Leg jij ook altijd je handen in de 10 voor 2-positie op je stuur? Volgens experts kan dit gevaarlijk zijn Beeld Getty Images
Leg jij ook altijd je handen in de 10 voor 2-positie op je stuur? Volgens experts kan dit gevaarlijk zijnBeeld Getty Images

Veilig op de weg

Leg jij ook altijd je handen in de 10 voor 2-positie op je stuur? Volgens experts kan dit gevaarlijk zijn

Veel mensen leggen hun handen in de zogeheten 10 voor 2-positie op het stuur tijdens het autorijden. Niet gek, want dit wordt er vaak al vanaf de eerste rijles ingestampt. Toch zetten veel experts inmiddels hun vraagtekens bij deze positie: het zou namelijk heel gevaarlijk kunnen zijn.

Erandi GodinezGetty Images

De 10 voor 2-positie wordt vaak geadviseerd om omdat je op deze manier het snelst kunt reageren op onverwachte verkeerssituaties. Het probleem is alleen dat wanneer je airbag eruit komt, deze positie juist schade kan toebrengen. Instructeur Jense Hooghiemstra legt in het blad Autoweek uit waarom dat zo is.

Zware verwondingen

Bij een botsing ontploft de airbag schuin uit je stuur om zo je hoofd te kunnen beschermen. “Als je je handen bovenaan het stuur hebt geplaatst, kan dat ervoor zorgen dat je handen of armen naar achter worden gekatapulteerd. En dat kan tot zware verwondingen leiden”, aldus Jense.

Hoe moet het dan wel?

Het beste is dan ook om je handen helemaal aan de zijkanten van het stuur te plaatsen, dus op kwart voor 3. “Het heeft een goede reden dat fabrikanten de richtingaanwijzers en hendels voor ruitenwissers op die hoogte plaatsen. Dat is allemaal bedoeld om het je als bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.”

Bron: Autoweek

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden