Recept

Lasagne met paddenstoelen en blauwe kaas

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Een grote schaal comfortfood, om zelfs de meest grijze dag vrolijker te maken. In plaats van gorgonzola kun je ook een andere zachte kaas gebruiken, zoals ricotta of zachte geitenkaas.

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen):

• 3 el olijfolie
• 400 g cavolo nero, gewassen, harde nerf eruit, in stukken gescheurd of gesneden
• 400 g kastanjechampignons, schoongemaakt, in kwarten
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• paar takjes tijm, blaadjes van de takjes gerist
• zeezout en versgemalen peper
• 75 g hazelnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan, grofgehakt
• 50 g ongezouten roomboter
• 50 g bloem
• 500 ml volle melk
• 200 g gorgonzola
• 250 g verse lasagnebladen

Bereiden: 30 min., Bakken: 35-45 min., Kcal: 780 p.p.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan.
  2. Voeg de cavolo nero in delen toe en bak hem een minuut of 5 onder regelmatig omscheppen op middelhoog vuur. Schep uit de pan en voeg nog 1 eetlepel olie toe.
  3. Bak in delen de paddenstoelen op vrij hoog vuur in zo’n 5 minuten per keer. Doe dit omscheppend tot ze bruin en knapperig zijn aan de randjes. Bak de knoflook 1 minuut mee en doe alle paddenstoelen bij de cavolo nero in een grote kom.
  4. Breng het groentemengsel op smaak met tijmblaadjes, zout en peper en schep er de hazelnoten door.
  5. Smelt ondertussen 50 gram boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak het mengsel omscheppend zo’n 4 minuten tot het lekker gaat ruiken.
  6. Giet dan al kloppend met een garde in delen de melk erbij. Verkruimel de helft van de gorgonzola erboven. Roer goed en breng de béchamel op smaak met peper. Proef even of de saus nog zout nodig heeft, de kaas is al vrij zout.
  7. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal van 30x20 cm met wat béchamel. Verdeel hier 1⁄3 van de lasagnevellen, 1⁄3 van het paddenstoelenmengsel en weer een laagje béchamel over. Herhaal 2 keer.
  8. Verdeel de rest van de gorgonzola over de bovenkant. Bak in het midden van de oven 35-45 minuten, tot de lasagne goudbruin is en bubbelt aan de randjes.
  • Assistent fotografie: Dana Romina. Styling: Annemieke Paarlberg. Bereiding: Oscar de Lint. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen. M.m.v.: hkliving.nl, debijenkorf.nl, dille-kamille.nl, marjokedeheer.com, sjakies.com, de kringloop
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden