Last van spam in je mail? Dit kun je eraan doen (en zó voorkom je het) Beeld Getty Images/iStockphoto
Last van spam in je mail? Dit kun je eraan doen (en zó voorkom je het)Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van spam in je mail? Dit kun je eraan doen (en zó voorkom je het)

Door een probleem bij Outlook kampten veel mensen deze week plotseling met veel spammails. Nu kunnen we helaas de technische mankementen van Outlook niet oplossen, maar we hebben wel tips voor je om spam te voorkomen én te blokkeren.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Je kunt er niet voor zorgen dat je nóóit meer een spammail ontvangt. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans erop te verkleinen.

Een aantal snelle tips om spam te voorkomen:

  • Het klinkt voor de hand liggend: maar zet je mailadres niet online. Dus niet op fora, maar ook niet op social media. Beperk ook het aantal nieuwsbrieven waarvoor je je inschrijft.
  • Trek eens een half uurtje uit om je af te melden voor nieuwsbrieven waarin je niet (meer) geïnteresseerd bent. Dat kan via de afmeldlink die vaak boven- of onderaan mailings staat (in héle kleine lettertjes).
  • Reageer nooit op kettingbrieven.
  • Kies voor een webgebaseerde e-mailservice zoals Gmail of Outlook. Deze hebben namelijk spamfilters (als ze werken). De kans is kleiner dat je spam krijgt dan bij mailservices van internetproviders. Je kunt ook zelf een goed gratis spamfilter downloaden.
  • Maak een apart mailadres aan voor websites die je eenmalig denkt te gebruiken en waar je je mailadres moet achterlaten. Zo filter je onbelangrijke mail zelf.
  • Bij sommige mailservices kun je het beschermingsniveau verhogen. Bij Outlook doe je dat zo.
  • Ga naar de instellingen van je mailbox en blokkeer het automatisch laden van afbeeldingen. Spammers kunnen namelijk door het laden van afbeeldingen zien dat de mail gelezen is en blijven je mailadres dan gebruiken.
  • Je kunt een melding maken van spam. Dat doe je bij het ACM.

Heb je veel last van spam? Zó kun je spammails blokkeren:

Gmail: klik op het uitroeptekentje bovenaan de mail, ga naar ‘meer’ en klik op ‘berichten zoals deze filteren’. Hier kun je aangeven welke berichten je wil blokkeren.

Live en Hotmail: geef een rechtermuisklik op de mail en klik op ‘regel maken’. Hier kun je onderwerpen blokkeren.

Outlook: geef een rechtermuisklik op de mail, klink op ‘ongewenste e-mail’ en daarna op ‘afzender blokkeren’.

En dan als laatste nog de allerbelangrijkste spam-tip: klik nóóit op links in spammails.

Het is verstandig om je telefoon en laptop af en toe eens schoon te maken. Hoe doe je dat nou eigenlijk goed zonder bijvoorbeeld het beeldscherm van je laptop of telefoon te beschadigen?

Bron: RTL, Consumentenbond, Consuwijzer

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden