null Beeld

Lekker erop uit!

Van iets leuks doen in het weekend wordt iedereen blij. Dat kan ook lekker thuis met een fijn boek, een serie of een podcast.

3x beste buitenideeën

We willen naar buiten! In de buurt of net wat verder weg. Drie tips voor leuke uitjes in eigen land.

Leuke doe-dingen

Dorpjes en stadjes om te bezoeken, sloepvaren, loopfietsen, wijn proeven: het nieuwe boek Bucketlist – Eropuit in Nederland van Marleen Brekelmans staat vol bijzondere plekken en leuke doe-dingen in eigen land. Bestel het via haar website.
bijzonderplekje.nl

Wildplukken

Wat groeit er in achtertuin of stadspark en kan ook door de sla? Leah en Tim van In het wilde weg starten weer met hun cursus eetbare wilde planten herkennen en plukken. Die duurt een maand en bestaat uit een excursie en drie online lessen. De cursus helemaal online volgen kan ook.
inhetwildeweg.nl

Plant een boom

Het zou fijn zijn als er ook in de toekomst nog bossen zijn om in te wandelen. Die zijn trouwens ook goed voor schone lucht, opslag van CO2 en een gezonde leefomgeving. We kunnen helpen door zelf een boom te planten (of te doneren) voor nieuwe bossen in alle Nederlandse provincies.
buitenfonds.nl

Let op: Vanwege de coronamaatregelen geldt voor veel uitstapjes dat reserveren noodzakelijk is. Ook kunnen programma’s worden aangepast of komen te vervallen. Check voor de zekerheid de site!

Naar buiten

Kasteeltuinen in bloei

Zin in groen op stand? Ga dan eens kijken in de tuinen van het Muiderslot, Kasteel Arcen, Kasteel De Haar, Kasteel Rosendael of in een van de andere mooie kastelen en buitenplaatsen die Nederland telt. Zodra het weer mag, worden in de meeste tuinen rondleidingen georganiseerd. Sommige kastelen, zoals het Muiderslot, hebben een handige smartphone-app voor een coronaproof rondleiding.

null Beeld

Spotify

Vreemde leegte

Dit gevoelige nummer schreef 3JS na het onverwachte overlijden van Donna, het drie maanden oude dochtertje van zanger Jan Dulles. Het is een prachtig lied geworden over het missen van een dierbare en de emoties die dat losmaakt.

null Beeld

...EEN DOCU
Kleine jongen

Dit jaar zou André Hazes 70 jaar zijn geworden. Een mooi moment om terug te kijken op het bijzondere leven van de volkszanger. De documentaire-reeks Kleine jongen schetst een eerlijk beeld van een geliefd, maar ook gecompliceerd en emotioneel mens. Ondanks zijn legendarische carrière bleef hij altijd die ‘kleine jongen’. Ook zijn kleurrijke weduwe Rachel vertelt haar verhaal.
Alle vier de afleveringen zijn terug te kijken op NPO Plus.

...EEN BOEK
Het eiland van Arturo

Eindelijk is deze klassieker van Elsa Morante vertaald! Arturo woont met zijn vader op het eiland Procida. Zijn moeder overleed in het kraambed. Arturo brengt zijn dagen door in de natuur en ’s avonds leest hij boeken over grote ontdekkingsreizen. Vader en zoon redden zich prima. Maar op een dag keert zijn vader terug op het eiland met een nieuwe vrouw, die slechts twee jaar ouder is dan Arturo.
€ 24,99 (Wereldbibliotheek)

...EEN FILM
The Glorias

Dit is het waargebeurde levensverhaal van Gloria Steinem. Zij was als journalist, activist en feminist een inspiratiebron voor generaties vrouwen en meisjes in Amerika. In deze film, met een ijzersterke Julianne Moore als Gloria, volgen we haar vanaf haar jonge jaren in India tot op de barricade in New York. Behalve Gloria passeren ook andere iconische vrouwen de revue, vandaar de titel ‘Glorias’. Deze film is een ode aan de vrouw.
Te bekijken via Pathé Thuis.

Als het straks weer kan

Van Thonet tot Dutch Design

Deze collectie voert van een bank van Thonet, langs stromingen als de Wiener Werkstätte, de Amsterdamse School en Scandinavische vormgeving, naar de opkomst van plastic in de jaren 60, het kleurrijke Italiaanse Memphis design uit de jaren 80 en Dutch design. Stuk voor stuk waren deze ontwerpen baanbrekend, in de afgelopen 125 jaar. Maar er is ook aandacht voor actuele onderwerpen, zoals duurzaamheid en de impact van de coronacrisis op de vormgeving in Nederland. stedelijk.nl

null Beeld

In de zeventiende eeuw was Hoorn dankzij de VOC de enorm welvarend. Daarvan zijn de sporen nog altijd goed zichtbaar. Een stad met zo’n levendige geschiedenis is een heerlijke plek om nieuwe herinneringen te maken.

Waterpret!

Van suppen tot kano varen, lopen in een waterbal of zelf een eigen vlot bouwen: Outdoor Hoorn biedt waterpret in de breedste zin van het woord. Voor wie liever ontspannen achterover leunt, het is een sloepentocht met een schipper genieten. Deze vaart langs onder meer gevangeniseiland Oostereiland, de historische haven en Halve Maen.
outdoorhoorn.nl

Plein met een verhaal

Op de Roode Steen (ook wel bekend als de Kaasmarkt) is een heerlijke plek om te borrelen. Het plein heet Roode Steen, omdat hier in de zeventiende eeuw tijdens terechtstellingen nogal wat bloed vloeide. In het Westfries Museum, aan hetzelfde plein, belicht de collectie alle facetten van deze periode, waaronder de geschiedenis van de VOC.
wfm.nl

null Beeld

Vijftig jaar familie Tromp

In het Museum van de Twintigste Eeuw wordt een halve eeuw Jan, Jans en de kinderen gevierd met de tentoonstelling Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar klein geluk in Libelle. Bekijk vijftig strips op XL-formaat, teken mee op de stripmuur, maak een JJK-puzzel en vergeet niet een selfie te nemen op de beroemde bank van de familie Tromp.
museumhoorn.nl

Hoorns hoorntje

Shoppen doen de Horinezen in de Hoornse straatjes: zeven karakteristieke straten met boetieks en speciaalzaken. Begin de dag met een tosti of taartje bij Het Koffielokaal en ga dineren in de tropische sfeer van The Bamboo Room. Fijnproevers sluiten de dag chic af bij het met een Michelinster bekroonde restaurant Marque. Wat het ook wordt: ga níet naar huis zonder een ijshoorntje te hebben gegeten bij Vivaldi.
dehoornsestraatjes.nl

Geen straf

Het Museum van de Twintigste Eeuw huist op het Oostereiland. Vroeger sorteerden gevangenen op dit kunstmatig aangelegde eiland krenten in de krententuin van de gevangenis. Tegenwoordig is een bezoek aan dit eiland allesbehalve een straf. De gevangenis is nu een hotel, met behalve het museum ook nog een bioscoop en een brasserie. Die laatste heeft naar eigen zeggen het mooiste uitzicht van Hoorn.
cinemaoostereiland.nl

Moet je horen

De podcast Bijvangst

Omdat er zo veel goede podcasts zijn,vragen we iedere week een maker naar zijn of haar werk. Deze week journalistSophie Frankenmolen over haar podcast Bijvangst.

Waar gaat de podcast over?

“Over toeval in de wetenschap, iets vinden waar je niet naar zocht. Zo hoor je onder meer een archeoloog, scheikundige, taalwetenschapper, evolutiebioloog en sterrenkundige over een ontdekking die hun leven en onze wereld voorgoed veranderde. Soms is wetenschap net een detective.”

Welke aflevering maakte op jou de meeste indruk?

“Alle verhalen zijn compleet anders, maar hebben toch iets met elkaar gemeen: ze gaan allemaal over gepassioneerde wetenschappers die verder durven te denken. Zoals de professor in de scheikunde van de Universiteit van Amsterdam die op een dag bericht krijgt van een 60-jarige dakloze man die om werk vraagt. De man blijkt een aan lager wal geraakte wetenschapper te zijn die rondreist als troubadour. Samen doen ze per ongeluk een bizarre ontdekking.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden