Recept

Lekker bij de kerstbrunch: gemarineerde zalm met komkommer, citroen-roomkaas en melbatoast

Gemarineerde zalm met komkommer, citroen-roomkaas en melbatoast Beeld Eric van Lokven
Gemarineerde zalm met komkommer, citroen-roomkaas en melbatoastBeeld Eric van Lokven

Feestelijk doch eenvoudig, zalm op toast. Minder maken kan ook, neem dan een kleiner stuk zalm, maar wel met het vel eraan.

Studio Yvette van BovenEric van Lokven

Voor 10 personen.

Zalm:

• 250 g suiker

• 250 g zout

• 1 hele zalmzijde, met vel

• 50 g venkelzaad + extra

• 150 ml gin

Komkommer:

• 1 komkommer, geschild en in dunne schijfjes

• 1 banaansjalot, in fijne ringen

• Snuf zout

• 5 el witte wijnazijn

• 1 el gember-siroop of suiker

Citroenroomkaas:

• 300 g roomkaas, op kamertemperatuur

• 15 g bieslook, fijngehakt

• Fijne rasp en sap van 1 bio-citroen

• Zeezout

• Versgemalen zwarte peper

Melbatoast:

• 1 stokbrood (liefst onafgebakken) uit de vriezer

Bereidingstijd: 30 min. Marineren: 24 uur. Kcal.: 320 p.p.

Bekleed een grote bak met plasticfolie, laat de zijkanten ruim overhangen. Meng de suiker met het zout en bestrooi de bodem met 2 handjes hiervan.

Leg de zalm hierop met het vel naar onder. Bestrooi de andere kant met de rest van het suiker-zoutmengsel en de venkelzaadjes en besprenkel met de gin. Dek de zalm strak af met het overhangende plasticfolie en pak goed in.

Laat de vis in de koelkast 24-48 uur marineren. Haal hem dan uit de folie en schraap met een mes voorzichtig het suiker-zoutmengsel eraf. Spoel de zalm af onder de kraan en dep hem goed droog.

Leg de zalmzijde in zijn geheel op een plank zodat iedereen er zelf van kan snijden, en bestrooi met de extra venkelzaadjes.

Meng voor de ingemaakte kommer de schijfjes komkommer met de sjalotringen. Wrijf het zout erin en kneed een beetje door. Schenk dan de azijn en gembersiroop erbij, schep om en laat zeker 1 uur afgedekt staan. Schep af en toe om en zet in de koelkast tot gebruik. Dit kan ook 1 dag van tevoren gemaakt worden.

Klop alle ingrediënten voor de citroenroomkaas tot een luchtig smeersel en zet in de koelkast tot gebruik.

Verwarm voor de toast de oven voor op 180 °C. Snijd van het bevroren stokbroodje met een scherp broodmes zo dun mogelijke plakjes, leg ze op een bakplaat en bak in 8 min. knapperig.

Styling: Marijn Visser. Bereiding: Ingmar Niezen. Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. Assistent Yvette: Charlot van Scheijen M.M.V.: Corinne van Baast Keramiek, Dille&Kamille, H&M Home, Ikea, Sissy-Boy Homeland, Søstrene Grene

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden