mogen elke 2 weken plasma geven, maar doen dat gemiddeld zo’n 5 keer per jaar. Doordat deze donoren regelmatig terugkomen, moeten herhaaldelijke bloedtesten uit gaan wijzen hoeveel en hoe snel mensen in Nederland immuun zijn voor corona. Hoe groter het percentage patiënten dat van corona is genezen, hoe sneller de samenleving groepsimmuniteit opbouwt.

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden