recept

Lekker winters: paddenstoelenpotjes met bonenpuree uit de oven

null Beeld Jan Luijk
Beeld Jan Luijk

Bonen vormen de romige topping van deze hartige paddenstoelenpotjes. Geen kleine ovenschaaltjes? Het kan ook goed in één grote.

Studio Yvette van BovenJan Luijk

Dit heb je nodig:

Voor 4 personen:
• 3 el olijfolie
• 2 rode uien, in dunne halve ringen
• 250 g kastanjechampignons, in kwarten
• 250 g gemengde paddenstoelen, gescheurd of grof gesneden
• 100 g gerookte magere spekreepjes
• 2 el bloem
• 500 ml groentebouillon
• 250 g boerenkool, grof gesneden
• 3 tl grove mosterd
• 2 el crème fraîche light
• 1 el dragon, fijngehakt
• 15 g verse peterselie, fijngehakt
• 1 citroen, sap en rasp
• 2 blikken (à 400 g) canellinibonen, uitgelekt en afgespoeld

Bereidingstijd: 45 min. Kcal.: 605 p.p.

Verhit 2 el olijfolie in een braadpan. Bak de uien minstens 10 min. tot ze zacht zijn, voeg de paddenstoelen en het spek toe en bak nog 5 minuten. Roer de bloem erdoor en bak 2 min. mee. Giet al roerende de bouillon erbij, breng aan de kook en laat de saus 2 min. pruttelen. Voeg de boerenkool toe en kook nog 5-7 min. mee, tot alles net geslonken is. Roer er tot slot de mosterd, crème fraîche, de helft van de dragon en peterselie en het citroensap door. Schep het paddenstoelenmengsel in 1 grote of 4 kleine ovenschaaltjes. Verwarm de oven voor op 180 °C. Draai de bonen in een keukenmachine met de resterende olijfolie en de andere helft van de dragon, peterselie en de citroenrasp. Pulseer het tot het grof is, voeg 2-3 el water toe om het wat losser te maken. Dit kan ook met een vork. Schep het bonenmengsel op het paddenstoelenmengsel, maak het niet te gladjes. Bak de potjes in 20-25 min. goudbruin.

Fotografie: Jan Luijk. | Assistentie fotografie: Roxanne van Weerden. | Styling: Annemieke Paarlberg. | Bereiding: Oscar de Lint. | Productie en receptuur: Studio Yvette van Boven. | M.m.v.: Charlot van Scheijen (ass.), de Bijenkorf, H&M Home, Dille & Kamille.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden