null Beeld

LEGO-evenement in Hardenberg

In Hardenberg vond dit weekend een groots LEGO evenement plaats. Regioreporter Gina van Elburg was erbij.

Gina van Elburg

Wie dacht dat LEGO alleen voor kinderen is, heeft het mis. Jong en oud speelt en bouwt met de in 1932 door de Deense Ole Kirk Christiansen bedachte blokjes. Dat werd al gauw duidelijk tijdens het LEGO evenement in Hardenberg. Helicopters, grote bouwwerken, kastelen en complete stations waren nagebouwd en stonden ter bezichtiging opgesteld.

Geen kinderspel


Leo Vermeulen uit Nieuwolda heeft een kapel van een oud Engels kasteel op identieke wijze nagebouwd. Hij vond een foto van de kapel in een kastelenboek vervolgens zocht hij de plattegrond en tekeningen erbij en maakte er zelf een LEGO tekening van. Ongeveer 20.000 steentjes zitten er in het prachtige bouwwerk. Voor Vermeulen is LEGO echt zijn passie. "Het is net als met voetbal, je kan een kind van 6 een bal geven en de spelregels leren, dat is met LEGO ook zo maar je kunt het ook naar een hoger plan brengen en er zelfs je beroep van maken", aldus Vermeulen.

Wiskunde

De grote aantrekkingskracht van LEGO is gebaseerd op het grote aantal manieren waarop de blokjes op elkaar passen. Twee blokjes van 2x4 (met 8 noppen) kunnen op wel 24 manieren aan elkaar vast worden gemaakt.

6 blokjes: 100 manieren

In 1974 publiceerde Jørgen Kirk Kristiansen in het bedrijfsblad 'Klodshans' van LEGO dat 6 van zulke blokjes op wel meer dan 100 miljoen verschillende manieren kunnen worden opgestapeld. Er zijn zelfs Deense wiskundigen bezig met het uitrekenen hoeveel mogelijkheden er zijn door het uitvinden van een algemene formule waarmee het totale aantal mogelijkheden kan worden berekend.

Legoland


LEGO werd steeds populairder en er werd een themapark gebouwd in Billund in Zweden. Een land dat bestond uit een miniatuurwereld, volledig opgebouwd uit LEGO-steentjes. Er reden LEGO-treinen, LEGO-auto's en er waren veel bekende bouwwerken nagebouwd. Het park bleek een enorm succes en inmiddels zijn er in de wereld meer Legoparken gebouwd.

In de Evenementenhal in Hardenberg waande je je ook even in Legoland en wat is LEGO nog altijd enorm populair!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden